Tokmanni neuvottelee Anttilan tiloista – tahtoo uusia kauppoja keskustoihin

Tokmanni hakee uusia liikepaikkoja etenkin kaupunkien keskustoista. Yhtiö on jo aloittanut alustavat keskustelut Anttilan vuokranantajien kanssa.

Tokmannin liike Joensuussa.

10.8.2016 13:06

Halpakauppaketju Tokmanni näkee tavarataloketju Anttilan konkurssin tarjoavan sille ja muille kaupan alan toimijoille mahdollisuuksia myymälätilojen, tavaroiden ja Anttilan asiakaskunnan suhteen. Yhtiö kommentoi asiaa tulosjulkistuksensa yhteydessä.

Tokmannin toimitusjohtaja Heikki Väänänen kertoo Taloussanomille yhtiön olevan kiinnostunut ennen kaikkea Anttilan liiketiloista. Hänen mukaansa Tokmanni haluaa edelleen kasvaa ja lisätä myymälöidensä määrää.

– Yksi iso kasvun lähde ovat kaupunkien keskustat, jonne haluamme avata uusia myymälöitä. Jos tällaisia Anttilan tiloja jää tyhjiksi, olemme mielenkiinnolla keskustelemassa tiloista vuokranantajien kanssa, Väänänen sanoo.

Hän kertoo yhtiön olleen jo yhteydessä kiinnostavien liikepaikkojen vuokranantajiin. Kyse on nimenomaan liiketiloista, jotka sijaitsevat kaupunkien keskustoissa, joissa Tokmannilla ei ole myymälää ennestään. Varsinaisia neuvotteluja ei kuitenkaan ole vielä käyty.

Kodin1-ketjun tiloja Väänänen pitää lähtökohtaisesti hieman isoina Tokmannille. Hän arvioi, että nekin voisivat silti olla mahdollisia liikepaikkoja, mikäli yhtiö jakaisi tilat jonkin toisen toimijan kanssa.

Tokmannilla on tällä hetkellä 157 myymälää. Yhtiö näkee, että Suomeen mahtuu runsaan 200 myymälän verkosto. Väänänen sanoo tulevien, uusien myymälöiden pääpainotuksen olevan kaupunkien keskustoissa ja pienissä kaupungeissa.

Tokmannin tavoitteena on lisätä uuden myyntipinta-alan määrää nettomääräisesti noin 12 000 neliömetriä vuosittain. Tämä tarkoittaa Väänäsen mukaan 5–6 uutta myymälää vuodessa.

Heinäkuussa konkurssiin hakeutuneella Anttilalla on yhteensä yli 30 Anttila- ja Kodin1-tavarataloa.

– Jos kaikki Anttilan tilat tyhjenevät, kerralla saattaa tulla paljon mahdollisuuksia. Keskustelut ovat kuitenkin vasta alussa, Väänänen sanoo.

Tokmanni haluaa Anttilan asiakkaat

Tokmanni näkee Anttilan konkurssin tuovan mahdollisuuksia myös tavaroiden osalta. Väänänen kertoo yhtiön keskustelleen tilanteesta sellaisten tavarantoimittajien kanssa, jotka ovat aiemmin toimittaneet tuotteita myyntiin Anttila- ja Kodin1-tavarataloihin.

– Tavarantoimittajia pitäisi kiinnostaa se, että meidän kautta niitä tuotteita voisi myydä. Olemme olleet yhteyksissä heidän kanssaan.

Anttilan liiketoiminnan ostaminen sen sijaan ei kiinnosta Tokmannia. Väänänen tyrmää vaihtoehdon saman tien.

Toimitusjohtaja arvioi, että lyhyellä aikavälillä Anttilan konkurssipesän tyhjennysmyynti lisää hintakilpailua, joka aiheuttaa markkinoille hetkeksi turbulenssia.

Anttila teki viime vuonna liikevaihtoa 246 miljoonaa euroa. Tokmanni pyrkii saamaan osansa Anttilan entisistä asiakkaista.

– Reilut 200 miljoonaa euroa hakee nyt uutta ostopaikkaa. Näemme sen tietysti mahdollisuutena, johon meidän pitää tarttua kiinni.

Anttila on ollut yksi Suomen suurimpia käyttötavaran vähittäismyyjiä. Väänänen kokee sen olleen Tokmannin tapaan edullisten hintojen lipunkantaja. Siksi hän näkee Tokmannilla olevan realistisesti hyvä mahdollisuus palvella jatkossa Anttilan entisiä asiakkaita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?