Kotipizzasta, Pihlajalinnasta ja Tokmannista povattiin kansanosakkeita – näin kävi - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Kotipizzasta, Pihlajalinnasta ja Tokmannista povattiin kansanosakkeita – näin kävi

Kotipizza on jäänyt pörssissä vielä harvojen herkuksi, mutta osa uusista listayhtiöistä on kerännyt useampia tuhansia omistajia.

16.6.2016 6:03 | Päivitetty 15.6.2016 14:18

Helsingin pörssin päälistalle ja First North -markkinapaikalle on listautunut viime vuosina uusia yhtiöitä enemmän kuin aikoihin. Useista uusista tulokkaista on povattu yleisön suosikkeja, niin sanottuja kansanosakkeita, mutta vielä yhdestäkään ei ole aivan sellaista tullut.

Ylivoimaiset tavallisten suomalaisten suosikit ovat edelleen Nokia ja Elisa, joilla on molemmilla noin 200 000 osakkeenomistajaa. Fortum seuraa kolmantena 140 000 omistajalla, ja myös esimerkiksi Talvivaaraa (80 000) ja Stockmannia (50 000) on nimitetty kansanosakkeiksi.

Näistä lukemista ovat yleisösuosikeiksi veikatut uudet tulokkaat, kuten Tokmanni, Pihlajalinna ja Kotipizza, vielä kaukana.

Etenkään viime kesänä päälistalla aloittanut Kotipizza ei ole näyttänyt löytävän tietä suomalaisten sydämiin.

Ravintolaketju on toki saanut viime kesän jälkeen noin 300 uutta osakkeenomistajaa, mutta siitä huolimatta omistajia on vain noin 600. Vähemmän löytyy päälistan yhtiöistä ainoastaan Wulff-yhtiöiltä ja Investors Houselta.

Useimpina päivinä Kotipizzan osakkeilla käydään kauppaa muutamien tuhansien eurojen edestä, ja joinain päivinä osakkeella ei ole tehty ainuttakaan kauppaa.

Kotipizzan toimitusjohtajan Tommi Tervasen mukaan yhtiön osakkeen alhaiseen likviditeettiin vaikuttanee se, että pääomistaja Sentica Partners omistaa yhä noin 60 prosenttia yhtiön osakkeista.

Tervanen ei kuitenkaan ole pettynyt pörssitaipaleen ensimmäiseen vuoteen.

– Kaikki on mennyt tosi mallikkaasti, ja meillä on laaja sekä vakaa omistajapohja, Tervanen sanoo.

Hoiva- ja terveysala herättää kiinnostusta

Franchise-yrittäjyyteen luottavaa ruokaketjua ainakin jonkin verran enemmän piensijoittajia näyttää kiinnostaneen toinen pörssin uusi tulokas hoiva- ja terveysalalta. Samoihin aikoihin Kotipizzan kanssa viime kesänä listautunutta yksityisiä terveyspalveluja tuottavaa Pihlajalinnaa löytyi toukokuun lopussa yli 6 300 sijoittajan salkusta, ja kauppaa yhtiön osakkeella käydään useimpina päivinä yli 100 000 eurolla.

Luvut eivät ole järin suuria, mutta Pihlajalinna on joka tapauksessa lunastanut paikkansa Helsingin pörssin keskisuurten joukossa.

Maaliskuussa First North -markkinapaikalle listautunut, erilaisten hoivatilojen rakennuttamiseen ja vuokraamiseen erikoistunut Suomen Hoivatilat nimesi tavoitteekseen nousta uudeksi kansanosakkeeksi, ja ainakin suunta on ollut oikea. Listautumisannin jälkeen yhtiö on saanut vielä 300 uutta osakkeenomistajaa, joita on nyt yhteensä noin 1 500.

Toimitusjohtaja Jussi Karjulan mukaan hän ei tarkoita kansanosakkeeksi nousemisella sitä, että Suomen Hoivatiloilla pitäisi olla muutaman vuoden päästä yhtä paljon omistajia kuin Nokialla tai Elisalla.

– Mutta jos esimerkiksi kymmenen tuhannen omistajan rajapyykin onnistuisimme rikkomaan, se olisi jo tosi kova juttu, Karjula toteaa.

Tokmannilla lupaava alku

Kansanosakkeeksi on ilmoittanut haikailevansa myös kauppaketju Tokmanni, joka aloitti pörssin päälistalla huhtikuun lopussa.

Tokmannin listautumisanti ylimerkittiin selvästi, ja myös ensimmäinen kokonainen kuukausi pörssissä sujui lupaavasti: annin jälkeen osakkeenomistajia oli noin kaksi tuhatta, ja toukokuun aikana heitä tuli vielä viitisen sataa lisää.

Myös Tokmannin osakkeen vaihto on useimpina päivinä ylittänyt 100 000 euroa.

Nähtäväksi jää, herättääkö Tokmanni kansan syvissä riveissä intohimoja vielä tulevinakin vuosina.

Useiden Helsingin pörssiin viime vuosina listautuneiden yhtiöiden – kuten Verkkokauppa.comin, Restamaxin ja Asiakastiedon – omistajamäärä on jumahtanut juuri kahden ja kolmen tuhannen väliin.

Tällä hetkellä vaikuttaa joka tapauksessa siltä, että viime aikojen pörssitulokkaista parhaat mahdollisuudet jonkinlaiseksi kansansuosiksi nousemiseen ovat Tokmannilla ja Pihlajalinnalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?