Nämä kansanedustajat hävisivät rahaa Talvivaara-osakkeisiin

Yli kymmenellä kansanedustajalla on yhä pörssiyhtiön osakkeita. He ja kymmenet tuhannet muut piensijoittajat tuskin enää näkevät rahojaan. Ministeri Kimmo Tiilikainen luovutti Talvivaara-osakkeensa työttömien yhdistykselle.

1.6.2016 6:01 | Päivitetty 31.5.2016 15:03

Hallitus kertoi viime viikolla valmistautuvansa Terrafamen Sotkamon-kaivoksen alasajoon. Näin Talvivaaran pörssiosakkeita omistavien noin 80000 piensijoittajan ohuetkin mahdollisuudet saada omiaan takaisin näyttävät lopullisesti haihtuneen.

Näiden sijoittajien joukossa on myös kaksitoista kansanedustajaa ja yksi tasavallan presidentti. Suurin osa Talvivaaraan sijoittaneista suomalaisista on piensijoittajia sanan varsinaisessa merkityksessä, ja myös poliitikkojen omistusosuudet yhtiöstä ovat suurimmillaankin häviävän pieniä.

Esimerkiksi presidentti Sauli Niinistöllä on hallussaan varsin vaatimattomat 1200 osaketta.

Isoimmat kansanedustajien potit löytyvät kokoomuksen Pauli Kiurulta ja perussuomalaisten Mika Raatikaiselta, joiden salkuissa on 20000 osaketta. Yhteensä Talvivaaran osakkeita on laskettu liikkeeseen yli kaksi miljardia eli 2000000000.

Tästä huolimatta 20000 osakkeenkin omistus on ollut ylimmillään vuonna 2011 noin 40000 euron arvoinen, kun Talvivaaran osakekurssi kävi lähellä kahta euroa.

"Nokia kuittasi Talvivaara-tappiot"

Perussuomalaisten Raatikainen kertoo kuitenkin ostaneensa osakkeensa vasta vuonna 2013, kun kurssi oli vajonnut jo alle 0,2 euroon.

– Minulla oli silloin hieman ylimääräistä rahaa, ja päätin sijoittaa osan Talvivaaraan. Otin tietoisen riskin, ja maksoin osakkeista vajaat 4000 euroa. Nyt ne rahat on minun kirjoissani merkattu jo tappiosarakkeeseen.

Hän ei kuitenkaan ole murheen murtama, sillä ei laittanut kaikkia munia samaan koriin.

– Laitoin loput rahat Nokiaan ja Wärtsilään. Nokian nousu on kuitannut Talvivaara-tappiot, Raatikainen laskeskelee.

Tiilikainen lahjoitti ministeriksi tultuaan

Kun Talvivaaran kaivostoimintaa harjoittava tytäryhtiö haettiin marraskuussa 2014 konkurssiin ja kaupankäynti emoyhtiön osakkeella keskeytettiin Helsingin pörssissä, osakkeen arvo oli enää kolme senttiä. Silti monet halusivat vielä kaupankäynnin lakattuakin hankkiutua eroon miltei arvottomista papereista.

Näin teki muun muassa nykyinen maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk), joka oli hankkinut Talvivaaran osakkeita vain viikkoja ennen tytäryhtiön konkurssia. Nykyisin hänellä ei enää osakkeita ole, joten hän on hankkiutunut niistä eroon pörssin ulkopuolella.

Monet myivät lähes arvottomia osakkeita siksi, että niistä koituneet myyntitappiot voi vähentää verotuksessa.

Tiilikaisen syy osakkeista luopumiseen oli varsin toisenlainen: hän luovutti omistuksensa ilmaiseksi pois heti ympäristöministeriksi noustuaan, jotta ei olisi jäävi päättäessään Talvivaaraa koskevista asioista. Hieman ironista kyllä, osakkeet sai Työttömien valtakunnallinen yhteistoimintayhdistys.

– Ajattelin, että jos osakkeilla olisi joskus arvoa, hyöty menisi oikeaan osoitteeseen, Tiilikainen toteaa Taloussanomille.

Vaikka hallitus viime viikolla kertoi valmistautuvansa Talvivaaran alasajoon, muun muassa valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) valoi uskoa siihen, että mahdollisuus käänteeseen on yhä olemassa. Se vaatisi sitä, että yksityiset sijoittajat päättäisivät tämän vuoden aikana sijoittaa kaivosyhtiöön.

Kaivospolitiikan professori Juha Kotilainen Itä-Suomen yliopistosta kuitenkin arvioi silloin, että kyse on poliittisesta puheesta eikä mitään yhtäkkistä muutosta ole näköpiirissä.

Kansanedustajien omistukset Talvivaarassa KansanedustajaOsakkeiden määrä   Pauli Kiuru (kok)20 000   Mika Raatikainen (ps)20 000   Jari Ronkainen (ps)15 000   Matti Vanhanen (kesk)10 000   Markku Pakkanen (kesk)10 000   Ben Zyskowicz (kok)8 000   Antti Lindtman (sd)7 273   Petteri Orpo (kok)6 500   Antti Kurvinen (kesk)3 850   Reijo Hongisto (ps)1 700   Harri Jaskari (kok)1 000   Mika Niikko (ps)700    Lähde: Euroclear

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?