Pörssiuutiset

Meni syteen tai saveen, tahdin määrää EKP

Julkaistu:

Analyysi
Torstaina selviää, lisääkö EKP raharuiskujensa voimaa nyt vai vasta tuonnempana. Lisää rahaelvytystä on odotettavissa, sillä aiempien toimien teho hiipuu mutta talouden anemia ei. Samalla kasvavat myös radikaalin rahapolitiikan riskit.
Euroalueen keskuspankin EKP:n neuvosto kokoontuu torstaina arvioimaan alueen talouden ja rahoitusolojen tilaa sekä puntaroimaan, onko rahapolitiikkansa viritystä tarpeen muuttaa.

Yksi ainakin finanssimarkkinoiden toimijoiden keskuudessa yleinen odotus on, että EKP ennen pitkää vielä lisää rahaelvytyksensä voimaa joko entisiä keinoja voimistamalla tai uusia keksimällä.

Ellei torstaina niin myöhemmin tänä syksynä.

Kokouksen lopputulos ei ole ennalta tiedossa, mutta se on, että EKP ei ole vuosien ponnisteluistaan huolimatta saavuttanut asettamiaan tavoitteita. Euroalue potee edelleen vakavaa talouden anemiaa ja inflaatio mataa nollan tuntumassa eikä lähelläkään EKP:n vajaan kahden prosentin tavoitevauhtia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin on käynyt siitä huolimatta, että EKP:n rahapolitiikka on jo ennestään keveämpää ja radikaalimpaa kuin milloinkaan ennen. Siksi EKP ennen pitkää todennäköisemmin lisää raharuiskujensa voimaa kuin vaarantaa uskottavuutensa saati tunnustaa epäonnistuneensa.

Samalla se ottaa yhä suurempia riskejä. Vaara kasvaa, että sen raharuiskuista alkaa seuraavaksi koitua taloudelle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Miinuskorkoja ja mittavia velkakirjaostoja

EKP on jo ennestään painanut ohjauskorkonsa alimmillaan nollan prosentin alapuolelle negatiivisiksi. Sen pankeille maksama keskuspankkitalletusten korko on tällä haavaa -0,4 prosenttia.

Toinen radikaalin rahapolitiikan voimatoimi on laajamittaisten tukiostojen ohjelma eurovaltioiden velkakirjamarkkinoilla. EKP on tähän mennessä käyttänyt näihin tukiostoihinsa yli tuhat miljardia euroa.

Tällaisten keinojen kaikki vaikutukset rahoituksen ja talouden toimintaan eivät ole vielä tiedossa, mutta se tuskin estää EKP:n neuvostoa menemästä vielä pidemmälle.

Samoissa keinoissa vielä säätövaraa

Korkojen prosenttiasteikkoa riittää nollan alapuolelle niin syvälle miinuslukemiin kuin keskuspankkiirien kantti kestää, eikä -0,4 ole suinkaan matalin mahdollinen korko.

EKP:n korkoja alempana miinuksella ovat jo käyneet tai ovat yhä ainakin Ruotsin, Tanskan ja Sveitsin keskuspankit. Myös Japanin BoJ on jo painanut yhden korkonsa miinukselle, mutta toistaiseksi EKP:tä varovaisemmin -0,1 prosenttiin.

Jos miinuskorot alkavat karkottaa rahaa finanssijärjestelmän ulkopuolelle vaikka käteisenä kassaholveihin, keksivät keskuspankkiirit tähän varmasti keinonsa.

EKP on jo päättänyt lopettaa 500 euron seteleiden painamisen, joten miinuskoron välttely käteisen avulla käy entistä kalliimmaksi. Ellei sekään auta, EKP:llä on valta poistaa käteinen vaikka kokonaan käytöstä.

Samoin valtionlainojen ja muiden arvopapereiden markkinoilla riittää ostettavaa vielä monin verroin runsaammin kuin EKP tai muut keskuspankit ovat tähän mennessä ostaneet. Niiden hallussa on yli 20 miljardin euron valtionlainat ja muita arvopapereita, mutta valtioiden velkaantuessa uutta ostettavaa syntyy kaiken aikaa.

EKP määrää itse omat pelisääntönsä

EKP:n valtionlainaostot lähentelevät tiettävästi Saksassa ja joissakin muissa euromaissa osto-ohjelmalle määriteltyjä rajoja, mutta se on ostojen jatkamiselle hidaste eikä este.

Osto-ohjelman ehdot ovat EKP:n neuvoston itse itselleen määrittelemiä, joten se voi niitä myös muuttaa niin kuin parhaaksi katsoo.

Yksi valtionlainaostojen rajoitin on ostettaville velkakirjoille määritelty vähimmäistuottovaatimus. Se on sama kuin EKP:n pankeille maksama talletuskorko eli tällä haavaa -0,4 prosenttia. Toinen ehto rajaa EKP:n osuuden korkeintaan kolmannekseen kunkin eurovaltion velkakirjojen kannasta.

