Vertailu paljastaa: OP on Suomi-sijoittajalle kallis valinta

OP-pankki on yrittänyt houkutella piensijoittajien rahoja laskemalla hintojaan. Taloussanomien selvitys kuitenkin paljastaa, että todellisuudessa OP:n Suomi-rahastot ovat sijoittajalle kallis valinta.

11.1.2016 6:01 | Päivitetty 8.1.2016 13:18

OP-pankki viritteli joulukuussa kilpailua piensijoittajien rahoista houkuttelemalla suomalaisia panemaan rahojaan kotimaisiin yrityksiin.

Pankki ilmoitti luopuvansa väliaikaisesti Helsingin pörssin suomalaisyhtiöiden osakkeiden kaupankäyntikuluista ja poistavansa pysyvästi merkintäpalkkion Suomeen sijoittavista rahastoistaan.

Taloussanomien selvitys kuitenkin paljastaa, että OP:n "halpuuttaminen" on osittain silmänlumetta. Kun vertaillaan Suomeen sijoittavia osakerahastoja, OP on sijoittajalle kallis valinta. Eron tekevät juoksevat kulut. Ne kertovat siitä, miten paljon rahaston varoista palaa erilaisina kuluina vuodessa.

Aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa on lähtökohtaisesti korkeammat kulut kuin passiivisissa, jotka jäljittelevät koostumukseltaan tiettyä indeksiä. Moni osakevälittäjä perustelee korkeita kuluja "näkemyksen ottamisella", joka tuo sijoittajalle vertailuindeksiä parempaa tuottoa.

Selvitys kuitenkin osoittaa, että ainakaan kalleimmat Suomi-rahastot eivät pärjää tässä kisassa.

Perinteisistä pankeista voittaja on Nordea

Vertailun pohjana on käytetty Sijoitustutkimuksen marraskuista rahastoraporttia, jossa ovat mukana lähes kaikki Suomi-rahastot. Suurin osa rahastoista on aktiivisesti hoidettuja, mutta mukaan mahtuu myös passiivisia rahastoja.

Vertailtujen Suomi-rahastojen juoksevat kulut ovat keskimäärin 1,4 prosenttia vuodessa. OP:n neljän aktiivisen rahaston kulujen keskiarvo on 1,85 prosenttia. OP voittaa hiuksenhienosti Säästöpankin, joka on kahdella aktiivisella rahastollaan perinteisistä pankeista vertailun kallein.

Perinteisistä pankeista selvä voittaja on Nordea. Nordean neljän aktiivisen ja kahden passiivisen rahaston kulujen keskiarvo on 0,99 prosenttia. Viiden halvimman rahaston joukossa on kolme Nordean rahastoa.

Kaiken kaikkiaan internetissä toimivat osakevälittäjät pesevät passiivisilla rahastoillaan kuluvertailussa perinteiset pankit. Ylivoimainen voittaja on Nordnet, jonka Superrahasto Suomessa ei ole lainkaan kuluja.

OP:n rahastot nousevat kärkipäähän, kun vertailukohdaksi otetaan merkintäpalkkiot. Esimerkiksi viidellä Nordean rahastolla on prosentin merkintäpalkkio. Merkintäpalkkiolla tarkoitetaan asiakkaan rahasto-osuuksien oston yhteydessä maksamaa maksua rahastoyhtiölle.

"Aktiivisella salkunhoidolla on aina hintansa"

OP:n mukaan sen juoksevat kulut ovat linjassa muiden aktiivisesti hoidettujen rahastojen kanssa.

– Aktiivisella salkunhoidolla on aina hintansa, ja se näkyy kuluissa. Asiakas hyötyy siitä niin, että hän saa rahoilleen parempaa tuottoa. Kulujen sijaan tällaisissa vertailuissa pitäisikin puhua tuotosta, sanoo asiantuntijapäällikkö Joakim Reinius OP Varallisuudenhoidosta.

OP:n suorituksessa ei ole kuitenkaan hurraamista. Rahastoraportin mukaan OP-Suomi Pienyhtiöt oli tuottanut vuodessa vajaat neljä prosenttia vertailuindeksiään enemmän. OP Focus ja OP Suomi Arvo ylittivät indeksin vain hiuksenhienosti. OP Delta jäi indeksistä vajaat kaksi prosenttia.

Kun tarkastelujaksoksi otetaan viisi tai kymmenen vuotta, kaikki yhtiön rahastot jäävät indeksistä.

Myös vertailun perää pitävä Säästöpankki perustelee rahastojensa hintaa aktiivisella salkunhoidolla. Vuodessa sen molemmat rahastot päihittävät vertailuindeksin, mutta kolmessa vuodessa toinen jää jo jälkeen.

Säästöpankin varainhoidon johtaja Petteri Vaarnasen mukaan kuluissa näkyy myös "riskien hallinta asiakkaiden säästöjen turvaamiseksi". Tällä Vaarnanen viittaa esimerkiksi siihen, ettei piensijoittajien rahoja panna riskipitoisiin yrityslainoihin.

Nordean varainhoidon johtajan Risto Kuoppamäen mukaan sen rahastojen kuluissa näkyvät ison talon edut.

