Yli 60 Siwaa ja Valintataloa suljettiin jo viime vuonna – näin myymäläverkostoa on karsittu - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Yli 100 Siwaa ja Valintataloa on kokonaan hävinnyt vain reilussa vuodessa

Kesko lopetti kannattamattomia Siwoja ja Valintataloja ahkerasti jo viime vuonna. Sitä ennen edellinen omistaja karsi kauppoja.

23.2.2017 18:11

Kun Kesko ilmoitti marraskuussa 2015 ostavansa Suomen Lähikaupan, Siwoja ja Valintataloja oli Suomessa kaikkiaan 643. Näistä K-marketeiksi on muuttunut ja muuttuu kuitenkin vain runsaat 400.

Mikä on ollut noiden yli 200 myymälän kohtalo, joita ei K-marketeiksi kelpuutettu?

Sen jälkeen kun yhtiöt kertoivat kaupasta, Siwojen ja Valintatalojen verkostoa ryhdyttiin aktiivisesti karsimaan.

Vuoden 2015 aikana tehtiin päätös kaikkiaan 38 Siwan ja Valintatalon sulkemisesta. Tämän lisäksi 10 myymälää myytiin kilpailija HOK-Elannolle.

Alkuvuonna 2016 Suomen Lähikauppa päätti vielä 18 myymälän sulkemisesta ennen kuin Keskon kauppa vahvistui huhtikuussa. Kaupan toteutuessa Kesko kertoi, että Siwoja ja Valintataloja on noin 600.

Huhtikuun jälkeen Kesko päätti vielä kaikkiaan 43 Siwan ja Valintatalon lopettamisesta. Myymälät sulkeutuivat viime vuonna. Syynä oli taloudellinen kannattamattomuus.

Keskon päivittäistavaratoimialan johtaja Jesper Åbergin mukaan näissä Siwoissa ja Valintataloissa käytiin yt-neuvotteluja myymäläkohtaisesti. Keskitettyä päätöstä sulkemisista ei tehty.

Torstaina ilmoitettu päätös sulkea 51 Siwaa ja Valintataloa on jatkoa aiemmille sulkemispäätöksille. Nyt yt-neuvottelut vain käytiin keskitetysti ja päätös 51 myymälän sulkemisesta tuli kerralla.

Kun mukaan lasketaan vielä ne 60 Siwaa ja Valintataloa, jotka Kilpailu- ja kuluttajavirasto määräsi kaupan ehtona myytäviksi, vuodesta 2015 alkaen suljettujen, myytyjen ja myyntiin asetettujen Siwojen ja Valintatalojen kokonaismäärä nousee 220 myymälään.

Matematiikka alkaa täsmätä.

Nähtäväksi jää, kuinka moni myynnissä olevista 60 Siwasta ja Valintatalosta saavat uuden elämän kilpailijan leivissä. Toistaiseksi kaupoista ei ole kerrottu mitään varmaa. Tiedossa on vain se, että neuvotteluja on käyty.

Kesko totesi torstaina pitävänsä hyvin todennäköisenä, että sopimus syntyy useista myynnissä olevista kaupoista. Ehkä ei kuitenkaan kaikista. Kokonaan suljettavien myymälöiden lista saanee siten vielä jatkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?