VM nosti Suomen talouden kasvuennustetta - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

VM nosti Suomen talouden kasvuennustetta

Ministeriö arvioi talouden kasvavan tänä vuonna 1,2 prosenttia.

28.4.2017 11:12

Valtiovarainministeriö on tänään julkistamassaan kevään taloudellisessa katsauksessaan nostanut ennusteitaan Suomen bruttokansantuotteen ja viennin kasvusta. Myös yksityisten investointien kasvu näyttää ministeriön joulukuista ennustetta vauhdikkaammalta.

– Suomen talous on päässyt selvään kasvuun. Kokonaistuotannon kasvuvauhti nopeutui 1,4 prosenttiin vuonna 2016 ja kasvupohja laajeni hieman edellisestä vuodesta, kun myös julkiset investoinnit lisääntyivät. Talouskasvu oli kuitenkin selvästi yksityisen kulutus- ja investointikysynnän varassa, sillä vienti lisääntyi vain 0,5 prosenttia, valtiovarainministeriö sanoo katsauksessaan.

Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,2 prosenttia ja kasvuvauhdin hidastuvan ensi vuonna 1,0 prosenttiin. Vuonna 2019 kansantuotteen kasvuvauhti toipuisi 1,2 prosenttiin. Viime joulukuussa ministeriö ennakoi tälle vuodelle 0,9 prosentin kasvua.

Vientinäkymät ovat nyt myönteiset, sillä ministeriö odottaa viennin tänä vuonna kasvavan 2,9 prosenttia ja ensi vuonna 3,4 prosenttia. Vuodelle 2019 ministeriö povaa viennin kasvuvauhdiksi jo 3,6 prosenttia.

– Viennin kasvuedellytyksiä parantavat koheneva maailmanlaajuinen vientikysyntä ja yritysten kustannuskilpailukyvyn koheneminen. Kotitalouksien kulutuskysyntää rajoittaa vaimea ostovoimakehitys, ministeriö sanoo.

Investointien kasvu kiihtyy

Myös investointien ministeriö odottaa asettuvan kiihtyvään kasvuun. Tänä vuonna investoinnit kasvaisivat 2,8 prosenttia, ensi vuonna 3,1 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 3,3 prosenttia. Kasvu olisi yksityisen sektorin varassa, sillä julkisten investointien kasvuvauhti hidastuisi kuluvan vuoden 0,9 prosentista ensi vuoden 0,7 prosenttiin ja vuonna 2019 taittuisivat 0,1 prosentin laskuun.

Yksityiset investoinnit sen sijaan kasvaisivat tänä vuonna 3,2 prosenttia, ensi vuonna 3,6 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 4,0 prosenttia.

Sekä yksityisen että julkisen kulutuksen povataan olevan vaisua. Yksityisen kulutuksen kasvu jäisi tänä vuonna 1,1 prosenttiin, ensi vuonna 0,7 prosenttiin ja sitä seuraavana vuonna 0,9 prosenttiin. Julkinen kulutus puolestaan supistuisi tänä vuonna 0,4 prosenttia ja ensi vuonna 0,5 prosenttia. Vuonna 2019 julkinen kulutus kääntyisi 0,1 prosentin kasvuun.

Työttömyys vähenee

Työttömyys jatkaisi laskuaan tänä vuonna 8,5 prosenttiin, ensi vuonna 8,1 prosenttiin ja sitä seuraavana vuonna 7,8 prosenttiin.

Kotimaisen kysynnän kasvu jää ministeriön ennusteen mukaan tänä vuonna 1,2 prosenttiin, ensi vuonna 1,0 prosenttiin ja seuraavana vuonna 1,2 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?