Suursijoittaja Kyösti Kakkonen tarttui ”pitkän tien kulkeneeseen käänneyhtiöön”

Kyösti Kakkonen haukkasi ison siivun Aspocompia tässä kuussa.

21.3.2017 18:52

Liikemies Kyösti Kakkonen tunnetaan Tokmannin perustajana. Sen jälkeen kun hän myi kauppaketjun omistuksensa muutama vuosi sitten, on Kakkonen keskittynyt lähinnä taidekokoelmaansa ja sijoittamiseen. Salkussa on useamman suomalaisen pörssiyhtiön osakkeita.

Uusin suurhankinta on piirilevyvalmistaja Aspocomp, josta Kakkosella ja lähipiirillä on nyt lähes viidenneksen omistus. Maaliskuun puolessa välissä tehdyissä kaupoissa myyjänä oli osakepottiaan pitkään kasvattanut Hartiavoima, jonka taustalla on pääomasijoittaja Voima Capital.

Kakkosen mukaan tilaisuus teki ostajan. Aspocompilla on hänen mukaansa hyvät kehitysnäkymät.

– Kysymys on käänneyhtiöstä ja nyt oli oiva tilaisuus mennä sisään. Tällainen erä osakkeita oli myynnissä ja niihin myös tartuttiin, Kakkonen sanoo Taloussanomille.

– Yhtiö on kulkenut pitkän tien. Kaikenlaisia vastoinkäymisiä on ollut, mutta nyt suunta on selkeästi ylöspäin. Aspocomp on käytännössä nettovelaton.

Aspocompin liiketulos nousi viime vuonna tappiolta plussalle. Tulosparannusta on luvassa myös kuluvalle vuodelle. Yhtiö ilmoitti viime viikolla tavoittelevansa vuosina 2017–2022 keskimäärin 10 prosentin liikevaihdon vuosikasvua vuosittain.

Kakkosen omassa perheessä on vahva Aspocomp-omistus. Osakkeita on ostanut pääomasijoittaja Bocapin taustahahmona tunnettu kauppatieteiden tohtori Julianna Borsos. Kakkonen on Borsoksen aviomies. Borsos on nousemassa myös Aspocompin hallitukseen.

Afarak menestyy mutta ei tiedota

Toinen Kakkosen suurista pörssiomistuksista on Joensuun Kauppa ja Kone -yhtiön kautta kautta kaivoskonserni Afarakissa, jota on salkusta 4,7 prosentin siivu. Kakkosen Afarak-potti on kasvanut viime aikoina. Osakkeen nykykurssilla omistuksen arvo on lähes kymmenen miljoonaa euroa.

Joensuun Kauppa ja Kone sekä Esa Hukkanen ovat sopineet käyttävänsä äänioikeuttaan yhdessä. Yhteenlaskettu osuus Afarakin osakkeista on noin 6,1 prosenttia. Hukkanen kuuluu Afarakin edeltäjän Ruukki Groupin perustajiin.

Kakkosen mukaan omistajien joukossa on tyytymättömyyttä.

– Monet suomalaiset omistajat ovat odottavalla kannalla, että yhtiö voisi tiedottaa aktiivisemmin, miten sillä menee, mikä on tilanne tällä hetkellä ja mitkä ovat tulevaisuuden näkymät, Kakkonen sanoo.

Hänen mukaansa Afarakilla näyttää nyt menevän suotuisammin.

– On helppo päätellä, että kromin korkealla hinnalla on jollain tavalla korrelaatio yhtiön menestykseen ja tulokseen. Ensimmäinen neljännes on yhtiöllä tiedossa ja varmuudella toinenkin, koska kaupat tehdään etupainotteisesti. Jos on positiivista tai negatiivista kerrottavaa, kumpikin pitäisi kertoa, Kakkonen toteaa.

Hän kertoo myös odottavansa Afarakilta parempaa osinkoa. Viime vuonna pääomanpalautusta oli yhteensä 0,02 euroa osaketta kohden. Viime vuoden tappiotuloksen myötä hallitus ei nyt esitä osinkoa tai pääomapalautusta.

Lieksasta bioöljyä

Kakkosen muihin pörssiomistukseen kuuluvat sijoitusyhtiö Norvestian äskettäin ostanut pääomasijoittaja Capman sekä silmänpainemittareistaan tunnettu Revenio Group, jossa Joensuun Kauppa ja Kone on suurin yksittäinen omistaja.

Yhteistyö Capmanin kanssa on vanhaa perua, sillä yhtiö nousi Tokmannin suurimmaksi omistajaksi jo yli kymmenen vuotta sitten.

– Capmanin Norvestia-operaatio oli onnistunut, yhtiö on vahva pohjoismainen toimija ja suurin pääomasijoittajayhtiö Suomessa. Revenio on puolestaan omalla kapealla lääketieteellisellä alueellaan huippumenestyjä, Kakkonen toteaa.

– Kansantaloudenkin kannalta on hyvä, että suomalaiset yhtiöt menestyvät.

Kakkosella on lisäksi muitakin hankkeita, kuten Lieksaan biojalostamoa suunnittelevan Green Fuel Nordicin rahoittaminen. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, tuotetaan Lieksassa bioöljyä jo ensi vuonna. Kakkonen omistaa myös paljon metsää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?