Pörssiuutiset

Kirja: Nokian hittituote sai kulmat kurttuun KGB:ssä ja CIA:ssa

Julkaistu:

Kirjat
Mikä suomalainen keksintö on takonut vuosien varrella 40 miljardia euroa ja kiinnostanut niin KGB:tä kuin CIA:takin? Suomalaisten insinöörien "kautta aikain merkittävin teknologiaprojekti", DX 200 -puhelinkeskus, väittää tänään julkaistu uusi Nokia-kirja.


Kun suomalaiselle sanoo Nokia, ensimmäinen ajatus on matkapuhelin. Se on ymmärrettävää. Kouraan sopivat kännykät linkosivat Suomen ja Nokia-brändin miljardien ja miljardien kuluttajien tietoon eri puolilla maailmaa.

Vuosien saatossa vähemmälle huomiolle on jäänyt yhtiön verkkoliiketoiminta. Näin on käynyt siitäkin huolimatta, että uusi, ranskalaisen Alcatel-Lucentin ostava Nokia on puhdasverinen verkkoyhtiö.

Tätä puutetta yrittää korjata Nokian viestinnän parissa pitkän uran tehneen Martin Sandelinin ja toimittaja Juha Partasen uusi kirja. Partasen oman firman kustantama Nokian jalokivi on liki 500-sivuinen järkäle, joka kertoo Nokian tarinan legendaarisen DX 200 -puhelinkeskuksen kautta.

Käytännössä kyseessä on paikoin hyvinkin seikkaperäinen kirja, jossa käydään läpi DX 200:n ja sen ympärille syntyneen bisneksen vaiheet aina 1960-luvun valtiollisesta Televa-yhtiöstä lähtien. Kirjoittajien "varovaisen arvion" mukaan DX-liiketoiminnan arvo vuosina 1980–2014 ylittää 40 miljardia euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosialisointi pelotti

Sandelin ja Partanen käyvät kirjassaan läpi, miten digitaalisen DX 200 -keskuksen kehitys käynnistyi valtiollisen Televa-yhtiön suojissa 1960-luvun lopussa. Samoihin aikoihin puhelinkeskuksista kiinnostui myös Nokia.

Nokian taivalta varjosti kuitenkin pelko koko elektroniikka-alan sosialisoimisesta 1970-luvulla. Yhtiössä pelättiin valtion kasvattavan omasta Televastaan alan jättiä. Nokian pitkän tähtäimen suunnitelmassa vuosille 1974–1980 esimerkiksi arvioitiin, että "sosialisoinnin uhka oli kasvamassa" ja että kyseessä oli "totaalinen uhka".

– Käytännössä elektroniikkateollisuuden sosialisointipyrkimykset koettiin Nokialla niin, että siellä kerättiin kaikki mahdolliset kirveet, mitä firmasta löytyi, jotta hanke ei voisi toteutua, kirjoittajat kertovat.

Estääkseen valtiollisen hirviön syntymisen Nokia alkoi neuvotella Televan kanssa yhteisestä yrityksestä. Se syntyi lopulta vuonna 1977 ja sai nimekseen Telefenno. Sandelinin ja Partasen mukaan valtiolla oli hyvät syyt järjestelyyn: yhtiön tulevaisuus näytti tappiolliselta, eikä valtio halunnut panna siihen kiinni lisää rahaa.

Telefennon sisällä DX 200 jatkoi kehittymistään, ja vuonna 1981 valtio myi Nokialle enemmistön Televasta. Näin syntyi Telenokia – Nokia Telecommunicationsin ja Nokia Networksin edeltäjä.

– Se oli ensimmäinen Suomessa tehty yksityistäminen ja merkitsi samalla loppua Sdp:n ja kansandemokraattisen liikkeen tavoitteille keskittää yhä suurempi osa Suomen talouselämästä valtionyritysten hallintaan, Sandelin ja Partanen kirjoittavat.

Suurvaltojen pelinappulana

Kylmän sodan Suomessa kehitetty DX 200 sai kimppuunsa suurvallat ja niiden turvallisuuspalvelut.

Yhdysvaltoja huolestutti, että Nokia oli myymässä Neuvostoliittoon sotilaskäyttöön sopivaa teknologiaa. Sandelin ja Partanen kertovat esimerkiksi vuodelta 1984 peräisin olevasta kokousmuistiosta, jossa Nokian amerikkalainen kilpailija kertoi "CIA:n tutkijoiden käyneen kyselemässä Telenokian Neuvostoliiton kaupoista".

Vaikeuksia toi myös sääntely, jolla länsi rajoitti vientiä kommunistisen blokin maihin.

Tammisaaressa Lilla Jussarössä sijaitsevassa Nokian edustushuvilassa käydyissä neuvotteluissa toimitusjohtaja Kari Kairamo ja Yhdysvaltojen apulaispuolustusministeri Richard Perle pääsivät kuitenkin sopuun ehdoista. "Kriittisistä" toiminnoista riisutun DX 200 -version vienti Neuvostoliittoon saattoi alkaa.

– En ole koskaan syönyt niin montaa rapua tai juonut niin paljon vodkaa, Perle muisteli tapaamista myöhemmin.

KGB nappasi asiantuntijan

Itärajan takana pelättiin, että Nokia oli hypännyt amerikkalaisten kelkkaan. Oliko puhelinkeskuksia peukaloitu siten, että yhdysvaltalaiset saattoivat salakuunnella neuvostokansalaisten puheluita?

