Ilmarisen toimitusjohtaja: Terrorin aalto on turruttanut markkinareaktioita - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Ilmarisen Ritakallio Ylelle: Markkinat ovat turtuneet terrori-iskuihin

Työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajan Timo Ritakallion mielestä markkinat ovat turtuneet terrori-iskuihin. Hän sanoi Ylen ykkösaamussa, että reaktiot ovat jääneet yllättävän vaisuiksi.

8.4.2017 12:10

Uutisvirta on Ylen ykkösaamussa vierailleen Timo Ritakallion mielestä rajua. Hän muistutti, että äskettäin terroristit iskivät Lontooseen, Pariisiin ja Nizzaan.

– Uskon, että markkinat ovat jossain määrin turtuneita näihin, hän arvioi.

Terrorismi ja kriisit tuovat Ritakallion mukaan epävarmuutta, joka taas hidastaa talouskasvua. Hän sanoi, että esimerkiksi Ilmarisen 37 miljardin euron salkku on hajautettu eri puolille maailmaa.

– Koko ajan täytyy olla hereillä, mitä maailmalla tapahtuu ja tehdä mahdollisimman viisaita johtopäätöksiä. Ei pidä panikoida, mutta ei myöskään olla reagoimatta, kun se on tarpeen.

Suurvaltojen taloudellinen side vahva

Markkinoiden kannalta myös suurvaltojen välisten jännitteiden kiristyminen on huono asia. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi perjantaina, että Yhdysvaltojen ja Kiinan väleissä tapahtui "valtavaa edistystä" Kiinan presidentin Xi Jinpingin vierailun aikana.

Kiinan talouden ylijäämä on Ritakallion mukaan vahvasti kytköksissä Yhdysvaltain talouteen.

– Ylijäämää on sijoitettu voimakkaasti Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoille. Kahden suurvallan yhteistyön hallittu kehittyminen on erittäin hyvä asia koko maailmantalouden kannalta.

Markkinoita on huolestuttanut Kiinan talouskasvun ennakoitua nopeampi hidastuminen. Ritakallio muistutti, että Kiinan kasvu on ollut hyvin vauhdikasta aina vuoden 2008 finanssikriisistä lähtien.

Kiinalainen raha virtaa Suomeen

Kiinalaiset ovat Ritakallion mukaan nyt erityisen kiinnostuneita suomalaisista teknologiayhtiöistä ja teknologiaan liittyvästä osaamisesta.

Suomen ja Kiinan välisen hyvän suhteen hän arveli johtuvan osin historiallisista syistä. Suomella on kiinalaisten keskuudessa hyvä maine.

– Pidän itsestään selvänä, että yhä enemmän kiinalaista pääomaa tulee myös Suomen markkinoille.

Myös suomalaiset yritykset ovat olleet aktiivisia Kiinassa. Ritakallio arvioi, että suomalaiset yritykset työllistävät maassa noin 60 000 kiinalaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?