Danske Bank ottaa mallia Nordeasta – tytärpankista halutaan sivuliike ja talletussuoja Tanskaan

Danske Bankin tavoitteena on sulauttaa Suomen tytärpankki sivuliikkeeksi vuodenvaihteeseen mennessä.

2.2.2017 13:31

Danske Bank -konserni selvittää, miten sulauttaa toimintonsa Suomessa. Sen aikomuksena on muuttaa Danske Bank Oyj ja Danske Bank A/S Helsingin sivuliike yhdeksi sivuliikkeeksi.

– Meille tämä on enemmän tekninen prosessi. Dansken Ruotsin ja Norjan konttorit ovat olleet sivuliikkeitä jo pitkään, ja Suomi on ollut tässä poikkeus, kertoo toimitusjohtaja Risto Tornivaara Taloussanomille.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että tytärpankista tulee sivuliike ja myös pankin valvonta siirtyy Tanskaan. Tällöin suomalaisten talletukset Danske Bankissa siirtyisivät korvattavaksi Tanskan talletussuojajärjestelmästä. Talletussuojarahastosta maksetaan korvauksia tallettajille, jos pankki ajautuu konkurssiin tai muuten maksukyvyttömyyteen.

– Selvitämme parasta aikaa, mitkä eroavuudet ovat ja pyrimme ne kartoittamaan mahdollisimman hyvin. Varsinaisia suuria eroja ei kuitenkaan ole.

EU/ETA-alueen maiden talletussuojaa koskevat yhdenmukaiset säännöt. Talletussuojan suuruudeksi on määrätty 100 000 euroa.

Tornivaaran mukaan erot talletussuojan kattavuudessa ovat Suomen ja Tanskan välillä pienet.

– Selvittelemme muun muassa sitä, kuinka pitkään asunnon myynnistä saadut varat ovat talletussuojan piirissä. Tanskan lainsäädäntö puhuu kiinteistöstä ja Suomessa taas on asunto-osakeyhtiöitä. Tällaisiin pieniin laintulkintoihin olemme jo saaneet positiivisia kannanottoja.

Varsinainen sulautuminen tapahtuisi Tornivaaran mukaan vuodenvaihteen tienoilla.

Hänen mukaansa muutos ei vaikuta siihen, miten pankki palvelee asiakkaitaan Suomessa. Toimintojen sulauttaminen ei vaikuta myöskään työntekijöihin.

– Jatkossa sivuliike olisi edelleen verovelvollinen Suomeen, Tornivaara sanoo.

Suomessa jo toimineen Danske Bank A/S Helsingin sivuliikkeen asiakkaat ovat yritysasiakkaita, eikä siellä pääasiassa ole talletuksia, pankista kerrotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?