Työttömyys laski alle 10 prosentin euroalueella – ääripäissä Kreikka ja Saksa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Työttömyys laski alle 10 prosentin euroalueella – ääripäissä Kreikka ja Saksa

Saksassa oli euromaiden pienin työttömyysaste lokakuussa. Suomi oli euromaiden keskiarvon alapuolella.

Espanjassa oli euro- ja EU-maiden toiseksi suurin työttömyys.­

1.12.2016 13:30

Euroalueen työttömyys jatkoi lokakuussa hienoista laskuaan. Työttömyys laski tilastolaitos Eurostatin mukaan 9,8 prosenttiin, kun se syyskuussa oli tarkistettuna 9,9 prosenttia. Alunperin syyskuun luvuksi kerrottiin 10,0 prosenttia.

Analyytikot olivat uutistoimisto Bloombergin keräämässä ennusteessa ennakoineet tasan kymmenen prosentin työttömyyttä lokakuulle.

Koko 28 maan EU-alueen työttömyys oli lokakuussa 8,3 prosenttia, kun se edelliskuussa oli tarkistettuna 8,4 prosenttia. Alin lukema mitattiin Tsekissä, missä työttömyys oli 3,8 prosenttia. Saksassa oli EU-maiden toiseksi alin ja euromaiden alin työttömyys: 4,1 prosenttia.

Selvästi suurinta työttömyys oli talouskriisistä kärsineissä Kreikassa ja Espanjassa. Kreikassa työttömyysaste oli 23,4 prosenttia ja Espanjassa 19,2 prosenttia.

Suomessa työttömyys oli hieman EU-keskiarvoa korkeampi: 8,3 prosenttia. Suomea suurempi työttömyys oli Kreikan ja Espanjan lisäksi Kroatiassa, Kyproksella, Italiassa, Portugalissa, Ranskassa, Latviassa ja Slovakiassa.

Muissa Pohjoismaissa työttömyys oli selvästi pienempää kuin Suomessa: Ruotsissa työttömyysaste oli 6,9 prosenttia ja Tanskassa 6,5 prosenttia. EU:n ulkopuolisista maista Norjan työttömyysaste oli 4,8 ja Islannin vain 2,9 prosenttia.

Eurostatin mukaan euroalueella oli työttömänä 15,9 miljoonaa henkeä, kun koko EU:ssa työttömiä oli 20,4 miljoonaa. Edelliskuuhun verrattuna määrä väheni euroalueella 178 000:lla ja EU:ssa 190 000:lla.

Viime vuoden lokakuussa työttömyys euroalueella oli 10,6 prosenttia ja EU:ssa 9,1 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?