Öljyn historiallisen syvä lasku ohi? ”Ihmetellään ja ehkä hieman pelätään” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Öljyn historiallisen syvä lasku ohi? ”Ihmetellään ja ehkä hieman pelätään”

Öljyn hinta nousee nyt hitaasti kohti 60:tä dollaria Opec-sovun jälkeen.

1.12.2016 16:04

Eilinen Wienissä solmittu Opec-sopu öljynviejämaiden tuotannonrajoituksista yllätti markkinat, jotka ennustivat sopimuksen kariutuvan. Arvioiden mukaan eripuraisen 14 Opec-maan sopu johtaa öljyn barrelihinnan lievään nousuun kahden vuoden historiallisen syvän, ylitarjonnasta johtuvan laskun jälkeen.

Voitto on silti pieni Opecille, sillä järjestön ulkopuoliset tuottajat jopa hyötyvät uudesta tilanteesta. Koska muutos öljyn hinnassa tulee olemaan melko pieni, se näkyy kuluttajien elämässä vain vähäisesti.

Sen sijaan sopimus näkyy Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkijan Markku Lehmuksen mukaan esimerkiksi kuljetus- ja lentoyhtiöiden liiketoimissa.

– Häviäjiä ovat yhtiöt, joissa polttoainekustannukset ovat korkeita. Esimerkiksi Finnairin polttoainekustannukset nousevat raakaöljyn hinnan noustessa. Myös kuljetusalaa voi ajatella häviävänä alana tässä tilanteessa.

Öljyn hinnannousu tulee tuskin olemaan suuri, joten kuluttajiin asti vaikutukset eivät esimerkiksi bensiinipumpulla juuri näy – tarkkasilmäisimpiä lukuun ottamatta.

– Suomessa bensan hinnasta suurin osa on veroa, joten näin pieni öljyn hinnan nousu näkyy vain vähän kuluttajalle. Öljyn hinnan pitäisi nousta selvästi enemmän, jotta se näkyisi pumpulla.

Kuluttajiin vaikuttavaa hinnan heilahtelua nähtiin esimerkiksi kolme vuotta sitten, jolloin Pohjanmeren Brent-laadun barrelihinta liikkui 27–115 dollarin välillä. Lehmus uskookin, että tänä vuonna nähdyt hinnanmuutokset näkyvät enimmäkseen uutisten kautta.

– Ihmetellään ja ehkä hieman pelätään, että mitäköhän seuraavaksi tapahtuu, kun markkinaa on vaikeampi ennustaa. Tavalliselle suomalaiselle tämä on näytelmää ja valtapolitiikan seuraamista.

Lehmus tosin korostaa, että liikkeet öljyn hinnassa voivat vaikuttaa Suomeen itänaapurin kautta.

– Venäjä on hyvin riippuvainen öljystä, ja korkeat hinnat tarkoittavat sitä, että Venäjällä menee paremmin. Kun venäläisten ostovoima paranee, ostavat he myös enemmän tuotteita Suomesta.

Öljyn hintaa nousee hitaasti ja epävakaasti

Yhdysvaltalaiset jättipankit Goldman Sachs ja Morgan Stanley arvioivat, että öljyn barrelihinta nousee sopimuksen mainingeissa todennäköisesti noin 55 dollariin ja epätodennäköisemmin 60 dollariin, kun se on jo pitkään sahannut 40–50 dollarin välillä.

Etla arvioi syyskuussa Brent-viitelaadun öljyn ensi vuoden keskihinnaksi 51,30 dollaria barrelilta. Lehmus kertoo, että uusin arvio on nyt lähempänä 55 dollaria.

Eilen solmitulla sopimuksella ja korkeammilla barrelihinnoilla Opec-maat tavoittelevat parempaa kannattavuutta, jota kuitenkin leikkaa hieman pienentynyt tuotanto. Sopimus on voimassa ensi vuoden alusta puoli vuotta, minkä jälkeen ei ole takeita jatkosta.

Lehmuksen mukaan melko varmalta näyttää kuitenkin se, ettei Opecin öljykartellilla ole enää asiaa entiselle paikalleen.

– Opecin mahtiajat ovat takana. Järjestön neuvottelukyky on heikentynyt ja sen jäsenet ovat eripuraisia. Opecin sisällä Iran on lisännyt tuotantoaan aggressiivisesti, ja Lähi-idän tilanteen takia asioista on entistä vaikeampi sopia.

Öljyn hinta nousee nyt hitaasti kohti 60:tä dollaria volatiliteetin eli epävakauden ympäristössä.

– Hinta voi nousta kuukaudessa viisi dollaria ja sitten taas laskea, kun öljymarkkinoilla yritetään ennakoida tulevaa. Tunnelma futuurimarkkinoilla voi muuttua nopeasti.

Jos esimerkiksi Kiinan talouskasvu hidastuu, öljyn kysyntä laskee. Toisaalta Yhdysvalloissa elvytyksen uskotaan tulevan presidentin Donald Trumpin myötä kasvavan, mikä taas kiihdyttäisi talouskasvua ja nostaisi öljyn kysyntää.

Opec-sovun voittajia ovat yhdysvaltalaiset liuskeöljyntuottajat

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tietojen mukaan Opec tuottaa enää vain reilun kolmanneksen maailman raakaöljystä. Järjestön rooli on supistunut Venäjän ja ennen kaikkea Yhdysvaltojen liuskeöljyn tuottajien takia.

Kun vielä pari vuotta sitten liuskeöljyn tuottaminen oli kannattavaa öljyn barrelihinnan ollessa noin 60 dollaria, on tämä break even -hinta laskenut nyt jo tehokkaimmilla liuskeöljyntuottajilla 30–40 dollariin.

Barrelihinnan ollessa 55–60 dollarissa yhdysvaltalaiset liuskeöljyntuottajat lisäävät tuotantoaan, mikä taas painaa öljyn hintoja alaspäin.

Eilen saavutettu sopu tarkoittaakin Opec-maille kiristyvää kilpailua.

– Suurimmat voittajat sopimuksen jälkeen ovat yhdysvaltalaiset liuskeöljyn tuottajat, sanoo Kiwoon Securitiesin markkinastrategi Seo Sang-young uutistoimisto Bloombergille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?