Tätä Nordean tulo tarkoittaa: Suomeen rahaa ja työpaikkoja

Nordean pääkonttorin muuttaminen Suomeen merkitsee rahaa Suomen talletussuojan piiriin sekä työpaikkoja Suomeen.

6.9.2017 20:10

Pankkikonserni Nordean päätös siirtää pääkonttorinsa Ruotsista Suomeen siirtää suuren summan pohjoismaisten asiakkaiden talletuksia Suomen talletussuojajärjestelmään.

– Jos pankin kotipaikka siirtyisi Suomeen, niin kaikkien Nordean asiakkaiden osalta talletussuoja siirtyisi Suomen talletussuojajärjestelmän piiriin, kertoo neuvotteleva virkamies Jaakko Weuro valtiovarainministeriöstä kertoi heinäkuussa.

Kun Nordea muuttaa Helsinkiin, nousee Suomen talletussuojaan kuuluvien varojen määrä selvästi.

– Meillä ei ole tarkkoja lukuja, mutta todennäköisesti määrä saattaisi jopa kaksinkertaistua viime vuoden lopun määrään verrattuna, Rahoitusvakausviraston johtava kriisinratkaisuasiantuntija Reima Letto arvioi heinäkuussa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) arvioi jo aiemmin, että Nordean pääkonttori on tervetullut Suomeen, koska samalla tulee työpaikkoja ja verotuloja.

– Näen, että jos Nordea pääkonttorinsa Suomeen siirtää, niin siitä on huomattavasti enemmän hyötyä ja mahdollisuuksia kuin riskejä, hän kommentoi heinäkuussa.

Nordean pääkonttori on Suomelle iso asia ja uutinen iloinen, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) STT:lle keskiviikkoiltana. Hänen mukaansa pääkonttori tuo aina myös työpaikkoja.

Nordea kertoi kesällä olevansa pettynyt, että pankeille määrätyt vakausmaksut olivat kohoamassa Ruotsissa. Lisäksi Nordea arvioi Ruotsin hallituspolitiikan vaikeasti ennakoitavaksi.

Ruotsin ei kuulu EU:n pankkiunioniin, mutta Suomi kuuluu. Nordean pääkonttorin siirtyessä Suomeen, se tulee samalla EU:n pankkivalvonnan piiriin. Siirtyminen EU:n pankkivalvonnan piiriin merkitsee, että mahdollista pankkikriisiä ratkoittaisiin ennen kaikkea eurooppalaisella tasolla.

Sveitsiläispankki Credit Suissen arvioi tiistaina, että Nordean tulos kärsisi jopa 9,5 prosenttia, mikäli se pysyisi Ruotsissa ja maan hallituksen suunnittelema pankkivero tulisi voimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?