Vähimmäistuottovaatimus alkaa tiettävästi tuottaa vaikeuksia esimerkiksi Saksassa, sillä Saksan liittovaltion velkakirjat noteerataan miinuskoroin aina kymmenen vuoden laina-aikoihin asti, ja tuotto jää yhä pidemmissä lainoissa alle EKP:n ostojen vaatiman -0,4 prosentin.

Siksi yksi markkinatoimijoiden veikkaus on, että EKP alentaa ostettavien velkakirjojen vähimmäistuottovaatimusta nykyistä enemmän negatiiviseksi tai luopuu siitä kokonaan. Näin se antaisi itselleen tilaa jatkaa tukiostoja esimerkiksi Saksassa.

Osto-ohjelman ehtojen muutokset voivat olla tarpeen viimeistään, kun EKP ilmoittaa joko arvopaperiostojensa kasvattamisesta tai osto-ohjelman keston pidentämisestä tai molemmista.

Lisää samaa lääkettä mutta isommat annokset

Vaikka rahapolitiikan jo toteen pannut toimet ovat jo ennestään monin tavoin radikaaleja rahakokeita, on EKP:lla ja muilla keskuspankeilla keinoja lisätä raharuiskujensa voimaa niin paljon kuin katsovat tarpeelliseksi ja lainsäätäjät sallivat.

Tämä kävi hyvin selkeästi ilmi useista puheenvuoroista, joita iso joukko maailman keskeisiä rahapolitiikan vaikuttajia esitti keskuspankkiirien "kesäfestareilla" Yhdysvaltain Jackson Holessa viime kuun lopussa.

Tilaisuuden teema oli rahapolitiikan ja sen menetelmien kehitysnäkymät. Omassa puheenvuorossaan Yhdysvaltain Fedin pääjohtaja Janet Yellen tarkasteli korkopolitiikan rajoja, ja viittasi esimerkin vuoksi teoreettiseen malliin, joka olisi painanut ohjauskoron finanssikriisin aikana kokonaiset yhdeksän prosenttia miinukselle.

Ei siis -0,4 eikä edes -0,9 vaan -9,0 prosenttia.

Tällä viittauksella Yellen tuskin tarkoitti vihjailla, missä korkojen hänen mielestään olisi pitänyt olla saati nyt pitäisi olla. Mutta viittaus esiintyy hänen puheessaan silti tarkoituksella eikä vahingossa.

Se on vihje ja mahdollisesti varoitus siitä, että keskuspankkien piirustuspöydiltä löytyy vielä radikaalimpia keinoja kuin tähän mennessä on pantu toteen.

Sama käy ilmi esimerkiksi laajan "Mitä muuta keskuspankit voivat tehdä" -tutkimusraportin artikkeleista. Kyse on kansainvälisten taloustutkijoiden niin sanotun Geneve-raportin (Geneva Report on the World Economy) uunituoreesta julkaisusta, joka pui pelkästään rahapolitiikan haasteita ja niiden ratkaisemista.

Kirjan keskeinen johtopäätös on, että kyllä, keskuspankeilla on vielä paljon keinoja lisätä rahapoliittista elvytystä.

Geneve-raportin "uusia" keinoja on entisten voimistaminen eli miinuskorkojen painaminen yhä syvemmälle nollan alapuolelle ja arvopaperiostojen kasvattaminen entistä aggressiivisemmiksi. Ihka uusi keino on inflaatiotavoitteen nostaminen nykyistä korkeammaksi.

Hyötyjen ehdyttyä tilalle tulee haittoja

Geneve-raportin kirjoittajilla samoin kuin kai useimmilla keskuspankkiireillakin on hyvin tiedossaan, että ennen kokemattomiin rahapolitiikan toimiin liittyy tavoiteltujen hyötyjen lisäksi kasvava riski haitoista.

Toistaiseksi keskuspankkiirit ja taloustutkijoiden äänekkäin enemmistö on arvioinut rahapoliittisen kevennyksen hyödyt suuremmiksi kuin yhä kokeellisempien keinojen haitat ja riskit.

Kaikki taloustutkijat eivät ole yltiökevyen rahapolitiikan hyödyistä ja haitoista samaa mieltä enemmistön saati keskuspankkiirien kanssa.

Princetonin yliopiston talousprofessori Markus Brunnermeier ja taloustutkija Yann Koby julkaisivat viime kuun lopussa yhden esimerkin toisenlaisesta tulkinnasta.

Erittäin ajankohtaisessa tutkimuspaperissaan The Reversal Interest Rate: The Effective Lower Bound of Monetary Policy (Käänteinen korko: rahapolitiikan efektiivinen alaraja) he osoittavat, että keskuspankkien eri kevennystoimet ovat jo menettäneet tehonsa ja alkavat seuraavaksi aiheuttaa hyötyjen asemesta haittaa rahoitusjärjestelmälle ja taloudelle.

