Johtaja yllättyi Kyösti Kakkosen hyökkäyksestä – toivoo, ettei edusta Suomen yrityskulttuuria

Afarakin toimitusjohtaja Guy Konsbruck tapaa tänään Kyösti Kakkosen ensimmäistä kertaa yhtiökokouksessa.

Afarakin toimitusjohtaja Guy Konsbruck. Afarakilla on tuotantolaitoksia Etelä-Afrikassa, Turkissa ja Saksassa.

23.5.2017 13:25

Toimitusjohtaja Guy Konsbruck on ehtinyt johtaa kaivos- ja teknologiakonserni Afarakia vasta neljä kuukautta, mutta lunta on tullut tupaan kuin Suomen keväässä konsanaan.

Tänään tiistaina Afarakin yhtiökokouksessa Guy Konsbruckin pitää lepytellä suomalaisia osakkeenomistajia ja vakuuttaa heidät siitä, että yhtiö tietää mitä tekee ja jakaa oikeaa tietoa viivyttelemättä.

Sijoittaja Kyösti Kakkonen on mediassa arvostellut ankarasti yhtiön johtoa. Hän edustaa hallinnoimaansa Joensuun Kauppa ja Konetta, joka omistaa 4,7 prosenttia Afarakista. Kakkonen on kumppaneineen avannut verkkopalvelun, jossa kerätään yhteen Afarakin piensijoittajia. Jos on poikkeuksellisen isoja ulkomaalaisia omistajia, yhteenliittymä tuo luottamusta yhteisten etujen valvomiselle, Kakkonen perusteli palvelua.

Kauppalehdessä Kakkosen arvostelu jyrkkeni sen jälkeen, kun yhtiö antoi vuoden ensimmäisen osavuosikatsauksensa melko myöhään eli 12. toukokuuta. Kakkonen sanoi, että Konsbruck edustaa ”surkeaa osaamista” pörssitiedottamisessa.

Afarakilla on alle 6 000 piensijoittajaa, ja ulkomaalaistaustaisia omistajia noin viisi yhteensä 79 prosentin osuudella. Kaksi suurinta ovat monikansalliset sijoitusyhtiöt Atkey ja Kermas.

– Ensinnäkään Kakkonen ei ole piensijoittaja, vaan hänellä on merkittävä osuus, Konsbruck huomauttaa Taloussanomien haastattelussa.

– Olen hieman surullinen tästä arvostelusta ja erityisesti tyylistä, joka on ollut melko aggressiivinen. Yhtäältä ymmärrän, mitä taustaa vasten nämä ihmiset puhuvat. Toisaalta velvollisuuteni on yhtiön toimitusjohtajana antaa ainoastaan todenmukaista tietoa markkinoista, eikä puhua osaketta ylöspäin.

Taustalla hän viittaa yhtiön Ruukin myyntiin ulkomaalaisille ja uusien osakkeenomistajien tuloon liittyvään kitkaan.

”Elämä on ihmeellistä”

Konsbruck ihmettelee arvostelua, koska kurssikehityksen perusteella osakkeenomistajilla olisi hänen mielestään syytä lähinnä tyytyväisyyteen.

– Osakkeen hinta oli vuosia noin 40 sentissä, nyt noin euron käytyään kahdesti jopa 1,15 eurossa tänä vuonna. Olemme antaneet kaikkien aikojen parhaan osavuosikatsauksen Afarakille, ja jos yhtiökokous hyväksyy, jaamme pääoman palautusta yhteensä 5,2 miljoonaa. Elämä on joskus ihmeellistä.

Konsbruck ei myöskään hyväksy väitettä siitä, että yhtiö vetkutteli positiivisen tulosvaroituksensa kanssa.

– Helmikuussa kerroimme, että Q1:stä tulee hyvä. Annoimme tulosvaroituksen kahdeksan päivää ennen tulosta. Mielestämme teimme kaiken niin kuin pitikin.

Konsbruck on toiminut metallibisneksessä vuodesta 1988, viimeksi metalleja välittävässä MFC Industrialissa. Johtoryhmässä on myös serbitaustainen talousjohtaja Predrag Kovacevic ja kroatialainen operatiivinen johtaja Danko Koncar. Konsbruck on syntynyt ja asuu Luxemburgissa.

Hän ei pidä reiluna, että nykyjohtoa pidetään etäisenä. Hän on käynyt käynyt tammikuussa alkaneella toimitusjohtajakaudellaan Suomessa kahdesti, ja pari kertaa myös yksityisesti ennen tätä.

Kakkosen suuri suunnitelma?

Konsbruck myöntää, että parannettavaakin on, ja se liittyy liiketoiminnan sijoittajatiedon jakamiseen. Siihen yhtiö käyttää jatkossa analyysiyhtiö Inderesiä.

Kakkosen ja monia muita sijoittajia Konsbruck tapaa tänään ensimmäistä kertaa.

– Aion oikoa tiettyjä asioita, joiden uskon olevan lähinnä väärinkäsityksiä. Iso osa turhautumisesta johtuu mielestäni yhtiön menneisyydestä, ja sitähän en voi muuttaa.

– Kuulemani mukaan hän on menestyksekäs liikemies, jolla on varmasti oma suuri suunnitelmansa, master plan, toimintansa takana.

Puuttuuko yhtiöstä suomalaisen sijoittajaviestinnän tai yrityskulttuurin tietämystä?

– Uskon vahvasti, että moni osakkeenomistaja on meihin hyvin tyytyväinen, mutta heillä ei välttämättä ole välinettä tuoda näkemystään julki. Toivon todella, että nyt kokemani viestiminen ei edusta tyypillistä suomalaista yrityskulttuuria.

– Me olemme hyvin monimuotoinen yhtiö, toimintoja ja ihmisiä on useissa maissa, ja se on sen kauneus. Mutta olemme suomalainen yhtiö, tänne listattu ja aiomme jatkossa olla paljon enemmän yhteydessä osakkeenomistajiimme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?