Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva

Mediayhtiö Keskisuomalainen on jälleen laajentunut yritysostolla. Yhtiö kertoo, että se jatkaa uusien ostokohteiden katselua "lähtökohtaisesti Suomesta".

30.9.2016 16:18 | Päivitetty 30.9.2016 16:26

Viestintäyhtiö Keskisuomalainen toteutti tänään pitkään harkinnassa olleen yrityskaupan, kun yhtiö tiedotti ostaneensa 13,5 miljoonan euron käteiskaupalla loput kolme neljäsosaa lahtelaisesta Mediatalo ESAsta Kivekkäiden suvulta.

Keskisuomalainen on ollut kiinnostunut Etelä-Suomen Sanomia ja Itä-Hämettä kustantavasta mediayhtiöstä muutaman vuoden ajan.

– Olemme olleet halukkaita ostamaan sen jälkeen, kun ostimme Sanoman osuuden Esasta. Neuvottelimme (tänään julkistetusta) kaupasta puoli vuotta, kertoo Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi Taloussanomille.

Sanoma myi noin neljänneksen osuutensa ESAsta Keskisuomalaiselle vuonna 2012.

Keskisuomalainen laajentuu radioihin ja ulkomainontaan

Keskisuomalaisen liikevaihto kasvaa kaupan ansiosta lähes viidenneksen. Yhtiö saa kaupassa kaksi tilattavaa maakuntalehteä ja viisi kaupunkilehteä.

Lisäksi Keskisuomalainen laajentuu radioihin, koska sen omistukseen siirtyy Radio Voima. Radion omistaminen on houkuttelevaa pelkälle lehtitalolle, koska radiomainonta on viime aikoina kehittynyt paremmin kuin printtimainonta.

Täysin uusi toimiala Keskisuomalaiselle on digitaalinen ulkomainonta, jonka kasvunäkymät ovat hyvät.

Keskisuomalainen aloittaa välittömästi synergiatyön kahden yhtiön yhdistämiseksi. Kangaskorven mukaan tarkoituksena on luoda uusi Keskisuomalainen eikä vain yhdistää ESAa Keskisuomalaiseen.

Yhtiö ei kertonut tiedotteessaan, kuinka suuret synergiahyöty yritysostosta syntyy. Kangaskorven mukaan luvassa on kuitenkin organisaatiomuutoksia, joista kerrotaan myöhemmin.

Tase vahvana tulevia ostoja varten

Yritysostosta syntyvät yhdistymis- ja muut kertaluonteiset kustannukset ovat kuitenkin sen verran merkittävät, että Keskisuomalainen antoi tänään myös tulosvaroituksen. Sen mukaan Keskisuomalaisen liiketulos laskee tänä vuonna viime vuoden 13,6 miljoonasta eurosta.

Keskisuomalainen rahoittaa 13,5 miljoonaan euron yritysoston vieraan pääoman ehtoisella lainalla.

Kangaskorven mukaan laina ei kuitenkaan rasita yhtiön tasetta. Yhtiön omavaraisuusaste oli kesäkuun lopussa 45,3 prosenttia.

– Meillä on vahva tase tulevia transaktioita varten, Kangaskorpi sanoo.

Kangaskorpi sanoo, että mahdollisia uusia yritysostoja katsellaan "lähtökohtaisesti Suomesta".

Keskisuomalaisen ainoa liiketoiminta Suomen ulkopuolella on suomenkielinen Tallinna24-uutissivusto. Vuosi sitten perustettu verkkolehti on Kangaskorven mukaan menestynyt hyvin.

Keskisuomalaisen osakkeen kurssi oli iltapäivällä 2,3 prosentin nousussa Helsingin pörssissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?