Nordean von Koskull: Päätös pankin pääkonttorin paikasta vasta syyskuussa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Nordean von Koskull: Päätös pankin pääkonttorin paikasta vasta syyskuussa

Pankin tulos heikkeni huhti–kesäkuussa odotuksia enemmän.

Konsernijohtaja Casper von Koskullin mukaan Nordea haluaa ennen pääkonttoripäätöstä nähdä, liittyykö esimerkiksi Ruotsi Euroopan pankkiunioniin.­

20.7.2017 8:39

Pohjoismaisen pankkikonserni Nordea ilmoittaa tekevänsä lopullisen päätöksen pääkonttorin mahdollisesta siirrosta vasta syyskuussa.

– Koska Pohjoismaissa on virinnyt hankkeita, joiden tarkoituksena on tutkia mahdollisuutta liittyä pankkiunioniin, haluamme arvioida nämä tiedot ennen kuin teemme lopullisen päätöksen kotipaikasta syyskuussa, konsernijohtaja Casper von Koskull sanoo osavuosikatsauksen yhteydessä.

Nordean pääkonttori on nyt Tukholmassa ja yksi tulevaisuuden vaihtoehdoista on Helsinki.

Suomi on jo mukana pankkiunionissa, jossa mahdollista pankkikriisiä ratkottaisiin ennen kaikkea eurooppalaisella tasolla. Ruotsin hallitus kertoi aiemmin tässä kuussa, että se selvittää maan mahdollista liittymistä pankkiunioniin. Taustalla on muun muassa se, että Ruotsin pankkisektori on paisunut. Nordean pohjoismaiset tytäryhtiöt sulautuivat vähän aikaa sitten ruotsalaiseen emopankkiin, ja tytäryhtiöistä Suomessa, Norjassa ja Tanskassa tuli sivuliikkeitä.

Myös Tanska on kertonut selvittävänsä pankkiunioniin liittymisen mahdollisuutta.

Nordea kertoi aiemmin olevansa pettynyt siihen, että pankeille määrätyt vakausmaksut olivat kohoamassa Ruotsissa. Lisäksi Nordea arvioi Ruotsin hallituspolitiikan vaikeasti ennakoitavaksi.

Ruotsin hallitus on perustellut pankeilta kerättäviä vakausmaksuja sillä, että maan pankkisektori on suuri, keskittynyt ja kasvava. Varoja voisi käyttää esimerkiksi silloin, jos jokin pankki joutuisi kriisiin. Hallituksen suunnitelmat pankeille kaavailluista maksuista ovat muuttuneet kevään ja kesän aikana maltillisemmiksi, mikä on herättänyt kysymyksiä Nordean mahdollisesta jäämisestä Ruotsiin.

Tulos laskussa

Perjantaina julkaistun osavuosikatsauksen mukaan Nordean tulos heikkeni huhti–kesäkuussa markkinaodotuksia enemmän.

– Marginaalit vakaantuivat noususuuntaisen kehityksen jälkeen. Odotamme vakaantumisen jatkuvan. Yritysasiakkaille suunnattujen neuvontapalvelujen kysyntä oli edelleen vilkasta, ja saimme hoidettavaksi runsaasti uutta varallisuutta. Pääomamarkkinoilla asiakkaiden aktiviteetti väheni tällä neljänneksellä vähäisen volatiliteetin seurauksena, sanoo von Koskull tiedotteessa.

– Nordean yksinkertaistamishanke ja muutosohjelma etenivät neljänneksen aikana vauhdikkaasti, mikä vaikutti kulukehitykseen. Luottojen laatu oli vakaa, ja odotamme luottotappioiden pysyvän tulevina neljänneksinä pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella.

Nordean liiketulos laski vuodentakaisesta 1223 miljoonasta eurosta 1010 miljoonaan. Analyytikot odottivat ennustepalvelu SME Direktin kokoamassa ennusteessa liiketuloksen yltävän 1079 miljoonaan euroon.

Ilman kertaeriä liiketulos laski 1072 miljoonasta 1010 miljoonaan.

Osakekohtainen tulos painui toisella neljänneksellä 0,25 eurosta 0,18 euroon.

Peruspankkitoiminnan kannattavuudesta kertova korkokate pysyi lähes edellisvuoden lukemissa. Sitä kertyi 1175 miljoonaa euroa viime vuoden toisen neljänneksen 1172 miljoonan euron sijaan.

Liiketoiminnan kulut kasvoivat seitsemän prosenttia 1291 miljoonaan euroon. Kulu/tuotto -suhde heikkeni 54 prosentista 50 prosenttiin.

Nordean ydinvakavaraisuussuhde nousi 19,2 prosenttiin, joka on pankin mukaan kaikkien aikojen korkein lukema. Luottotappiot vähenivät nettona 17 prosenttia 106 miljoonaan euroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?