Havusellun hinta lähti sopivasti nousuun, kun Äänekosken tehdas avasi

Suurinvestoinnin valmistuttua Metsä Group on maailman suurin havusellun toimittaja, Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä sanoo.

Työntekijöitä Äänekosken tehtaan kuivaamossa.

5.9.2017 6:05

Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi näkyy kauas. Metsä Fibren biotehtaan massan varastotornit ovat suurimmat maailmassa. Ne sekä savupiiput erottaa pitkälle Äänekoskea lähestyttäessä.

– Mutta haju puuttuu, korostaa tehdastaan toimittajille esittelevä Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä. Ja tottahan se on: selluraha ei enää haise, kuten ennen vanhaan.

Aivan tarkkaan ottaen tehdasalueella tuntuu edelleen pientä tuoksua, mutta se johtuu tehtaan ylösajovaiheesta. Kun prosessit saadaan kunnolla käyntiin, pitäisi tehtaan olla käytännössä hajuton.

Äänekosken biotuotetehdas starttasi elokuun puolivälissä. Sen on määrä puskea markkinoille 1,3 miljoonaa tonnia havu- ja koivusellua, jälkimmäinen lähinnä Metsä Groupin omaan käyttöön.

Havusellun vientikohteita ovat Eurooppa ja Aasia ja siellä etenkin Kiina.

– Investoinnin jälkeen Metsä Group on maailman suurin havusellun toimittaja, Hämälä toteaa.

Kellon ympäri pyörivästä tehtaasta saadaan sellun lisäksi erilaisia biotuotteita, kuten rikkihappoa ja biokaasua. Uusiutuvista lähteistä jauhetaan sähköä peräti 2,5 prosenttia koko Suomen sähköntuotannosta.

Tuotannon arvosta sivuvirrat vastaavat aluksi noin viidenneksestä, minkä perusteella yhtiö puhuu biotuotetehtaasta eikä sellutehtaasta.

”Pitkä prosessi”

Äänekosken laitoksen viralliset vihkiäiset ovat lokakuussa. Vastaavaa uutta projektia ei ole luvassa vähään aikaan.

– Tämän valmistelu ja maksaminen on pitkä prosessi. Olemme rakentaneet yhtiön perustamisesta eli vuodesta 1973 lähtien kuusi sellutehdasta. Tarpeen mukaan tulee lisää, mutta nämä eivät ole sellaisia laitoksia, joita tehtäisiin kovin tiheällä aikavälillä, pitkän sellu-uran tehnyt Hämälä toteaa.

Ilman kasvavaa sellunkysyntää ei Äänekosken tehdasta olisi rakennettu. Yksi vaihtoehto olisi Hämälän mukaan ollut peruskorjata entistä, vuonna 1985 rakennettua sellutehdasta, jota sitäkin pidettiin aikanaan maailman moderneimpana. Nyt tehdas päätyi purettavaksi.

Sellua on keitetty Äänekoskella jo vuodesta 1937, joten metsäteollisuus ja kaupunki ovat kasvaneet vuosikymmenten aikana yhteen. Viime vuosien taantuma näkyy kuitenkin tyhjinä liikehuoneistoina.

Uuden tehtaan ympärille on Hämälän mukaan tulossa varsinainen bioyritysten keskittymä, joten vilkastumista lienee luvassa. Jo ennestään vanhan tehtaan lämmössä on kypsytellyt Aura-juustojaan Valio.

”Vahva markkina”

Äänekosken puunhankinta-alue on kasvamassa roimasti. Suurin osa eli yli kaksi kolmannesta tehtaan nielemästä kuitupuusta ja hakkeesta tulee maantiekuljetuksina. Kun täyteen vauhtiin päästään, saapuu paikalle vuorokaudessa 240 rekkaa ja 70 junanvaunua.

Tehtaalta vietävästä sellusta valtaosa kuljetetaan rautateitse varastoon Vuosaaren satamaan. Alkuvaiheessa junia lähtee yksi päivässä, mutta myöhemmin jo kaksi.

Tehtaanjohtaja Camilla Wikströmin mukaan sellun lastausprosessit on mahdollisimman pitkälti automatisoitu, jotta katkoksia ei synny.

Havusellun hinta on lähtenyt sopivasti nousuun. Noin 250 kiloa painavan havusellupaalin nettohinta liikkuu nyt runsaassa 150 eurossa.

– Hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan tasapainosta. Tällä hetkellä markkinatilanne on aika vahva. Euron vahvistuminen on rasite, mutta ei sellainen rasite, ettei kilpailukykymme sitä kestäisi, Hämälä toteaa.

Hänen mukaansa tehtaan kannattavuuslaskelmien pohjana ovat pidemmän aikavälin hintatrendit.

– Tämä on yksi maailman kustannustehokkaimmista tehtaista. Tämä oli suunnittelun lähtökohta, Hämälä korostaa.

Hämälä siirtyy ensi vuoden keväällä koko Metsä Groupin pääjohtajaksi, kun Kari Jordan jää Äänekosken projektin jälkeen ansaitulle eläkkeelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?