Keskeinen haitta heidän mukaansa syntyy keskuspankkien ohjauskorkojen ja valtionlainaostojen yhteisestä vaikutuksesta markkinakorkoihin. Siitä, että niiden takia markkinakorot ovat negatiivisia yötalletuksista useiden vuosien mittaisiin laina-aikoihin.

Tutkimuspaperi antaa tukensa kritiikille, jonka mukaan miinuskorot heikentävät pankkien kannattavuutta ja kykyä uusien luottojen myöntämiseen, ja että tämä osaltaan vähentää yritysten investointihalukkuutta ja reaalitalouden kasvuvoimaa. Vain finanssikeinottelu lisääntyy, mikä sekin lisää eikä vähennä talouden riskejä.

Jos kritiikki osuu oikeaan, EKP ja muut miinuskorkojen keskuspankit ovat jo käyttäneet rahapoliittiset kevennyskeinonsa loppuun. Seuraavaksi uudet kevennysyritykset eivät kevennä vaan ne lisäävät talousongelmien taakkaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osa kaupungeista ei pysty tarjoamaan lapsille aterioita JHL:n julistaman lakon vuoksi

  2. 2

   Eläkeläisen sähkölaskuun tulossa jopa 100 euron korotus – harkitsee nyt talonsa myymistä

  3. 3

   Tallinkin uusi laiva tuo töitä sadoille Raumalla – kaupungissa riemuitaan: ”Tämä on iso juttu”

  4. 4

   Diners Club -luottokortille hyvästit Suomessa

  5. 5

   Ruotsin työttömyysaste laski 6,0 prosenttiin

  6. 6

   Bloomberg: Antan johtama ryhmä neuvottelee yli 3,5 miljardin euron lainoista Amer Sportsin ostoon

  7. 7

   Rauman telakka solmi aiesopimuksen Tallinkin uudesta aluksesta – aikoo rekrytoida lisää väkeä

  8. 8

   Häiriö haittasi S-Pankin sähköisiä palveluja

  9. 9

   Rehn Ylelle: Korko nousee todennäköisesti vuoden päästä

  10. 10

   Kauppakeskus Itis vaihtaa omistajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eläkeläisen sähkölaskuun tulossa jopa 100 euron korotus – harkitsee nyt talonsa myymistä

  2. 2

   Lakko uhkaa jättää lapset ja vanhukset ilman ruokaa – ”Sellaiseenkin äärimmäiseen tilanteeseen on varauduttava”

  3. 3

   Näin eri liitot vastustavat nyt irtisanomislakia – maanantaina lakkoon 10 000 työntekijää lisää

  4. 4

   Osa kaupungeista ei pysty tarjoamaan lapsille aterioita JHL:n julistaman lakon vuoksi

  5. 5

   Diners Club -luottokortille hyvästit Suomessa

  6. 6

   Kauppakeskus Itis vaihtaa omistajaa

  7. 7

   ”Tässä on nyt kyse siitä...” – kaksi viikkoa sitten poliittiset lakot jakoivat mielipiteet kahtia, mutta entä tänään?

  8. 8

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  9. 9

   Rauman telakka solmi aiesopimuksen Tallinkin uudesta aluksesta – aikoo rekrytoida lisää väkeä

  10. 10

   Tutkijan kova väite: Miehet haluavat naista kovemmat tulot, jotta nainen ei pettäisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat antoivat suomalaisille konkreettiset neuvot jemmarahasta pankkitilillä – keskustelu kävi kuumana: ”Ihan mitätön summa varsinkin perheelliselle”

  2. 2

   Vanhuksen palveluasuminen voi maksaa yli 5 000 e/kk – ”Juuri kenelläkään ei ole varaa maksaa tuloistaan”

  3. 3

   Suomalaisbroileri kuohuttaa Ruotsissa: ”Kuin isku kasvoille”

  4. 4

   Irtisanottu työntekijä sai 40 000 euron korvaukset – liitto: ”Henkilökemiat menivät ristiin”

  5. 5

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  6. 6

   Korkmanilta suorat sanat irtisanomiskiistasta HS:ssä: ”Jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä”

  7. 7

   JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10 000 jäsentä lakkoon

  8. 8

   Hoitokotien hinnat hämmästyttävät: ”Raha kelpaa, mutta asukkaita kohdellaan kuin roskaa”

  9. 9

   Riita 5 700 eurosta vei osakkaat oikeuteen ja taloyhtiön konkurssiin – ”Jos olet ostamassa paritaloa, älä ihmeessä osta sitä ennen kuin...”

  10. 10

   Alice, 20, haki työpaikkaa: kohtelu muuttui oudoksi, kun ihonväri selvisi – yrittäjä vertaa Elovena-ryynien myymiseen

  11. Näytä lisää