Liikevaihto, liikevoitto ja omavaraisuusaste antavat perustiedot yrityksen tilanteesta - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Nämä kolme lukua paljastavat työpaikkasi tilan

Etenkin pörssiyrityksissä työskentelevillä on nyt hyvä hetki päästä jyvälle siitä, miten vakaalla perustalla työpaikka on.

­

22.4.2016 6:05 | Päivitetty 21.4.2016 18:24

Suomalaiset pörssiyritykset ovat jälleen tällä viikolla osavuosikatsauksissaan lyöneet pöytään lukuja siitä, miten niillä menee.

Palkansaajaakin nämä luvut kiinnostavat nyt tavallista enemmän, kun Suomen talous kyntää syvällä. Käyttökatteiden ja kertaluonteisten erien hetteikössä on kuitenkin vaikea ottaa selvää, onko oma työnantaja ylä- vai alamäessä vai mäen päällä.

Taloussanomat laati lukuohjeen siitä, mitä ainakin kannattaa katsoa yrityksen tuloslaskelmasta ja taseesta.

1. Liikevaihto: Yrityksen toiminnan moottori

Liikevaihto kertoo siitä, kuinka paljon yritys on saanut tavaroita tai palveluita kaupaksi.

– Kasvaako toiminta vai supistuuko se? Jos liikevaihto ei kasva, yrityksen toiminta ei ole kovin elinvoimaista ja kiinnostavaa pidemmän päälle, mikä on ongelman merkki. Liikevaihto on yrityksen toiminnan moottori, kuvailee Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen professori Jukka Pellinen.

Liikevaihdon merkitys korostuu taloudellisesti vaikeina aikoina.

– Näinä aikoina kasvua on aika vaikea saada. Siksi liikevaihdon kehittymisen pitäisi kiinnostaa kaikkia, Pellinen kuvailee.

Se, miten oman työnantajan liiketoiminnan kehitystä voi ennustaa, riippuu toimialasta. Esimerkiksi laivanrakennusteollisuudessa tilauskirjojen täyttyminen kertoo, että töitä voi olla useiksi vuosiksi eteenpäin.

Kaupan alalla taas tilanne voi olla monimutkaisempi.

– Mikä on kuluttajien luottamus omaan talouteensa? Lisääntyykö työttömyys? Tuleeko markkinoille uusia kilpailijoita? kysyy Pellinen.

Pellinen korostaa, että työpaikasta riippumatta yrityksen liiketoiminnan kehityksen ennakointi edellyttää oman toimialan ja talouden trendien laajempaa seuraamista.

2. Liikevoitto: Tulos voi olla huono, vaikka liikevaihtoa olisi

Liikevoitto kertoo yrityksen kannattavuudesta eli tuloksesta. Liikevoitto saadaan, kun liikevaihdosta vähennetään kulut.

– Jos yritys hupeloi ja sen toiminta ei ole tehokasta, tulos voi olla huono, vaikka liikevaihtoa olisikin, kuvailee Pellinen.

Liikevoittoprosentti kertoo, kuinka monta prosenttia liikevaihdosta jää voitoksi. Yli 10:n liikevoittoprosenttia pidetään hyvänä. 5–10 prosenttia on tyydyttävä tulos, alle 5 prosenttia heikko.

Yritys voi ilmaista liikevoittonsa eri tavoin: onko se esimerkiksi ilman veroja vai verojen jälkeen. Eri luvut voivat aiheuttaa hämmennystä.

– Se, mitä lukua katsoo, on vähän makuasia. Kunhan on johdonmukainen niin, että vertailee kaikkia yrityksiä samalla mittarilla eikä poukkoile niiden välillä, Pellinen arvioi.

3. Omavaraisuusaste: Onko liiketoiminta terveellä pohjalla?

Omavaraisuusaste kertoo yrityksen vakavaraisuudesta. Kuinka paljon yrityksellä on omia varoja, kuinka paljon velkaa?

Mitä suurempi omavaraisuusaste on, sitä terveemmällä pohjalla yrityksen liiketoiminta on. Korkea omavaraisuusaste antaa yritykselle puskuria selvitä vaikeiden aikojen yli.

Yli 40 prosentin omavaraisuusastetta pidetään hyvänä. 20–40 prosenttia on tyydyttävä luku, alle 20 prosenttia heikko.

Pellinen korostaa omavaraisuusasteen merkitystä taloudellisena tunnuslukuna erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Niillä on usein velkaa suurempia enemmän.

– Jos toimintaa aletaan rahoittaa liikaa velkarahalla, voi syntyä negatiivinen kierre. Velkaantuneisuutta pidetään parhaiten konkurssia ennustavana yksittäisenä tekijänä, sanoo Pellinen.

Pörssiyrityksessä vakavaraisuuden merkitys ei ole yhtä suuri.

– Usein pörssiyritykset ovat enemmän tai vähemmän vakavaraisia. Näissä yrityksissä on nähty aika vähän konkursseja, Pellinen kuvailee.

Pellisen mukaan liikevaihdon ja -voiton jälkeen pörssiyrityksessä pitäisikin omavaraisuusasteen sijaan seurata yrityksen osakkeen arvon kehitystä. Se heijastelee odotuksia yrityksen tulevaisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?