Oksaharju: Pörssissä roskaralli – Outokumpu noussut tänä vuonna jo yli 200 %

Outokumpu on torstaina ollut poikkeuksellisesti Helsingin pörssin vaihdetuin osake. Osakestrategi Jukka Oksaharjun mukaan pääoma etsii nyt heikkolaatuisempia yhtiöitä.

15.12.2016 15:22

Teräsvalmistaja Outokummun kurssi on ollut torstaina vahvassa nousussa Helsingin pörssissä ja osake on poikkeuksellisesti kohonnut pörssin vaihtoykköseksi.

Outokummun kurssia nostaa eteläafrikkalaisen ferrokromituottaja Merafe Resourcesin ilmoitus raaka-aineen sopimushinnan merkittävästä korotuksesta, sanoo Evli Pankin analyytikko Antti Kansanen.

– Tänään aamulla tuli uutinen ferrokromin sopimushinnasta ensimmäiselle neljännekselle. Hinta nousi 50 prosenttia neljännen neljänneksen hinnasta, Kansanen sanoo Taloussanomille.

Merafe ilmoitti tiedotteessaan korottavansa ferrokromin paunahintaa 1,65 dollariin kuluvan neljänneksen 1,10 dollarista.

Ferrokromia käytetään ruostumattoman teräksen valmistuksessa. Outokumpu louhii kromia omasta Kemin kaivoksestaan ja valmistaa ferrokromia Tornion terästehtaallaan.

”Outokumpu osa roskarallia”

Outokumpu on Helsingin pörssin yksi eniten kallistuneita osakkeista tänä vuonna. Yhtiön kurssi on noussut lähes 210 prosenttia vuoden alusta ja neljänneksessä reilut 60 prosenttia.

– Outokumpu on ollut yksi pörssin parhaiten kehittyneistä osakkeista useamman kuukauden peräjälkeen. Pörssissä on tällä hetkellä käynnissä roskaralli, johon kategoriaan Outokumpu kuluu, sanoo verkkovälittäjä Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.

Oksaharju huomauttaa, että osakemarkkinat ovat nousseet pian kahdeksan vuotta yhtäjaksoisesti. Sijoittajat kokevat, että laatu- ja osinkoyhtiöt ovat kohonneet täyteen hintaansa näin pitkän nousutrendin aikana.

– Nyt pääomaa virtaa liiketoiminnaltaan astetta heikkolaatuisimpiin yhtiöiden, jopa Outokummun tapaisiin kahta astetta heikkolaatuisimpiin yhtiöihin. Roskaralli muodostuu siitä, että pääoma pyrkii löytämään näitä yhtiöitä, Oksaharju sanoo.

Outokummun osake on ollut tänään hurjimmillaan lähes 7,5 prosentin nousussa. Iltapäivällä kurssi oli edennyt viitisen prosenttia 8,40 euroon. Korkeimmillaan osake on käynyt 8,63 eurossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?