Hallintarekisteri saa toimittajayhdistyksiltä kyytiä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Hallintarekisteri saa toimittajayhdistyksiltä kyytiä

Oikeustoimittajat ja Tutkivan journalismin yhdistys kritisoivat kovin sanoin hallituksen suunnitelmia uudesta hallintarekisteristä.

8.10.2015 21:48 | Päivitetty 8.10.2015 21:52

Hallintarekisterin kannattajien väitteet siitä, että omistusten julkisuus pysyy nykytasolla ja jopa lisääntyy eivät pidä paikkansa, Oikeustoimittajat ja Tutkivan journalismin yhdistys kirjoittavat yhteisessä kannanotossaan.

Toimittajayhdistysten mukaan tietohakujen tuloksissa näkyisivät todelliset omistajat vain suomalaisten pankkien rekistereiden osalta.

– Tähän avoimuus sitten tyssäisikin. Jos säilytysketju ulottuu Suomen ulkopuolelle, tietoja ei saisi. Tämä on ehdotuksen iso ja keskeinen ongelma, joka ei ratkea esitetyn julkisuusrekisterin avulla, lausunnossa todetaan.

Toimittajien mukaan esimerkiksi pankkikonserni Nordea voisi halutessaan siirtää salailusta kiinnostuneiden asiakkaidensa omistukset Ruotsin hallintarekisteriin, jolloin tietoja ei saataisi.

Lausunnossa otetaan myös kantaa Finanssialan keskusliiton tällä viikolla julkaisemaan tietoon, jonka mukaan toimittajat suhtautuivat kyselyssä myönteisesti hallintarekisterin laajentamiseen.

– Kysymyksenasettelu oli virheellinen – siinä väitettiin, että EU-asetus vaatisi hallintarekisteröinnin avaamista suomalaisille.

Yhdistysten mukaan Suomi voisi hyödyntää asiassa neuvottelemaansa poikkeussääntöä. Pankkialan "armoton" lobbaus on kuitenkin tuottanut tulosta.

– Valtiovarainministeriö on käytännössä kopioinut Finanssialan keskusliiton esityksen, toimittajat toteavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?