Ekonomistit piensijoittajille: Nyt ei ole nopeiden liikkeiden aika - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Ekonomistit piensijoittajille: Nyt ei ole nopeiden liikkeiden aika

Taloussanomien haastattelemat asiantuntijat vakuuttavat, että osakesalkkua kannattaa edelleen kartuttaa, vaikka tasaisen kasvun kauden uskotaankin päättyneen.

Martin Paasi ­

20.1.2016 6:05 | Päivitetty 19.1.2016 18:27

Laskusuuntaan kääntyneet korot ja melkoiseen turbulenssiin ajautuneet osakekurssit ovat saaneet monet piensijoittajat hämilleen. Ruotsissa pankeissa havahduttiin tilanteeseen, jossa sijoittajat ovat luopuneet osakesalkuistaan ja siirtäneet varojaan talletuksiin. Niin Euroopan kuin Yhdysvaltojenkin pörsseissä on tunnettu paniikkimielialaa.

Taloussanomien haastattelemat asiantuntijat kuitenkin pitävät osakesalkkua edelleen hyvänä sijoituksena. Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kertoo, että sijoitusten aikaväliin kannattaa kiinnittää huomiota:

– Viime vuosina tuotot ovat olleet poikkeuksellisen korkeat. Ne eivät ehkä tule jatkumaan lähivuosina.

Hänen mukaansa korkeita voittoja tavoittelevan osakesijoittajan kannattaa nyt ottaa huomioon kohonnut riski, jonka myötä voi myös menettää pääomiaan. Pitkäaikaiselle ja säännölliselle sijoittamiselle tilanne ei kuitenkaan piirrä merkittävää uhkakuvaa.

– Nyt kannattaa harkita myös maantieteellistä sijoittamista. Kaikkia munia ei kannata panna samaan koriin.

Kärkkäinen ei suosittele osakevarallisuuden siirtämistä talletuksiin, jos riskinottokykyä suinkin löytyy:

– Korot ovat matalalla, joten niin on tuottokin. Toki inflaatiokin matalalla, joten säästämisen arvo pysyy ainakin ennallaan.

Osakesijoittamisen rinnalle Kärkkäinen esittää tällä hetkellä asuntosijoittamista ja siihen liittyviä sijoitustuotteita.

– Asuntojen myyntimääristä huomaa, että asuntosijoittamisen suosio on kasvanut, nyt kun koroista on vaikea saada tuottoa.

Osakkeita 10–40 vuoden vinkkelillä

Osake- ja rahastovälittäjä Nordnet Suomen ekonomisti Martin Paasi on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa osakemarkkinoilla käydään nyt jännittäviä aikoja, mutta pitkäjänteiseen sijoittamiseen sillä ei pitäisi olla vaikutusta.

– Nyt kannattaa olla hötkyilemättä. Pitkäaikaisen säästäjän kannalta tämäkin kuuluu normaaliin vaihteluun.

Hänen mukaansa osakkeisiin kannattaa sijoittaa pitkällä, 10–40 vuoden, aikavälillä. Tässä mittakaavassa myös alkuvuoden heilahtelut eivät merkitse paljoakaan.

Paasi kertoo, että korkorahastot eivät ole nyt hyvä sijoitusmuoto. Talletusten suosion hän ymmärtää, vaikka huomioikin, että yleensä kyseessä on huono ratkaisu:

– Poikkeuksellisesti talletustili voi olla järkevä. Koska korot ovat alhaalla, on seuraava suunta ylöspäin. Silloin korkorahastosijoitusten arvo laskee. Talletustililtä saa kuitenkin pienen sopimuksenmukaisen tuoton varmasti.

Osuuspankin varallisuudenhoidon asiantuntijapäällikkö Joakim Reinius kertoo, että epävarmassa tilanteessa ajallinen hajauttaminen tuntuisi sopivalta ratkaisulta.

– Alkaisin siirtää hiljalleen rahaa osakemarkkinoille. Rakentaisin asiakkaasta riippuen 50–50-salkkua yhdistelmärahastoon, jossa puolet on osakkeita, puolet korkoja.

Reiniuksen mukaan osakemarkkinoilta kannattaa huomio kiinnittää erityisesti hyviin osinkoyhtiöihin. Tälle keväälle on ennakoitu hyviä osinkoja.

Jos sijoittaja kokee nykyisen markkinaheilahtelun ahdistavaksi, ehdottaa hän vaihtoehdoksi pääomaturvattuja obligaatioita.

– Jos pelkää nukkuvansa huonosti, ainakin niistä saa varmuutta ja turvaa.

Olli Kärkkäinen ­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?