Yhdysvaltain Fediltä odotettu päätös: ohjauskorko ennallaan - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Fediltä odotettu päätös: ohjauskorko ennallaan

Yhdysvaltain keskuspankki on pitänyt ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan avomarkkinakomitean kokouksessa tänään. Päätös ei ollut yksimielinen, kaksi jäsentä kannatti koronnostoa.

2.11.2016 20:24

Uutistoimisto Bloombergin keräämässä ennusteessa kaikki 90 ekonomistia odottivat ohjauskoron pysyvän entisellään.

Fed päätti edelleen jäädä odottamaan lisätodisteita siitä, että talous kehittyy kohti sille asetettuja tavoitteita. Samalla keskuspankki vihjaa koronnoston olevan yhä todennäköinen ennen vuoden loppua.

Avomarkkinakomitea kokoontuu seuraavan kerran joulukuun puolivälissä, joka on vuoden viimeinen kokous.

– Komitea arvioi, että perusteet koronnostolle ovat edelleen vahvistuneet, mutta päätti, tällä hetkellä, odottaa joitain lisätodisteita siitä, että kehitys kohti tavoitteita jatkuu, avomarkkinakomitea totesi tiedotteessaan.

Kannanottoon on lisätty määrite ” joitain” (englanniksi ”some”) syyskuun jälkeen. Tämä viitannee koronnoston lähestyneen.

Federal funds -ohjauskorko on ollut 0,25–0,50 prosentin tavoitehaarukassa sen jälkeen, kun avomarkkinakomitea päätti viime joulukuussa nostaa korkoa nollatasolta yli seitsemän vuoden jälkeen.

Tällöin monet avomarkkinakomitean jäsenistä arvioivat, että korkoja nostettaisiin tänä vuonna jopa neljä kertaa. Nyt näköpiirissä on yksi koronnosto.

Huolet maailmantalouden kasvun hidastumisesta ja Yhdysvaltain inflaatio-odotusten heikkeneminen ovat saaneet Fedin odottelemaan lisää tietoa taloustilanteen kehittymistä.

Fed funds -futuurit hinnoittelivat ennen tämän päivän korkopäätöstä joulukuun koronnoston todennäköisyydeksi kaksi kolmesta.

Kaksi kannatti koronnostoa

Fedin pääjohtaja Janet Yellen arvioi syyskuun lopussa edustajainhuoneen rahoituspalvelukomitealle, että uusien työpaikkojen kasvu jatkuu Yhdysvalloissa vakaana. Tosin viime aikojen keskimääräinen kasvutahti on Yellenin mukaan todennäköisesti kovempi kuin mikä on kestävää pidemmällä aikavälillä.

Yellen myös sanoi, ettei näe inflaatiossa nousupaineita. Työllisyys ja kuluttajahintojen nousu ovat keskeisiä kriteereitä Fedin päätöksenteossa.

Koronnostojen kannatus on lisääntynyt keskuspankkipäättäjien keskuudessa syksyn aikana. Asteittaisten koronnostojen puolesta ovat puhuneet Bostonin Eric Rosengren, Clevelandin Loretta Mester ja Kansas Cityn Esther George. Syyskuun kokouksessa kolmikko kannatti 25 korkopisteen nostoa.

Tänään Rosengren päätti tukea korkojen pitämistä ennallaan. George ja Mester äänestivät edelleen koronnoston puolesta.

Fedin seuraama pohjainflaatio oli syyskuussa 1,7 prosentin nousussa vuotta aiempaan verrattuna. Se on ollut alle keskuspankin kahden prosentin tavoitetason jo neljä vuotta.

Yhdysvaltain talous kasvoi heinä-syyskuussa 2,9 prosentin vuosivauhtia eli selvästi toisen neljänneksen 1,4 prosentin vauhtia ripeämmin. Kyseessä ovat alustavat luvut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?