Nordean uusi johtaja: "Muutosvauhti lisääntyy, ja siihen on pakko vastata" - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Nordean uusi johtaja: "Muutosvauhti lisääntyy, ja siihen on pakko vastata"

Nordean uusi konsernijohtaja sanoo, että verkkopalveluiden erilaiset "kyberkysymykset" tulevat eteen hänen toimikaudellaan.

11.8.2015 16:30 | Päivitetty 11.8.2015 16:17

Nordean uudeksi konsernijohtajaksi valittu Casper von Koskull, 54, ei pidä kansalaisuuttaan merkittävänä pankkikonsernin jatkon kannalta. Suomalainen von Koskull korvaa tanskalaisen, vuodesta 2007 Nordeaa johtaneen Christian Clausenin, 60.

– Olemme pohjoismainen pankki, ja jokainen johtaja yksilö. En usko, että kansalaisuudella on merkitystä, von Koskull sanoo Taloussanomille.

Suurta muutosta aiempaan hän ei muutenkaan lupaa. Nordean strategia ja suunta on selvä. Nyt pankki pitää saada uuteen asentoon sääntelyn ja digitalisaation vuoksi.

Kummassakaan ei ole mitään uutta. Pankit ovat mukautuneet uudistuvaan pankkisääntelyyn koko ajan finanssikriisin jälkeen. Digitalisaatio on jatkunut aina verkkopankeista asti.

– Uudet vaateet tulevat muun muassa rahanpesusta ja kuluttajasuojakysymyksistä, von Koskull sanoo.

Nordea sai toukokuussa Ruotsissa miljoonasakot laiminlyönneistä rahanpesun ehkäisyssä.

Von Koskullin mukaan asiakkaiden tarpeet muuttuvat jatkuvasti, mistä kertoo myös mobiilipankkipalvelujen jatkuva kasvu. Erilaiset "kyberkysymykset" tulevat väistämättä eteen, ja Nordealla onkin käynnissä miljardin euron investointiohjelma it-palveluihin.

– Muutosvauhti lisääntyy, ja siihen on pakko vastata.

"Kaikki lähtee pääomituksesta"

Von Koskull on ollut Nordeassa viisi vuotta. Sitä ennen hänen tiensä kulki läpi investointipankkimaailman aina Goldman Sachsin partneriksi ja johtajaksi. Uutta tehtävää von Koskull pitää jännittävänä, mutta mukana on "pala ylpeyttä ja paljon nöyryyttä".

Von Koskull seuraa Clausenia tilanteessa, jossa Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos haukkui tanskalaislehti Berlingsken mukaan pankin taloudellisia tavoitteita "hevonpaskaksi". Uusi konsernijohtaja korostaa, että pankin pitää olla vahva, vakavarainen ja kannattava, jotta se voi palvella asiakkaitaan.

– Kaikki lähtee pääomituksesta. Meillä sääntelyn vaatimat rajat täyttyvät, ja niihin on puskuria, hän sanoo.

Mikäli asiakkailla ei ole kysyntää, ylimääräinen pääoma jaetaan osakkeenomistajille. Näin estetään se, että pankista pääomaa jakautuisi taloudessa sellaisiin paikkoihin, joihin ei pitäisi. Osakkeenomistajat tietävät, mitä rahoillaan tehdä, von Koskull sanoo.

Von Koskull saa kumppanikseen operatiiviseksi johtajaksi ja varakonsernijohtajaksi Torsten Hagen Jørgensenin, 50. Työnjaossa von Koskull keskittyy erityisesti asiakkaisiin.

Asiakkaiden tarpeiden vuoksi Pohjoismaissa ei tarvita pankkisektorin rakennemuutoksia, von Koskull sanoo. Toukokuussa kävi ilmi, että Nordea-pankin suurin omistaja, Sampo, oli ostanut 11 miljoonaa ruotsalaisen Swedbankin osaketta kuukauden aikana.

Von Koskullin mukaan pienemmillä pankeilla esimerkiksi Tanskassa voi olla yhdistymistarpeita, mutta suurten pankkien kohdalla tämä ei ole ajankohtaista.

– Konsolidaatiokysymykset eivät ole millään tavalla agendalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?