Sandelinin ja Partasen mukaan KGB:n kanssa tekemisiin joutui ainakin Venäjä-asiantuntija Carl-Fredrik Geust, joka tunnettiin innokkaana ilmailuharrastajana.

Kun Geust oli työmatkalla Leningradissa syksyllä 1984, KGB pidätti tämän neuvostoystävän ja otti talteen myös Geustin. Ystävää syytettiin vakoilusta ja Geustia siitä, että tämä olisi ottanut vastaan ystävänsä tarjoamia valokuvia uudesta Sukhoi Su-15 -hävittäjästä.

KGB uhkasi häpäistä Geustin vuotamalla tiedot tämän nappaamisesta Pravdalle. Lopulta nokialainen päästettiin menemään, ja hän palasi Suomeen.

Suomessa tapauksesta kerrottiin Suojelupoliisille (Supo). Geust itse sanoo joutuneensa vasta tällöin "varsinaiseen kuulusteluun". Supo halusi varmistua, ettei Geust valehdellut tai ollut KGB:n agentti.

Vakuututtuaan tämän luotettavuudesta, Supo värväsi Geustin omiin hommiinsa. Geust vieraili vielä useita kertoja Neuvostoliitossa ja raportoi matkoistaan Supolle.

Kesäkuussa 1985 Supo ja Geustin esimies Stefan Widomski vihelsivät pelin poikki: riski paljastua oli liian suuri. Nokia siirsi Geustin muihin hommiin, eikä hän enää matkustanut Neuvostoliittoon.

Netti voitti mobiliteetin

Neuvostoliiton romahdus oli paha takaisku yhtiölle. Oikeat strategiset valinnat ja GSM-verkkojen voittokulku tempaisivat Nokian kuitenkin kovaan nousuun 1990-luvulla. Isoja tilauksia voitettiin ja liiketoiminta paisui.

Iso vaikutus oli myös sillä, että Nokia sai ängettyä Kiinan-markkinoille oikeaan aikaan. Sandelinin ja Partasen mukaan kaikkia mahdollisuuksia ei tosin ymmärretty hyödyntää. Tällainen "huti" oli 1990-luvun lopussa avautunut mahdollisuus ostaa osa Huaweista.

– Nokialaiset poistuivat neuvotteluista siinä käsityksessä, että Nokia voisi hankkia omistukseensa yhden kolmasosan yhtiöstä. Huaweilla oli siihen aikaan merkittävä asema kiinteän verkon toimittajana ja kansainvälisesti katsottuna erittäin alhainen kustannusrakenne, kirjoittajat kertovat.

Nykyään Huawei on yksi verkkomarkkinoiden kolmesta suuresta yhtiöstä Nokian ja ruotsalaisen Ericssonin kanssa.

Kirjailijat nostavat esiin myös sen, että Nokiassa ei ymmärretty aluksi kunnolla internetin merkitystä. Nokian verkkotoimintaa luotsanneen Sari Baldaufin mukaan yhtiössä uskottiin kautta linjan liikaa siihen, että maailma pyörisi tulevaisuudessa liikkuvuuden eli mobiliteetin ympärillä.

– Osoittautuikin, että internet oli ytimenä ja muut asiat sen ympärillä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  2. 2

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  3. 3

   Asiantuntijoilta arvio synkästä väestöennusteesta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  4. 4

   Kiistelty yhdysvaltalaisfirma myy ikäihmisille nuorta verta suoneen – väittää nuoruudenlähteeksi

  5. 5

   KKV:ltä ehdollinen hyväksyntä Postin ja Transvalin kaupalle

  6. 6

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  7. 7

   Kaivosteollisuus uskoo kaivosveron tulevan – ”Olisi hyvä, että olisi ensin jotain verotettavaa”

  8. 8

   Taas tyly arvio kolmekymppisten tulevaisuudesta: ”Mitään jättiperintöjä ei ole tulossa”

  9. 9

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  10. 10

   Kotipizza-kauppa toteutumassa: Orkla sai kasaan vaaditut osakkeet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  2. 2

   Taas tyly arvio kolmekymppisten tulevaisuudesta: ”Mitään jättiperintöjä ei ole tulossa”

  3. 3

   Asiantuntijoilta arvio synkästä väestöennusteesta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  4. 4

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  5. 5

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  6. 6

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  7. 7

   Miksi naiset eivät etene uralla? Tutkija pitää hyvinvointivaltiota suurimpana ongelmana

  8. 8

   Konkurssiin menneet BR-lelut ja Toys R’Us aloittavat tyhjennysmyynnin Suomessa – nämä myymälät ovat vielä auki

  9. 9

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  10. 10

   Kansainväliseltä valuuttarahastolta tyly arvio: Suomen vienti onnahtelee, luotonanto kiristyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta

  2. 2

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   ”Järkkykorkeat” vuokrat saivat yrittäjän sulkemaan liikkeen – Katso, tästä kuinka kallis Helsinki on kauppiaalle

  5. 5

   Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

  6. 6

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  7. 7

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  8. 8

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  9. 9

   Myös OP alkaa periä maksuja ahkerilta käteisnostajilta

  10. 10

   Kaj, 66, nostaa täyttä eläkettä – ja tekee bisnestä liki puoli miljoonaa vuodessa

  11. Näytä lisää