Outotec painui tappiolle, liikevaihto supistui selvästi

Kaivosteknologiayhtiö Outotecin tulos painui toisella neljänneksellä tappiolle odotusten mukaisesti. Myös liikevaihto pieneni, mutta sitä kertyi hieman ennakoitua enemmän.

27.7.2016 13:55 | Päivitetty 27.7.2016 14:12

Kaivosteknologiayhtiö Outotecin tulos ja liikevaihto heikkenivät ennakoidusti huhti–kesäkuussa. Yhtiön mukaan kaivos- ja metallinjalostusteollisuuden epävarma markkinatilanne jatkui toisella neljänneksellä.

– Minerals Processing -segmentin markkinoilla nähtiin lievää elpymistä erityisen heikon ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen. Metals, Energy & Water -segmentin markkinat olivat heikolla tasolla, mikä näkyi supistuneena tilauskertymänä, toteaa Outotecin vt. toimitusjohtaja Jari Ålgars osavuosikatsauksessa.

Outotecin tilauskertymä laski 29 prosenttia 281 miljoonaan euroon. Palvelujen tilauskertymä pieneni viisi prosenttia 112 miljoonaan euroon.

Yhtiöllä oli tilauksia sisässä kesäkuun lopussa noin miljardin euron verran eli 16 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Ålgarsin mukaan yhtiön asiakkaat kokevat yhä paineita supistaa tuotantoaan ja lykätä investointeja. Taustalla ovat alhaiset metallien hinnat, Kiinan kasvuennusteiden epävarmuus ja alan kannattavuushaasteet.

Outotecin tulos ennen veroja painui toisella neljänneksellä 3,1 miljoonaa euroa tappiolle vuotta aiemmasta 5,8 miljoonan euron voitollisesta tuloksesta. Yhtiön mukaan tulos oli tappiollinen uudelleenjärjestelykulujen vuoksi.

Analyytikot povasivat ennustepalvelu SME Direktin kokoamassa ennusteessa kolmen miljoonan euron tappioita (mediaani).

Liikevaihto pieneni 14 prosenttia 267,6 miljoonaan euroon. Yhtiö kertoo liikevaihtoa painaneen pääasiassa viime vuoden laitos- ja laitetoimitusten ajoitus ja kuluvan vuoden heikko palvelujen tilauskertymä.

Liiketulos oli 0,8 miljoonaa euroa tappiolla vertailujakson 8,0 miljoonan euron voiton jälkeen. Osaketta kohti tappiota kertyi 0,03 euroa, kun vuotta aiemmin osakekohtainen tulos oli 0,02 euroa.

Ohjeistus ennallaan

Ålgarsin mukaan projektien ajoitusta on hankala ennakoida heikkojen markkinanäkymien vuoksi. Projektien päätökseen saattaminen ja erääntyneiden saatavien periminen on myös yhä vaikeampaa.

Outotec olettaa palvelujen kysynnän olevan heikompaa, kun asiakkaat lykkäävät kunnossapito- ja modernisointihankkeita ja leikkaavat tuotantokustannuksiaan.

Outotec pitää liikevaihdon ohjeistuksen ennallaan ja arvioi liikevaihtonsa olevan kuluvana vuonna noin 1,0–1,2 miljardia euroa.

Samalla Outotec kaventaa hieman liikevoitto-ohjeistuksensa vaihteluväliä. Syyksi yhtiö kertoo Metals, Energy & Water -segmentin jatkuneet haasteet, tämänhetkisen tilauskannan ja epävarmat markkinaolosuhteet.

Yhtiö odottaa nyt oikaistun ebit-liikevoittonsa olevan noin 2–4 prosenttia, kun aiempi ennuste oli 2–5 prosenttia.

Yhtiö jatkaa säästötoimenpiteitään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?