Stockmannin tappio syveni odotettua suuremmaksi - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Stockmannin tappio syveni yllättävän paljon

Julkaistu: 28.10.2015 8:24, Päivitetty 28.10.2015 9:16

Tavarataloyhtiö Stockmannin tappio suureni heinä-syyskuussa vuotta aiemmasta. Tulos oli heikompi kuin analyytikot olivat odottaneet.

Heikko taloustilanne ja Venäjän ruplan heikko kurssi kurittavat tavaratalokonserni Stockmannia tänä vuonna. Yhtiön tulos jatkoi heikkenemistään ja liikevaihto laskuaan toisella vuosineljänneksellä.

Yhtiö arvioi osavuosikatsauksessa, että kuluttajien ostovoimaan liittyvä epävarmuus ja valuuttojen vaihtelu ovat sen ensisijaisia riskejä tänä vuonna. Myös vuokratulot saattavat laskea ja heikentää vuokrausastetta, mikä voi painaa kiinteistöjen käypää arvoa.

Stockmannin tappio ennen veroja oli 21,6 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin vastaavaan aikaan tappiota kertyi 19,5 miljoonaa euroa. Analyytikot odottivat ennustepalvelu SME Direktin kokoamassa ennusteessa 15 miljoonaan euron tappiota. Kyseessä on arvioiden keskimmäinen mediaaniluku.

Yhtiön liikevaihto laski 350,9 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 405 miljoonasta eurosta. Liikevaihto vastasi analyytikoiden odotuksia.

– Vaikeasta tilanteesta huolimatta liiketulos ilman kertaeriä parani hiukan ja liiketulos ennen poistoja oli jo positiivinen, toimitusjohtaja Per Thelin huomautti osavuosikatsauksessa.

Liiketappio ilman kertaeriä pieneni 12,7 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 14,8 miljoonasta eurosta. Yhtiön mukaan se ei ole vertailukelpoinen, koska viime vuoden luvut eivät sisällä kiinteistöjen uudelleenarvostuksen vuoksi kasvaneita poistoja.

Liiketulos ennen poistoja oli 4,5 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 11,3 miljoonaa euroa tappiollinen.

Lindexin tulos parani, Retail ylä pakkasella

Lindexin myynti kasvoi. Sen ja kulukontrollin ansiosta yksikön tulos parani selvästi. Real Estate -liiketoimintayksikkö jatkoi Thelinin mukaan hyvää kehitystään, mutta Retailin liiketulos oli yhä negatiivinen.

– Etenemme kohti vähittäiskaupan tärkeintä sesonkia, joulua, ja teemme kovasti töitä asettamiemme tavoitteiden saavuttamiseksi, hän sanoi.

Stockmann jatkaa uuden strategiansa toteuttamista. Akateemisen kirjakaupan myynti Bonnier Booksille saatiin päätökseen kolmannella neljänneksellä.

Yhtiö ennakoi edelleen, että tänä vuonna liikevaihto laskee viime vuodesta rakenteellisten muutosten takia. Liiketuloksen ilman kertaeriä se odottaa paranevan, mutta jäävän negatiiviseksi Retailin tappion vuoksi. Real Estate- ja Fashion Chains -yksiköiden liiketulosten odotetaan olevan positiiviset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?