Suomalaisyritysten Venäjä-näkymät paranivat – ”Ei ole odotettavissa rakettimaista nousua”

Venäjän talouskasvua hillitsevät esimerkiksi geopoliittiset jännitteet, mutta ruplan vahvistuminen sekä ostovoiman kasvu toisaalta tukevat kasvua.

Rakennusyhtiö YIT on yksi niistä suomalaisyhtiöistä, joilla on toimintaa Venäjällä.

20.2.2017 6:02

Suomalaisyritysten näkymät Venäjällä näyttävät jälleen paremmilta, kun maan talous vähitellen piristyy, uskovat uutistoimisto Startelin haastattelemat analyytikot. Kasvumahdollisuuksista ei kuitenkaan nyt povata yhtä jyrkkiä kuin Venäjän aiemmissa nousuissa.

– Venäjän näkymät ovat parantuneet selvästi viimeisimpien 12 kuukauden aikana. Toki pitää muistaa, että vaikka Venäjän talous on aiemmin toipunut ripeästi, nyt ei ole odotettavissa rakettimaista nousua kuten vaikkapa vuoden 2009 jälkeen, sanoo Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén.

Vilénin mukaan Venäjän talouskasvua hillitsevät tällä hetkellä muun muassa geopoliittiset jännitteet.

Maan talouskasvu vahvistaa joka tapauksessa Venäjällä toimivia suomalaisyrityksiä, pääasiassa kahdella tavalla. Ensiksikin vahvistunut rupla heijastuu yritysten liikevaihtoon, Vilén sanoo.

Toiseksi kansantalouden piristyessä venäläisten ostovoima ja teollisuuden kysyntä kasvavat, mikä vahvistaa kaikkia maassa toimivia yrityksiä.

– Useat yritykset ovat kertoneet huomattavastikin parantuneista näkymistään Venäjällä, muun muassa Nokian Renkaat ja Aspo, Vilén sanoo.

Aiempaa myönteisemmistä Venäjä-odotuksistaan ovat tuoreissa tilinpäätöksissään kertoneet myös esimerkiksi Fortum, Tikkurila ja YIT.

Kapasiteetin kasvu vauhdittaa Fortumia

Energiayhtiö Fortumia seuraava analyytikko Petri Gostowski Inderesiltä kertoo, että Fortumin Venäjän-divisioonan näkymät ovat nyt aiempaa paremmat.

Gostowskin mukaan kyseessä on monen tekijän summa, ja näkymiä parantavat erityisesti Fortumin valmiiksi saamat investoinnit sekä Venäjän ruplan vahvistuminen.

– Fortum on saanut viime vuonna investointiohjelmansa loppuun. Sen seurauksena yhtiöllä on Venäjällä paljon uutta kapasiteettia, josta maksetaan aiempaa korkeampaa hintaa ja valtion takuuhinta on korkeampi, mikä tukee kehitystä Venäjällä, sanoo Gostowski.

Uudelle tuotantokapasiteetille maksetaan Fortumin tilinpäätöstiedotteen mukaan takuuhintaa kymmenen vuoden ajan laitoksen käyttöönotosta alkaen.

– Lisäksi ruplan vahvistuminen tukee Fortumin lukuja ja samalla koko Venäjän taloutta, minkä pitäisi puolestaan lisätä taloudellista aktiviteettia ja sähkön kulutusta maassa, Gostowski sanoo.

Fortumin tavoitteena on saavuttaa Venäjällä 18,2 miljardin ruplan liikevoittotavoitetaso (EBIT) vuosien 2017–2018 aikana.

– Jos ei mitään yllättävää takapakkia tule, sen pitäisi olla saavutettavissa, edellytykset on. Ei ehkä tänä vuonna, vaan ennemminkin ensi vuonna, Gostowski uskoo.

– Totta kai tämä nojaa siihen oletukseen, että talouskehitys on positiivisen suuntaan, eikä mitään isoja muutoksia tule, hän jatkaa.

Fortumin Venäjän-toiminnot koostuvat sähkön ja lämmön tuotannosta ja myynnistä Venäjällä. Lisäksi segmentti sisältää Fortumin yli 29 prosentin omistusosuuden osakkuusyhtiö TGC-1:ssä.

Premium-tuotteiden kysyntä nostaa Tikkurilaa ja Nokian Renkaita

OP:n analyytikko Jari Räisänen kertoo, että myös maaliyhtiö Tikkurilan ja rengasvalmistaja Nokian Renkaiden näkymät Venäjällä ovat parantumassa.

– Näyttää siltä, että Venäjän talouskehitys kääntyisi tänä vuonna selkeämmin kasvuun, Räisänen sanoo.

Räisäsen mukaan molemmat yhtiöt ovat Venäjällä keskittyneitä erityisesti premium-hintaluokan tuotteisiin, joiden kysyntä on aiemmin kärsinyt Venäjällä talouden laskuvaiheessa.

– Nyt menossa oleva jonkinlainen elpyminen on alkanut osoittaa, että myös premium-tuotteiden kysyntä sieltä pikkuhiljaa lähtisi kasvamaan.

Räisänen kuitenkin sanoo, että tällä hetkellä näkyvissä on vasta merkkejä tulevasta elpymisestä, mutta itse elpyminen ei ole vielä käynnistynyt ainakaan voimakkaasti. Myös Tikkurila ja Nokian Renkaat ovat olleet varovaisia Venäjän-arvioissaan, hän sanoo.

– Lisäksi Venäjän rupla on vahvistunut hyvin voimakkaasti, ja molemmat yhtiöt hyötyvät siitä. Kun venäläinen keskiluokka kasvaa ja kulutushalukkuus voimistuu, sitä kautta kasvaa Tikkurilan ja Nokian Renkaiden premium-tuotteiden myynti.

Sama vaikutus voi Räisäsen mukaan olla öljyn hinnan nousulla.

– Kun vertaa ruplan tasoa kuluvalla vuosineljänneksellä vuoden takaiseen, pelkästään valuutasta tulee 30 prosenttia hyötyä suomalaisyhtiöille, kun rupla käännetään euroiksi.

Hän uskoo kuitenkin, että loppuvuotta kohden valuuttakurssista syntyvä etu näillä näkymin pienenee, Räisänen sanoo.

– Kokonaisuutena Tikkurila ja Nokian Renkaat voivat tänä vuonna hyvin olla yli kymmenen prosentin kasvussa Venäjän liiketoiminnoissa, valuuttahyöty mukaan lukien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?