Nokia yllätti ja paransi tulostaan

Verkkolaitteita valmistavan Nokian tulos parani yllättäen alkusyksystä. Liikevaihto oli sen sijaan laskussa. Yhtiö kirkasti näkymiään loppuvuoden kehityksestä.

29.10.2015 8:03 | Päivitetty 29.10.2015 9:09

Verkkolaitevalmistaja Nokian liikevoitto nousi heinä-syyskuussa vuodentakaista paremmaksi.

Nokialle kertyi kertaeristä puhdistettua liikevoittoa (ei-IFRS) 475 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin liikevoittoa tuli 457 miljoonaa euroa. Analyytikot odottivat noin 396 miljoonan euron liikevoittoa.

Bruttokateprosentti nousi vuodentakaisesta 42,1 prosentista 42,7 prosenttiin. Sitä tukivat merkittävästi valuuttakurssivaihtelut. 

Jatkuvien toimintojen osakekohtainen tulos laski 0,09 eurosta 0,08 euroon. Markkinaodotus oli 0,07 euroa.

Liikevaihtoa yhtiö keräsi kolmannella neljänneksellä 3,0 miljardia euroa edellisvuoden 3,1 miljardin sijaan. Laskua oli kaksi prosenttia. Se johtui Nokia Networksin liikevaihdon laskusta, jota tasoitti osin Technologiesin liikevaihdon kasvu.

Matkapuhelimensa Microsoftille myynyt Nokia koostuu nykyisin verkkoyhtiö Networksin lisäksi paikannus- ja karttapalvelujen Herestä sekä patentteja hallinnoivasta Technologiesista.

Here on mukana vielä toistaiseksi, sillä yksikkö myytiin elokuussa BMW:n, Daimlerin ja Audin yhteenliittymälle. Kauppa odottaa lopullista sinettiä ja sen odotetaan toteutuvan ensi vuoden alussa.

Näkymät paremmiksi 

Nokia päivittää koko vuoden näkymiään. Suurimman yksikön eli Networksin ei-IFRS-liikevoittoprosentin ennakoidaan olevan pitkän aikavälin 8-11 prosentin vaihteluvälin ylävaiheilla tai hieman sen alapuolella.

Aiemmin Nokia ennusti Networksin liiketulosprosentin olevan pitkän aikavälin 8-11 prosentin vaihteluvälin keskivaiheilla.

Nokia ennakoi edelleen sekä Networksin että Technologiesin koko vuoden liikevaihdon kasvavan viime vuodesta.

Nokia raportoi Heren lopetettuna toimintona, eikä anna yksiköstä enää näkymäarviota.

Kertaerillä vai ilman?

Miksi yhtiön tuloksesta liikkuu julkisuudessa kahdenlaisia numeroita?

Usein selitys löytyy kirjanpidon kertaeristä.

Kertaerät (tai satunnaiserät) ovat yrityksen kirjanpitoon kirjattavia satunnaisia kuluja. Ne voivat olla positiivisia tai negatiivisia.

Tällaisia kertaeriä voi syntyä esimerkiksi irtisanomisista koituvista kuluista tai yrityskaupoista syntyvistä myyntivoitoista.

Yleensä yhtiöiden liiketoimintaa seuraavat analyytikot ja talouslehdet karsivat  kertaerät pois yritysten tulostiedoista. Näin menetellään siksi, että yrityksen liiketoiminnan kehityksestä saadaan parempi kuva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?