Työvoima ja pääoma ottavat taas mittaa toisistaan

Julkaistu:

Analyysi
Perjantain suurmielenosoitus oli esimakua, mitä siitä seuraa, kun taantuman lisäksi nyt myös talouspolitiikka näyttää käyvän työtä tekevän keskiluokan kimppuun. Samalla se muistutti ikivanhasta vastakkainasettelusta työvoiman ja pääoman välillä.


Pääministeri Juha Sipilän (kesk) keskiviikkoinen televisiopuhe ja palkansaajajärjestöjen perjantainen suurmielenosoitus muistuttivat talouden ikivanhasta jännitteestä:

Ne muistuttivat kumpikin omalla tavallaan pääoman ja työvoiman vastakkainasettelusta.

Ensin Sipilä kertoi koko kansalle ja erityisesti palkansaajille etujärjestöineen, että työn hintaa on pakko laskea. Sitten palkansaajajärjestöt vastasivat marssimalla, että moinen ei noin vain vetele.

Toki Sipilä piti puheensa maan hallituksen eikä työnantajaleirin edustajana, ja toki hän peräänkuulutti myös työnantajajärjestöjen ja yritysjohdon vastuuta Suomen taloushaasteiden taltuttamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta silti puheen tärkein viesti tuntui olevan, että työtä on vastedes tehtävä nykyistä halvemmalla tai nykyistä enemmän tai näitä molempia.

Työntekijöiden on Sipilän mukaan pakko tinkiä eduistaan, sillä se on ainoa keino saada suomalainen yritystoiminta taas kannattamaan, uusia työpaikkoja syntymään, vienti vetämään ja lopulta julkinenkin talous kestämään – ja Suomi pelastettua.

Perjantain mielenosoituksessa kävi puolestaan selväksi, että kaikki palkansaajajärjestöt eivät suostu ainakaan vielä tinkimään oman jäsenkuntansa eduista hanttiin panematta.

Hallituksen esittämät pakkokeinot tai Sipilän vaihtoehdoksi tarjoama sopiminen eivät innosta niin kauan kuin kyse näyttää joka tapauksessa olevan palkansaajien aseman heikentämisestä ja työnantajien aseman vahvistamisesta.

Toki perjantain marssit oli muodollisesti suunnattu hallituksen esittämiä työehtojen pakkoheikennyksiä vastaan, mutta niiden lisäksi vastahanka kohdistui automaattisesti myös työnantajiin.

Tässä väännössä ei tarvitse edes valita puolta huomatakseen ikivanhan vastakkainasettelun merkkejä. Työvoima ja pääoma ottavat taas mittaa toisistaan.

Miten sairaanhoitaja auttaa vientiä?

Hallitus aikoo käyttää lainsäädännön keinoja työvoimakustannusten alentamiseksi ja Suomen kansainvälisen hintakilpailukyvyn kohentamiseksi vaikka väkisin, elleivät työmarkkinajärjestöt saa hallituksen haluamaa "tuottavuusloikkaa" aikaan keskenään sopimalla.

Paikoin vaikeaselkoisten taloustermien ja kiemuraisten julkilausumien sanomasta niin kuin talouspolitiikan toimien todellisesta tarkoituksestakin on vaikea saada selkoa.

Sipilä myönsi itsekin valvoneensa pitkään miettien, miten esimerkiksi sairaanhoitajan tai poliisin sunnuntaikorvausten leikkaukset parantavat Suomen vientiteollisuuden menestystä maailman markkinoilla.

Hänen mukaansa julkisten alojen työehtojen heikennykset eivät suoraan edistä vientiyritysten kannattavuutta tai menestystä maailmanmarkkinoilla millään tavoin. Niitä kuitenkin tarvitaan, jotta valtiolla on varaa tukea yrityksiä vaikka työnantaja sosiaaliturvamaksuja alentamalla.

Yritysten kustannuksia ei ole Sipilän mukaan mahdollista alentaa, ellei tästä koituvaa julkisen talouden tulonmenetystä paikata valtion kuluja leikkaamalla tai veroja korottamalla. Sairaanhoitaja ja poliisi ovat toisin sanoen sijaiskärsijöitä, jotka kustantavat vientiyrityksille tarjottavan tuen.

