"Odotukset liian korkeita" – Nokia julkistaa lukunsa huomenna

Teknologiajätti kertoo, miten kauppa kävi kolmannella neljänneksellä.

28.10.2015 18:09 | Päivitetty 28.10.2015 18:11

Teknologiayhtiö Nokian liikevoiton ennakoidaan jääneen heinä-syyskuussa vuodentakaista heikommaksi.

Nordean analyytikko Sami Sarkamies ei odota yhtiön neljännestulokselta isoja myönteisiä yllätyksiä.

Nordea arvioi Nokian suurimman yksikön eli verkkolaitteita valmistavan Networksin liikevaihdon laskevan hieman edellisestä neljänneksestä, kun markkinoilla konsensusennuste on kuuden prosentin kasvu.

– Näemme odotusten olevan liian korkeita. Ericssonin aiemmin julkistama raportti oli paljon odotuksia heikompi verkkolaitteiden osalta, Sarkamies kommentoi Taloussanomille.

– Kumpikaan yhtiö ei ole luvannut kovin ihmeellistä kasvua loppuvuodelle. Jostain syystä Nokiaan kohdistuvat myyntiodotukset heinä-syyskuulle ovat kuitenkin kovat, vaikka yhtiö painotti toisen neljänneksen tuloksen jälkeen, että odotettavissa on normaalia kausiluontoisuutta eli pienempää myyntiä.

Nordea uskoo myös Networksin kannattavuutta kuvaavan bruttomarginaalin laskevan huhti-kesäkuusta.

– Sekä Nokia että Ericsson toimivat tällä hetkellä supistuvilla markkinoilla. Kiinassa kasvusta ovat hyötyneet paikalliset Huawei ja ZTE.

Here roikkuu mukana

Nokia ennakoi huhti-kesäkuun tulosjulkistuksen yhteydessä heinäkuussa, että suurimman yksikön eli Nokia Networksin liiketulosprosentti (ei-IFRS) olisi koko vuonna pitkän aikavälin 8-11 prosentin vaihteluvälin keskivaiheilla.

Ei-IFRS-luvuissa ei ole mukana kertaluonteisia eriä.

Kaikkien liiketoimintayksikköjen liikevaihdolle ennakoitiin kasvua kuluvana vuonna. Nyky-Nokia koostuu verkkoyhtiö Networksin lisäksi paikannus- ja karttapalvelujen Herestä sekä patentteja hallinnoivasta Technologiesista.

Here on mukana vielä toistaiseksi, sillä yksikkö myytiin elokuussa BMW:n, Daimlerin ja Audin yhteenliittymälle. Kauppa odottaa lopullista sinettiä ja sen odotetaan toteutuvan ensi vuoden alussa.

Nokia julkistaa heinä-syyskuun osavuosituloksensa huomenna kello 8.

Nokian tuloksen uskotaan laskevan Analyytikkoennuste Nokian heinä-syyskuun tuloksesta, milj. euroa

Mediaani 7-9/2015Alin ennusteYlin ennuste7-9/2014Liikevaihto3343306135653324Liikevoitto (ei-IFRS)396290462457Tulos ennen veroja (ei-IFRS)348245412432Osakekohtainen tulos (ei-IFRS, euroa)0,070,050,080,09 Lähde: SME Direkt

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?