Outokumpu ja Componenta kirivät pörssissä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Outokumpu ja Componenta kirivät pörssissä

Helsingin pörssissä viikko päättyi loivaan nousuun. Vaihtokärjessä nousivat suositusnoston pönkittämä Outokumpu ja Nokia. Ainoa lievä halpenija oli Sampo.

4.8.2017 18:42

Myös muualla Euroopassa pörssikauppaa käytiin pienessä ylämäessä. Laaja eurooppalainen yleisindeksi Stoxx 600 oli Helsingin sulkeutuessa noin prosentin plussalla.

Helsingissä yleisindeksi OMXH nousi 0,7 prosenttia 9607,40 pisteeseen. Vaihdetuimpien osakkeiden OMXH 25 eteni 0,8 prosenttia. Vaihtoa kertyi 463 miljoonaa euroa, josta vaihdetuinta teräsyhtiö Outokumpua oli 71 miljoonaa euroa.

Outokummun osake kallistui 5,2 prosenttia. Sveitsiläispankki UBS antoi osakkeelle sijoitussuosituksen ”osta”. Verkkolaitevalmistaja Nokia nousi vaihtokakkosena 0,8 prosenttia 5,56 euroon.

Muualla vaihtokärjessä öljynjalostaja Neste kallistui 0,8 prosenttia ja hissiyhtiö Kone 1,1 prosenttia. Evli nosti Nesteen suosituksen tasolle ”osta”, kun se aiemmin oli ”pidä”.

Energiayhtiö Fortum kertoi saaneensa päätökseen Hafslundin omistusjärjestelyt Oslon kaupungin kanssa. Fortum arvioi kirjaavansa yritysjärjestelystä 325 miljoonan euron kertaluontoisen verovapaan myyntivoiton kolmannen vuosineljänneksen tulokseen. Myyntivoitto vastaa Fortumin mukaan noin 0,36 euron osakekohtaista tulosta. Fortumin kurssi nousi 0,7 prosenttia.

Ruotsalaiselta SEB:ltä suosituslaskun saanut finanssikonserni Sampo pakitti aavistuksen. Sammon suositus on nyt ”myy”, kun se oli aiemmin ”pidä”.

Päivän nousijoihin kuului urheiluväline- ja tekstiiliyhtiö Amer, jonka osake eteni 2,3 prosenttia. Saksassa kilpailija Adidas eteni myös vahvasti.

Reippaassa nousussa oli rauta- ja alumiinikomponentteja valmistava Componenta, joka kertoi myyvänsä Turkin-tytäryhtiönsä yhtiön toimivalle johdolle nimelliseen hintaan. Samalla Componenta Turkin toimitusjohtaja jää pois yhtiön johtoryhmästä. Myös Ruotsin takomotoimintojen johtaja jää pois johtoryhmästä. Componentan osake kipusi 10,8 prosenttia

Tulosjulkistajista maaliyhtiö Tikkurilan liikevaihto kasvoi hieman toisella neljänneksellä, mutta liikevoitto heikkeni odotettua enemmän. Ongelmia tuli muun muassa raaka-aineiden saatavuudesta ja huonosta säästä. Yhtiö kertoo käynnistäneensä tehostamisohjelman kannattavuuden parantamiseksi. Tavoitteena on vähintään 30 miljoonan euron säästöjen saavuttaminen. Tikkurilan osakkeen kurssi nousi 0,2 prosenttia.

Konsultti- ja suunnitteluyhtiö Pöyryn tulos nousi ensimmäisellä vuosipuoliskolla voitolliseksi, mutta liikevaihto heikkeni. Tilauskanta oli noussut hieman edellisvuodesta. Toimitusjohtaja Martin à Portan mukaan organisaatiota on kevennetty, mikä on vähentänyt kuluja. Pöyryn osake vahvistui 1,9 prosenttia.

Kiinteistösijoitusyhtiö Spondan tulos ennen veroja puolittui viime vuodesta. Liikevaihtokin supistui hieman. Yhtiö on siirtymässä amerikkalaisen pääomasijoittaja Blackstonen omistamalle Polar Bidcolle, jonka kesäkuun alussa tarjoama hinta Spondasta oli 5,19 euroa osakkeelta, missä oli yhtiön sen hetkiseen kurssiin nähden noin 20 prosentin preemio. Spondan osake jäi torstain tasoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?