Periaatteessa hallitus olisi voinut rahoittamalla yritysten tukemisen vaikka arvonlisäverotusta kiristämällä, mutta tällainen olisi Sipilän mielestä rasittanut kohtuuttomasti pienituloisinta kansanosaa.

Sitä hän ei edes yrittänyt kiistää tai kierrellä, että hallitus haluaa tukea erityisesti vientiyrityksiä mutta muitakin yrityksiä ja julkista taloutta siinä sivussa – ja että jonkun on pakko tästä maksaa.

Turhaa pelottelua rahan loppumisella

Valtiolla ei ole pääministerin ja hallituksen mielestä vientiyritysten tai muidenkaan yritysten tukemiseen varaa, sillä valtio on muutenkin velkaantunut "melkein miljoona euroa tunnissa seitsemän vuotta – yötä päivää – pyhää arkea".

Sipilän mukaan valtion velkaantuminen on katkaistava, sillä "rahat loppuvat".

Varoitus rahojen loppumisesta on niin selvää suomea ja sen lajin kauhukuva, että se voi osaltaan pehmittää palkansaajajärjestöjä työehtojen vapaaehtoiseen heikentämiseen.

"Rahat loppuvat" olisi kuitenkin pelotteena ja palkansaajien pehmittäjänä vielä tehokkaampi, ellei se olisi väitteenä tyystin irti talouden tosiasioista. Todellisuudessa Suomen valtion rahoitusasemassa ei näy minkäänlaisia enteitä rahojen loppumisesta.

Ellei Sipilä olisi varta vasten halunnut pelotella kuulijoitaan, olisi hänellä ollut ennemmin aihetta lohduttaa kuulijoitaan vaikka sillä, että vaikka tiukkaa tekee, ei tässä nyt sentään valtion rahojen loppumisesta ole pelkoa.

Hän olisi voinut hälventää huolia muistuttamalla, että Suomen Pankki ottaa osaa euroalueen keskuspankin EKP:n mammuttimaisiin tukiostoihin, joilla alueen keskuspankit ostavat eurovaltioiden ja rahalaitosten velkakirjoja 60 miljardilla uunituoreella eurolla joka kuukausi.

Ehkä hän olisi voinut palauttaa yleisön mieleen senkin, että keskuspankkien tukiostot jatkuvat tällä haavaa ainakin ensi vuoden syyskuuhun, ja että siihen asti ostojen määrä vastaa yli kaksin verroin eurovaltioiden alijäämien rahoitustarvetta.

Euroalueella käytännössä EKP päättää, riittävätkö vai loppuvatko jonkin eurovaltion rahat, mutta ennen rahahanojen sulkemista se on antanut korkojen nousta 20 prosenttiin tai korkeammalle niin kuin Kreikassa ja Kyproksella.

Kriisivaltioiden korot eivät ole mataneet nollan prosentin molemmin puolin niin kuin Suomessa nyt. Vähän alle tai vain vähän yli nollan prosentin korot vetävät pohjaa pois Sipilän varoitukselta, että "rahat loppuvat".

Euro ei jousta, joten joku muu joustaa

Pääministeri jätti senkin tyystin puimatta, mikä vaikutus kaikkien euromaiden yhteisellä eurolla ja koko euroalueen yhteisellä rahapolitiikalla on ollut nyt käsillä olevien talousongelmien syntyyn, ja mikä vaikutus eurolla on tarjolla olevien lääkkeiden laatuun.

Esimerkiksi sitä Sipilä ei kerrannut edes muistin virkistämiseksi, että 19 erilaisen euromaan yhteinen euro ei jousta suhteellisen pienen Suomen kansallisten talousolojen mukaan suuntaan eikä toiseen niin kuin oma kansallinen kelluva valuutta tekisi.

Siksi kertomatta jäi myös, että vaikka Nokian romahdus oli yhtiön epäonnistumisen ja sen kilpailijoiden onnistumisen eikä euron syytä, voi useiden perinteisempien teollisuudenalojen, kuten metsä- ja metalliteollisuuden, maastamuuttoa selittää osin euron vaikutuksilla.

Kuvailematta jäi, miten oma kansallinen valuutta olisi automaattisesti korjannut talouden kurssia heikentymällä sitä heikommaksi mitä suurempia vaikeuksia vientiteollisuus olisi potenut ja mitä heikommaksi suomalainen hintakilpailukyky olisi rapistunut.

