Terveysjätit paaluttavat jo Suomea – sote on miljardien markkina - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Terveysjätit paaluttavat jo Suomea – sote on miljardien markkina

Terveystalo aikoo listautua pörssiin, kun edessä häämöttävät valinnanvapaus ja sote-miljardit.

Terveysalan suurfirma Terveystalo tiedotti aikovansa listautua Helsingin pörssin päälistalle.

15.9.2017 20:47

Terveysalan suurfirma Terveystalo tiedotti torstaina aikovansa listautua Helsingin pörssin päälistalle.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikon Petri Kajaanin mielestä tieto listautumisaikeista ei ole yllättävä ja markkinoilla on pitkään liikkunut aiheeseen liittyviä huhuja.

– Terveystalo osti Diacorin, mikä oli yksi lisäpalikka tähän tarinaan, jossa tehdään houkutteleva kasvutarina ennen listautumista, Kajaani sanoo Taloussanomille.

Yhtiö pyrkii keräämään listautumisannilla 100 miljoonaa euroa ennen osakeantiin liittyviä palkkioita ja kuluja.

Yrityksetkään eivät pysy soten perässä

Kajaani arvioi, että Terveystalon perimmäiset tavoitteet listautumisessa voivat olla halu kasvaa, investoida tai tehdä uusia yritysostoja.

Terveystalon toimitusjohtajan Yrjö Närhisen mukaan listautumisen tarkoitus on kasvattaa yhtiön kotimaista omistajakuntaa.

Terveystalon listautumista koskevien arvioiden yhteydessä on nostettu esiin sote-uudistus ja siihen kaavailtu valinnan­vapaus.

– Sotea on vatvottu pitkään ja sen muotoa on muutettu. Yritykset eivät oikein pysy perässä, mitä sotesta tulee tai milloin se tulee. Nyt on mielestäni tärkeintä yhtiöille, että ne paaluttavat itsensä mahdollisimman laajalle alueelle Suomea, kasvattavat palveluportfoliostaan kattavan ja pysyvät ketterinä.

Kajaanin mukaan yhtiöt pystyvät sillä tavalla vastaamaan markkinan muutokseen riippumatta siitä, mikä soten lopullinen muoto on.

– Terveysfirmat ovat tehokkaampia ja ketterämpiä, joten ne ottavat haltuun isomman osan sosiaali- ja terveysalan markkinoista joko valtion avustuksella tai itse. Julkinen sektori ei pysty itse kannattelemaan painolastia ja yksityisiltä yhtiöiltä tarvitaan apua.

Miljardin kokoinen markkina

Kajaanin mielestä listautuminen on sen vuoksi hyvä asia, koska pörssifirmoilta vaaditaan suurempaa läpinäkyvyyttä.

Evli-pankin analyytikko Joonas Häyhä muistuttaa, että soten toteutuminen avaa yksityisille yrityksille miljardien kokoisen markkinan.

– Sote-alan yhtiöt valmistautuvat soten valinnanvapauden voimaantuloon, Häyhä sanoi STT:lle.

Häyhä toteaa, että Terveystalolla ja Mehiläisellä on jo nyt aika kattava toimipisteverkosto. Pörssissä oleva Pihlajalinna on vähän pienempi peluri etenkin toimipisteverkoston laajuutta katsottaessa.

– Kaikkihan laajentavat tällä hetkellä, Häyhä sanoi.

Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen kommentoi yhtiön tiedotteessa, että suunniteltu listautumisanti laajentaisi omistuspohjaa ja mahdollistaisi näiden kasvumahdollisuuksien tavoittelemisen.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on Suomelle kriittinen, ja sekä julkisiin että yksityisiin ratkaisuihin on turvauduttava, jotta sen tavoitteisiin päästäisiin, Närhinen kertoi.

Terveystalo kävi jo kertaalleen pörssissä

Terveystalon suuriksi omistajiksi eli ankkurisijoittajiksi ovat sitoutuneet työ­eläkevakuutusyhtiöt Varma ja Elo sekä sijoitusyhtiöt Hartwall Capital ja Rettig Group. Niiden osuudeksi tulee osakekannasta yhteensä noin 36 prosenttia.

Terveystalolla on noin 180 toimipaikkaa, jotka kattavat kaikki Suomen 20 suurinta kaupunkia.

Terveystalo listautui jo kertaalleen Helsingin pörssiin vuonna 2007. Tämän jälkeen pääomasijoitusyhtiö Bridgepoint lunasti yhtiön pois pörssistä ja jatkoi pääomistajana vuoteen 2013, jolloin pääomasijoitusrahasto EQT tuli pääomistajaksi yhdessä Varman kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?