Starbucks ja Fiat saivat mätkyt EU:lta – miten käy Applen? - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Starbucks ja Fiat saivat mätkyt EU:lta – miten käy Applen?

Kahvilajätti Starbucks ja autovalmistaja Fiat joutuvat kumpikin maksamaan jopa 30 miljoonaa euroa lisäveroja. EU totesi tänään, että yritykset ovat tehneet laittomia verosopimuksia Hollannin ja Luxemburgin kanssa.

21.10.2015 13:27

Starbucks ja Fiat ovat ensimmäiset yritykset, jotka joutuvat maksamaan lisäveroja verotutkinnan jälkeen. Nyt Luxemburgin ja Hollannin veroviranomaiset joutuvat laskemaan yritysten verot uudestaan.

EU yrittää tutkinnoilla puuttua monikansallisten yritysten veronkiertoon. Vastaavia tutkintoja on käynnissä esimerkiksi Applesta ja Amazonista.

–Keinotekoisesti yritysten verotaakkaa pienentävät veropäätökset eivät ole linjassa EU:n valtiontukisääntöjen kanssa. Ne ovat laittomia EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoo tiedotteessa.

Vestager huomauttaa, että kaikkien yritysten on koosta riippumatta maksettava oma osuutensa veroista.

Viime vuonna tutkivien toimittajien ryhmä paljasti, että pelkästään Luxemburg on houkutellut yrityksiä maahan edullisilla ja salaisilla verosopimuksilla. Sopimuksia oli tehty muun muassa Pepsin, Walt Disneyn ja Amazonin kanssa.

Starbucks aikoo valittaa päätöksestä. Myös Fiatin Luxemburgin yksikkö kiisti, että se olisi saanut valtiontukea.

Applen veronmaksu herätti huomiota vuonna 2013, kun Yhdysvaltain senaatin tutkimus paljasti, ettei yhtiön Irlannin yksikkö maksanut veroja Irlantiin eikä Kaliforniaan, vaikka yksikkö on tehnyt 30 miljardin dollarin tuotot vuodesta 2009 lähtien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?