– Koko luo tehokkuutta, jonka ansiosta pystymme hoitamaan rahastojamme pienemmin kuluin. Toki tavoitteenamme on myös pitää hinnat kilpailukykyisinä.

Reiniuksen mukaan OP:lla ei ole tällä erää tarvetta lähteä uusiin hinnanalennuksiin, mutta pankki seuraa kilpailutilannetta. Vaarnasen mukaan on mahdollista, että Säästöpankki painaa Suomi-rahastojensa kuluja alas.

Kaiken kaikkiaan näyttää, että salkunhoitoon laitetut asiakkaiden rahat eivät välttämättä johda parempaan tuottoon. Vertailun kaikki kymmenen kokonaiskuluiltaan kalleinta rahastoa häviää viiden vuoden tarkastelujaksolla tuotossa selvästi vertailuindeksilleen.

Tulos saa tukea esimerkiksi sijoituspalveluyhtiö IndexHelsingin tuoreesta selvityksestä, jonka mukaan viidessä vuodessa vain yksi suomalaisiin osakkeisiin sijoittanut rahasto on tuottanut indeksiään paremmin.

Nordnetin Paasi: Pienet kulut ovat myös rahastoyhtiöiden etu

Nordean Kuoppamäki uskoo, että piensijoittajat ovat aiempaa hintatietoisempia: internet on helpottanut kulujen vertailua ja valinnanvara ja hintakilpailu on kasvanut verkkovälittäjien myötä.

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi pitää itsestään selvänä, että tavallisten suomalaisten rahastosijoittajien pussista perittävät kulut pienenevät lähivuosina, koska "sijoittajat tulevat päivä päivältä fiksummiksi". Paasi uskoo, että esimerkiksi merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat ennen pitkää "menneen talven lumia".

Paasin mielestä aktiivisesta salkunhoidosta voi maksaa, jos lisäarvoa syntyy. Näyttöä pitää kuitenkin olla selvästä onnistumisesta ja pitkältä aikaväliltä.

Paasi korostaa, että pienet kulut ovat myös rahastoyhtiöiden etu. Pienet kulut parantavat lähtökohtaisesti sijoittajan käteen jäävää tuottoa. Näin myös asiakastyytyväisyys kasvaa.

Paasin mukaan kuluttomassa Suomi-rahastossa on Nordnetille ennen kaikkea kyse markkinoinnista ja erottautumisesta.

– Tärkeää on synnyttää kriittistä keskustelua siitä, mitä sijoittaminen maksaa ja mitä sen pitäisi maksaa.

Kuluilla on väliä

Laskelma kertoo, että kuluilla on sijoittajalle väliä erityisesti pitkällä aikavälillä.

Otetaan esimerkkisijoitukseksi 100 euroa kuukaudessa. Jos sen säästää rahastoon 15 vuoden ajan, sijoitussummaksi tulee yhteensä 18 000 euroa. Pidetään rahaston vuosituottona ennen kuluja esimerkiksi 6 prosenttia.

Jos rahaston kulut ovat 2 prosenttia, 15 vuoden kuluttua koossa on 24 470 euroa. Näin sijoitus on tuottanut kulujen jälkeen 6 470 euroa.

Jos kulut ovat 1 prosentin, 15 vuoden kuluttua koossa on 26 641 euroa. Kuluiltaan kalliimpaan rahastoon sijoittanut häviää siis 2 171 euroa.

Kokonaiskuluiltaan 10 kalleinta Suomi-osakerahastoa RahastoJuoksevat kulut*1. SEB Finland Small Cap B2,50 %2. Fondita Equity Spice2,00 %3. OP-Delta2,00 %4. OP-Suomi Pienyhtiöt2,00 %5. Odin Finland2,00 %6. Säästöpankki Pienyhtiöt1,95 %7. Danske Invest Suomi Osake1,90 %8. Säästöpankki Kotimaa1,84 %9. Aktia Capital1,83 %10. POP Suomi 1,83 %*Rahaston vuosittaiset kokonaiskulut. Kaupankäyntikulut ja mahdolliset tuottosidonnaiset palkkiot eivät kuulu juokseviin kuluihin.  Lähde: Rahastoraportti marraskuu 2015

Kokonaiskuluiltaan 10 halvinta Suomi-osakerahastoa RahastoJuoksevat kulut*1. Nordnet Superrahasto Suomi0,00 %2. Seligson & Co OMX Helsinki 25 pörssinoteerattu rahasto0,17 %3. Nordea Suomi Indeksirahasto I0,40 %4. Seligson & Co Suomi Indeksirahasto A0,45 %5. Nordea Pro Suomi I K0,50 %6. Nordea Suomi Indeksirahasto0,75 %7. Seligson & Co Phoebus0,76 %8. UB HR Suomi K0,78 %9. Front Suomi A10,85 %10. Danske Invest Suomi Yhteisöosake0,95 %*Rahaston vuosittaiset kokonaiskulut. Juoksevat kulut eivät sisällä kaupankäyntikuluja ja mahdollisia tuottosidonnaisia palkkioita.  Lähde: Rahastoraportti marraskuu 2015, Nordnet Superrahasto Suomi avaintietoesite

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?