Dramaattisen pörssivuoden päätös: "Mennyt yllättävän hyvin"

Helsingin pörssin kokonaistuotto ilman osinkoja on noin 10 prosenttia tänä vuonna. Asiantuntijan mukaan moni suomalaisfirma on "timmissä kuosissa".

31.12.2015 6:03 | Päivitetty 31.12.2015 12:51

Suomen talouskasvu on Euroopan pohjakastia, mutta pörssissä Suomi pärjää keskivertoa paremmin.

Helsingin pörssin kokonaistuotto ilman osinkoja on noin 10 prosenttia tänä vuonna. Yleisesti osakkeiden keskimääräisenä vuosituottona pidetään 8–10 prosenttia.

Samaan aikaan laaja eurooppalainen osakeindeksi Stoxx 600 on tuottanut vuoden alusta noin 7 prosenttia. Maailman kenties tärkein pörssimittari, Yhdysvaltojen suurimpien pörssiyhtiöiden kurssikehitystä seuraava S&P 500 on jäämässä nollan tuntumaan.

Suomen osakemarkkinoiden tulos on varsin mukiinmenevä vuonna, jona huoli maailmantalouden tilasta kasvoi ja meno markkinoilla oli välillä yhtä vuoristorataa.

– Helsingin pörssillä on mennyt tänä vuonna yllättävän hyvin, kuvailee Nordean päästrategi Lippo Suominen Taloussanomille.

"Vaikeina aikoina sijoittajan valittava oikea yhtiö"

Suomalaisyritykset ovat muun euroalueen tavoin hyötyneet paljon heikosta valuutasta. Se on parantanut vientiyhtiöiden kilpailukykyä. Lisäksi Helsingin pörssin luvuissa näkyy Suomisen mukaan se, että moni suomalaisfirma on "timmissä kuosissa". Kulukuurit tuottavat tulosta.

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju korostaa, että taloudellisesti vaikeat ajat jakoivat suomalaisyritykset tänä vuonna kahteen kastiin. Voittajiin kuuluvat ne yhtiöt, jotka ovat aidosti saaneet itselleen jalansijan maailmanmarkkinoilla. Suomen talousahdinko ei ole niitä heiluttanut.

– Näillä yhtiöillä ei ole oikeastaan muuta tekemistä Suomen kanssa kuin se, että niiden pääkonttorit sijaitsevat täällä, Oksaharju kuvailee Taloussanomille.

Oksaharju nostaa esiin Helsingin pörssin tämän vuoden neljä menestyneintä suuryhtiötä osakekurssin kehityksellä mitattuna: urheiluvälinevalmistaja Amer Sportsin, Nokian Renkaat, teleyhtiö Elisan ja pakkausvalmistaja Huhtamäen. Näistä Amerin ja Nokian Renkaiden osakekurssi on noussut vuoden alusta yli 60 prosentilla, Elisan ja Huhtamäen noin 50 prosentilla.

Häviäjiin kuuluvat perusteollisuuden yhtiöt, jotka ovat kärsineet raaka-aineiden hintojen laskusta. Tällaisia yhtiöitä ovat esimerkiksi teräsyhtiöt SSAB ja Outokumpu sekä kaivosteknologiayhtiö Outotec.

– Näiden yhtiöiden kilpailukyky on osoittautunut heikoksi, Oksaharju sanoo.

Oksaharjun mukaan pörssivuosi osoittaa, että taloudellisesti vaikeina aikoina sijoittajan on pantava painoa sille, minkä yhtiön hän valitsee.

– Jyvät erottuvat akanoista.

"Alkuvuodesta oli ihan sama mihin heitti rahansa"

Pörssivuoden voi oikeastaan panna keskeltä kahtia. Ensin tuli ylä- sitten alamäki.

Vuosi alkoi samassa huumassa, joka on vallinnut markkinoilla vuodesta 2009. Osakekurssien nousua on ruokkinut keskuspankkien poikkeuksellisen löysä rahapolitiikka. Matalat korot ovat saaneet sijoittajat pumppaamaan rahojaan tuottojen toivossa osakkeisiin.

Stoxx 600 nousi tammi-huhtikuussa parillakymmenellä prosentilla. Nordea Varallisuudenhoito kirjoitti huhtikuun alussa viikkoraportissaan, että vuodenavaus oli Helsingin pörssissä vauhdikkain sitten vuoden 2006.

– Alkuvuodesta oli ihan sama mihin heitti rahansa. Tuottoa tuli, kuvailee Nordean Suominen.

Euroopassa kursseja veti nousuun Euroopan keskuspankin EKP:n suuri elvytyspaketti. EKP ilmoitti tammikuussa, että se aloittaa maaliskuussa 60 miljardin euron kuukausittaiset velkakirjaostot. Myös heikko euro siivitti menoa.

Kesänkorvalla tummia pilviä alkoi kerääntyä taivaalle. Markkinoilla kohistiin kuplasta ja sen vaatimasta korjausliikkeestä. Kreikan velkakriisi kärjistyi. Kesällä usko koko maailmantalouden tulevaisuuteen alkoi horjua.

Maailman toiseksi suurimman kansantalouden Kiinan pörssikupla puhkesi ja kurssit lähtivät syöksyyn. Kiina veti muun maailman pörssit mukanaan. Kiinan talouskasvun hidastuminen painoi öljyn ja muiden raaka-aineiden hinnat luisuun.

– Kiinan piti olla se, johon voi aina luottaa. Loppujen lopuksi paljastui, ettei kukaan tarkasti tiedä, mikä Kiinan talouden tila on. Kyllä siitä pysyvä epäilys jäi, Nordean Suominen kuvailee.

Historiallisen vaikea vuosi sijoittajille Yhdysvalloissa

Luisun jälkeen pörssit elpyivät loppuvuodesta. Suominen toppuutteleekin puheita, joiden mukaan vuosi olisi ollut markkinoilla erityisen hankala. Alueelliset erot olivat kuitenkin suuria.

– Vuosi oli ihan hyvä Euroopassa, mutta kyllä totuus on, että muualla maailmassa mentiin lähellä nollaa, Suominen kuvailee.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi maanantaina, että kulunut vuosi oli historiallisen vaikea sijoittajille Yhdysvalloissa. Päänvaivaa tuottivat niin osakkeet, käteistalletukset kuin raaka-aineet ja valtionvelkakirjat Yhdysvalloissa.

Sijoituskohteiden vuotuisten tuottoprosenttien valossa vuosi näyttää heikoimmalta peräti lähes 80 vuoteen, kertovat kurssiliikkeitä tutkivan Bianco Researchin ja Bloombergin keräämien neljän pääsijoituskohteen tilastot.

Nordean Suomisen mukaan vuosi palautti sijoittajat maanpinnalle paksujen vuosien jälkeen. Kuvaava on, että S&P 500 on noussut maaliskuun 2009 jälkeen yli 200 prosentilla.

Nyt edes korkosijoituksista ei voi enää odottaa varmaa tuottoa.

– Pitkä, loistavien vuosien putki on takana. Juhlat ovat ohi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?