Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

Tokmannin alkuvuosi oli toimitusjohtajan mukaan lievä pettymys. Yhtiö alkoi aggressiivisesti tavoitella Anttilan vanhaa asiakaskuntaa, mikä heijastui myyntikatteeseen.

26.4.2017 12:42

Kauppakonserni Tokmannin liiketappio oli tammi–maaliskuussa selvässä kasvussa. Myös liikevaihto supistui. Koko vuoden ohjeistus pysyy kuitenkin ennallaan.

– Ensimmäinen neljännes on yleensäkin Tokmannin heikoin vuosineljännes, mutta suorituksemme oli meille lievä pettymys. Vaikka neljänneksen heikko kehitys johtui ensisijaisesti pääsiäisen ajoittumisesta, vuoden 2016 karkauspäivästä sekä talven sääolosuhteista, markkinakehitys ei ollut odotuksiemme mukainen, sanoo toimitusjohtaja Heikki Väänänen tiedotteessa.

Tokmannin liiketappio paisui 7,3 miljoonaan euroon, kun se vuotta aikaisemmin jäi 2,7 miljoonaan euroon. Oikaistu liiketappio oli hieman pienempi eli 5,2 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin jäi 1,7 miljoonaan euroon. Myös oikaistu käyttökate laski.

– Ensimmäisellä neljänneksellä lähdimme aggressiiviseen kampanjointiin tavoittaaksemme muun muassa Anttilan vanhaa asiakaskuntaa. Tällä oli negatiivinen vaikutus myyntikatteeseemme, ja se heijastuu suoraan oikaistuun käyttökatteeseen, joka laski -1,5 miljoonaan euroon, sanoo Väänänen.

Talven leudot sääolosuhteet pienensivät talvitarvikkeiden ja -vaatteiden myyntiä reilulla prosentilla. Liikevaihto laski 158,3 miljoonasta eurosta 156,6 miljoonaan euroon.

Tokmanni pitää näkymänsä ennallaan. Konserni odottaa hyvää liikevaihdon kasvua kuluvalle vuodelle perustuen vuosina 2016 avattujen ja 2017 avattavien uusien myymälöiden tuomaan liikevaihtoon sekä vertailukelpoisten myymälöiden lievään liikevaihdon kasvuun. Konsernin kannattavuuden oikaistu käyttökatteella mitaten odotetaan paranevan viime vuodesta.

Tokmanni ilmoitti eilen, että toimitusjohtaja Väänänen jättää paikkansa syyskuun loppuun mennessä. Seuraajan haku on jo aloitettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?