Euron oloissa joustoa on turha haikailla valuutasta, ja siksi joustoja onkin haettava muualta. Esimerkiksi sairaanhoitajien ja poliisien sunnuntaikorvauksista.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maksatko liikaa yhtiövastiketta? Asiantuntija nimeää kaksi asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

  2. 2

   Keskimääräisen metsätilan kuolinpesässä puiden arvo 100 000 € – koskee 180 000:ta suomalaista

  3. 3

   Suomi maksaa Espanjalle yli 6 miljoonaa euroa vuodessa eläkeläisten ”ilmaisesta” terveydenhuollosta

  4. 4

   Sähköalalle lakkovaroitus – työnseisaus uhkaa myös energia-alaa

  5. 5

   Eläkeläisparin ahdinko: yhtiölainaa pian 130 000 euroa – reilusti enemmän kuin asunnon arvo

  6. 6

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  7. 7

   Finanssivalvonnan Tuominen: Olemme huolissamme kulutusluottojen ja taloyhtiölainojen kasvusta

  8. 8

   Kauppalehti: Lehdistöneuvos Lauri Helve on kuollut

  9. 9

   Ruotsalainen korjaamoketju haluaa isomman jalansijan Suomesta – voi tarkoittaa yritysostoja

  10. 10

   Valtion kehitysyhtiö Vaken toimitusjohtajaksi on nimitetty Taneli Tikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi maksaa Espanjalle yli 6 miljoonaa euroa vuodessa eläkeläisten ”ilmaisesta” terveydenhuollosta

  2. 2

   Näin syntyi Lapin-matkailun iso hitti – Jussilla välähti, kun hän näki innokkaiden turistien epämukavat olot

  3. 3

   Maksatko liikaa yhtiövastiketta? Asiantuntija nimeää kaksi asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

  4. 4

   Keskimääräisen metsätilan kuolinpesässä puiden arvo 100 000 € – koskee 180 000:ta suomalaista

  5. 5

   Kommentti: Suomalaisilla lentokentillä on järkyttävän kallista – missä on yrittäjä, joka halpuuttaisi hinnat?

  6. 6

   Kauppalehti: Lehdistöneuvos Lauri Helve on kuollut

  7. 7

   Perintöveroa vastustava kansalaisaloite ylitti 50  000 allekirjoituksen rajan – eduskunnan käsittelyyn

  8. 8

   ”Asuntolaina ei ole enää kahvipaketti vaan mäyräkoira, ja kankkunen uhkaa”

  9. 9

   Sähköalalle lakkovaroitus – työnseisaus uhkaa myös energia-alaa

  10. 10

   Liikenneministeriö ehdottaa sähköpyörille tuntuvaa hankintatukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaasalaismies löysi lompakostaan kortin, jolla ei saanutkaan Lidlin alennusta – ”Tarkennamme toimintaohjeita”

  2. 2

   Ykköstien legendaarinen Lahnajärven taukopaikka on suljettu – lappu ovessa: ”Kaikkeni yritin”

  3. 3

   Espanjassa asuvien suomalaisten eläkeverotus siirtymässä Suomeen – ”Aiheuttaa hämmennystä ja kiukkua”

  4. 4

   Lidliltä erikoinen kampanja: Könttäalennus ostoksista koko ensi viikon ajan – kaksi ehtoa

  5. 5

   Amazonin tulo mullistaisi verkkotilaamisen Suomessa: Toimitusaika 20 minuuttia – näin se tapahtuu

  6. 6

   Kuva kertoo, verotetaanko eläkkeitä Suomessa kireämmin kuin palkkaa

  7. 7

   Kommentti: Suomalaisilla lentokentillä on järkyttävän kallista – missä on yrittäjä, joka halpuuttaisi hinnat?

  8. 8

   Nyt se on selvää: Nordea muuttaa Suomeen

  9. 9

   Näin syntyi Lapin-matkailun iso hitti – Jussilla välähti, kun hän näki innokkaiden turistien epämukavat olot

  10. 10

   Suomi maksaa Espanjalle yli 6 miljoonaa euroa vuodessa eläkeläisten ”ilmaisesta” terveydenhuollosta

  11. Näytä lisää