Osakkeet sukeltavat Thaimaassa, kun kuninkaan terveys horjuu - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Osakkeet sukeltavat Thaimaassa, kun kuninkaan terveys horjuu

Thaimaalaisten osakkeiden ja maan valuutan bahtin arvo on laskenut sen jälkeen, kun Thaimaan kuningashuone sunnuntaina ilmoitti kuninkaan epävakaasta terveydentilasta.

12.10.2016 13:52

Kuninkaan verenpaine romahti äkillisesti lauantaina, kun hänelle annettiin dialyysihoitoa munuaisvaivojen takia.

Baht oli kello 12.30 Suomen aikaa heikentynyt 0,7 prosenttia dollarin maksaessa 35,720 bahtia. Thaimaalaisosakkeiden kursseja kuvaava SET-indeksi oli vajaat kolme prosenttia miinuksella sukellettuaan aiemmin lähes seitsemän prosentin vauhdilla eilistä päätöstään alempana.

Thaimaan baht on jatkanut heikentymistään jo kahdeksatta päivää peräkkäin eli pisimpään sitten viime vuoden heinäkuun. Valtion kymmenvuotisen lainan korko oli noussut kaksi korkopistettä 2,29 prosenttiin käytyään aiemmin 2,35 prosentissa eli ylimmillään tammikuun jälkeen.

Thaimaan pörssi on tällä viikolla laskenut lähes kymmenen prosenttia johtaen alamäkeen Aasian markkinoita, joita painavat odotukset Yhdysvaltain keskuspankin Fedin koronnostosta. Ulkomaisten rahastojen hallussa olevien Thaimaan valtionlainojen määrä on puolestaan vähentynyt 426 miljoonan dollarin verran.

88-vuotias kuningas Bhumidol Adulyadej on Thaimaassa erittäin arvostettu ja seurattu henkilö, joka seitsemän vuosikymmentä kestäneen hallintonsa aikana on toiminut riitaisen politiikan repimää kansaa yhdistävänä tekijänä. Kuninkaan terveyttä seurataankin maassa tarkkaan.

Kuningasta on hoidettu vuoden aikana useita kertoja Bangkokin sairaalassa. Edellisen kerran kuningas esiintyi julkisuudessa tammikuun alkupuolella.

SEB:n Aasian-strategiasta Singaporessa vastaava Sean Yokota arvioi bahtin laskun johtuvan enimmäkseen kuninkaan tilasta.

– Kuningas on tuonut poliittista vakautta ja toiminut puskurina pääpuolueiden välillä, Yokota sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Hallitusmuodoltaan Thaimaa on perustuslaillinen monarkia. Se on vuoden 2014 toukokuussa tapahtuneesta sotilasvallankaappauksesta lähtien ollut sotilasjuntan johtama. Ulkomaat ovat painostaneet junttaa järjestämään demokraattiset vaalit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?