Analyytikko: Stockmannin Lindex menettänyt markkinaosuuksia Ruotsissa – tulos oli ”selkeä pettymys” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Analyytikko: Stockmannin Lindex menettänyt markkinaosuuksia Ruotsissa – tulos oli ”selkeä pettymys”

Stockmannin mukaan Lindexin myynnin heikkeneminen Ruotsissa olisi johtunut muodin myynnin vähenemisestä. Analyytikko Niclas Catani huomauttaa, että Lindexin kilpailijoiden myynti on kasvanut.

16.8.2017 13:31

Tavarataloyhtiö Stockmann kertoi tänään odotettua heikommasta tuloksestaan. Tulosta laski erityisesti naisten- ja lastenvaatteita myyvän Lindex-ketjun heikentynyt myynti Ruotsissa.

Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen perusteli Lindexin Ruotsin myynnin heikkenemisen johtuneen Ruotsin muotimarkkinoiden laskemisesta. OP:n analyytikko Niclas Catani ei täysin perusteluita niele.

– Stockmann vetosi muotikaupan liiton tilastoihin. Niitä ei voi ottaa itseisarvoisesti. Niissä ei ole maiden ylittävää verkkokauppaa mukana. Näkisin, että Lindex on menettänyt markkinaosuuksia, Catani kertoo.

Catani muistuttaa, että ruotsalainen muotiketju Hennes&Mauritz kertoi Ruotsin maalis–toukokuun myynnin kasvaneen viisi prosenttia ja KappAhl puolestaan kertoi neljän prosentin kasvusta.

Stockmann kertoi Lindexin koko myynnin laskeneen huhti–kesäkuussa vertailukelpoisesti 5,1 prosenttia. Samaan aikaan myyntikate heikkeni, kun Lindex joutui turvautumaan alennusmyynteihin.

Catani pitää Lindexin tulosta selkeänä pettymyksenä. Myös Stockmannin tulos oli hänestä pettymys, vaikka tavaratalotoiminta oli hieman odotuksia parempi.

Stockmann myi tänä vuonna ruokakauppatoiminnot S-Ryhmälle. Catani ei usko, että samaa suunnitellaan Lindexin osalta. Hän muistuttaa, että Stockmann on kirjannut Lindexistä ison liikearvon taseeseensa.

– Stockmannin pitäisi todennäköisesti tehdä iso alaskirjaus, jotta se menisi kaupaksi. Myynti ei varmaan ole ensimmäinen vaihtoehto. Lindex on se, joka tuo yhtiölle positiivista kassavirtaa.

Kohti kiinteistöyhtiötä

Stockmannin Helsingin tavaratalossa leluja myy Hamley’s ja elektroniikkaa ja kodinkoneita Power. Myös maailmalla tavarataloyhtiöt ovat olleet vaikeuksissa ja osa on jo muuntautunut selkeästi kiinteistöyhtiöksi.

Catani kertoo, että sama suunta on ollut Stockmannillakin ja suuntaus tulee jatkumaan.

– Kiinteistöt ovat heidän arvokkain osansa ja yhtiöllä on edelleen kiinteistöjä hyvillä paikoilla.

Stockmannin kiinteistöliiketoiminta tuottikin huhti–kesäkuussa liikevoittoa 6,6 miljoonaa euroa, kun vuotta aikaisemmin liiketulos oli 5,4 miljoonaa euroa.

Stockmannin liiketulos kokonaisuudessaan oli huhti–kesäkuussa 14,6 miljoonaa euroa.

Stockmannin kurssi oli puolen päivän jälkeen noin neljän prosentin laskussa 6,80 eurossa. Catani pitää kurssilaskua perusteltuna.

OP:n suositus Stockmannille ennen tulosjulkaisua oli vähennä ja tavoitehintana 6,50 euroa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?