Outotecin rajulla kurssilaskulla selvä syy – "Kilpailijoita pahempia ongelmia" - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Outotecin rajulla kurssilaskulla selvä syy – "Kilpailijoita pahempia ongelmia"

Kaivosteknologiayhtiön tulosjulkistus ei miellyttänyt sijoittajia, ja kurssi on ollut tänään lähes kymmenen prosentin laskussa. Analyytikon mukaan nopeaa käännettä parempaan ei ole näkyvissä.

­

27.7.2016 17:53 | Päivitetty 27.7.2016 17:55

Kaivosteknologiayhtiö Outotecin osakkeen syöksy Helsingin pörssissä kertoo siitä, että yhtiön tilanne näyttää kilpailijoita heikommalta. Näin arvioi OP:n analyytikko Pekka Spolander.

Outotecin huhti–kesäkuun tulos painui odotetusti tappiolle, mutta sijoittajille tulosjulkistuksesta jäi karvas maku. Kello 17.45 aikaan yhtiön osake oli noin 9 prosentin luisussa.

Spolander korostaa, kuinka suomalainen Metso ja ruotsalaiset kaivoslaitetoimittajat viestittivät viime viikolla tulosjulkistuksissaan, että niiden liiketoimintatilanne on vakiintumassa ja pahimmat vaikeudet ovat takana.

– Outotecin osavuosikatsauksesta ei sitä kuvaa saa. Outotecin kohdalla viesti on, että mitään nopeaa käännettä nykyistä parempaan ei ole nähtävissä, Spolander arvioi Taloussanomille.

Outotecin osakekurssi on ollut nousukiidossa aiemmin kesällä.

– On odotettu, että yhtiö voisi kertoa edes hieman parempia uutisia, Spolander sanoo.

Spolander nostaa esiin negatiivisista uutisista sen, että Outotec pienensi ennustettaan tämän vuoden liikevoitostaan. Yhtiö odottaa nyt oikaistun ebit-liikevoittonsa olevan noin 2–4 prosenttia, kun aiempi ennuste oli 2–5 prosenttia.

Syyksi yhtiö kertoo Metals, Energy & Water -segmentin jatkuneet haasteet, tämänhetkisen tilauskannan ja epävarmat markkinaolosuhteet.

Käänne voi vielä yllättääkin

Outotecin hankkeisiin liittyy suurta epävarmuutta, Spolander korostaa. Yhtiö kertoi, että projektien päätökseen saattaminen ja erääntyneiden saatavien periminen on yhä vaikeampaa.

Outotec myös olettaa palvelujen kysynnän olevan heikompaa, kun asiakkaat lykkäävät kunnossapito- ja modernisointihankkeita ja leikkaavat tuotantokustannuksiaan.

– Kilpailijat eivät ole tuoneet vastaavia ongelmia ainakaan esille, summaa Spolander.

Outotecin vt. toimitusjohtaja Jari Ålgars kertoi osavuosikatsauksessa, että yhtiön asiakkaat kokevat yhä paineita supistaa tuotantoaan ja lykätä investointeja. Taustalla ovat alhaiset metallien hinnat, Kiinan kasvuennusteiden epävarmuus ja alan kannattavuushaasteet.

Spolanderin mukaan on selvää, että tästä vuodesta on tulossa Outotecille heikko. Pientä piristystä on odotettavissa ensi vuonna, hän arvioi.

– Outotecin tekemien säästöjen jälkeen tulosvaikutuksen pitäisi olla yhtiölle hyvä sitten, kun lopulta se liikevaihto lähtee nousuun. Kun se käänne tulee, se voi yllättää meidät, Spolander sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?