Inflaatio kiihtyi jo lähelle tavoitetta euroalueella - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Inflaatio kiihtyi jo lähelle tavoitetta euroalueella

Kuluttajahinnat nousivat huhtikuussa 1,9 prosenttia.

28.4.2017 13:34

Euroalueella kuluttajahinnat ovat tässä kuussa nousseet ennakoitua nopeammin ja inflaatio samalla kiihtynyt takaisin lähelle Euroopan keskuspankin (EKP) kahden prosentin tavoitetta.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin tänään julkistaman ennakkotiedon mukaan euroalueen kuluttajahinnat nousivat huhtikuussa 1,9 prosenttia vuotta aiemmasta, kun maaliskuussa inflaatio oli 1,5 prosenttia.

Ilman helposti vaihtelevia ruuan ja energian hintoja laskettu niin sanottu pohjainflaatio kiihtyi 1,2 prosenttiin viime kuun 0,7 prosentista.

Kuluttajahintojen nousuvauhti oli odotettua vauhdikkaampaa, sillä uutistoimisto Bloombergin kokoamassa ennusteessa ekonomistit olivat povanneet yleisen kuluttajahintainflaation olleen keskimäärin 1,8 prosenttia ja pohjahintainflaation 1,0 prosenttia.

EKP piti eilisessä korkokokouksessaan sekä korkonsa että arvopaperien osto-ohjelmansa ennallaan sanoen, ettei se vieläkään nähnyt vakuuttavia merkkejä pohjahintojen noususta. EKP:n neuvosto kuitenkin arvioi talouden kasvuriskien olevan tasapainottumassa. Keskuspankin veikataan jatkavan osto-ohjelmansa supistamista ehkä heti kesän jälkeen.

Euroalueen suurimmista talouksista Ranskassa hintakehitys oli koko euroaluetta vaisumpaa, mutta Saksassa inflaatio vastasi EKP:n tavoitetta.

Ranskasta aamulla saatujen tietojen mukaan kuluttajahinnat nousivat huhtikuussa 1,2 prosenttia vuotta aiemmasta ja 0,1 prosenttia maaliskuusta, mikä vastasi myös ekonomistien odotuksia.

Eiliset tilastot Saksasta kertoivat inflaatiovauhdiksi 2,0 prosenttia vuositasolla, mutta kuukausitasolla hintojen polkeneen paikoillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?