Teollisuustuotanto jatkoi kasvuaan lokakuussa – uudet tilaukset vähenivät - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Teollisuustuotanto jatkoi kasvuaan lokakuussa – uudet tilaukset vähenivät

Teollisuusluvut lokakuulta olivat kaksijakoiset.

Tuula Fröberg työssään Metsä Woodin Kerto-tehtaalla Lohjalla tistaina 29.marraskuuta 2016. Kerto-tehtaalla tuotetaan havupuuviiluista liimaamalla valmistettuja järeitä palkki- ja puulevytuotteita.­

9.12.2016 10:08

Teollisuustuotannon kasvu jatkui lokakuussa hieman syyskuuta hitaampana, kertoo Tilastokeskus.

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,5 prosenttia suurempi kuin viime vuoden lokakuussa. Syyskuussa tuotanto kasvoi 3,7 prosentin tahtia. Tammi-lokakuussa työpäiväkorjattu teollisuustuotanto lisääntyi 1,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Tuotanto kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla. Eniten tuotanto kasvoi kaivostoiminnassa ja louhinnassa, peräti 20 prosenttia.

Kemianteollisuuden tuotanto kasvoi 9,5 prosenttia. Myös metsäteollisuuden ja metalliteollisuuden tuotanto kasvoi. Ainoastaan sähköntuotannossa tuotanto väheni, laskua tuli 4,3 prosenttia.

Kausitasoitettu tuotanto väheni lokakuussa 0,2 prosenttia edelliskuusta. Syyskuussa vastaava tuotanto kasvoi 2,8 prosenttia. Elokuussa kausitasoitettu tuotanto supistui 2,8 prosenttia heinäkuuhun verrattuna.

Teollisuustilaukset vähenivät

Teollisuuden uudet tilaukset painuivat lokakuussa jälleen laskuun, kertoo Tilastokeskus. Syyskuussa tilaukset lisääntyivät, mutta muutoin tilaukset ovat pysyneet alamäessä lähes yhtäjaksoisesti vuoden ajan.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli lokakuussa 3,0 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Tammi-lokakuun aikana tilaukset supistuivat 9,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaukset lisääntyivät tekstiiliteollisuudessa ja kemianteollisuudessa.

Tekstiiliteollisuudessa tilaukset kasvoivat edellisestä vuodesta 8,3 prosenttia ja kemianteollisuudessa 4,4 prosenttia.

Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat vuodentakaisesta 0,4 prosenttia ja metalliteollisuudessa 6,0 prosenttia.

Tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä, Tilastokeskus muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?