Inderesin Vilén: Tokmanni olisi tervetullut lisä pörssilistalle - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Ämpäreistään tunnettu firma pörssiin? "Olisi tervetullut lisä"

Halpakauppias Tokmannin huhutaan olevan tulossa pörssiin.

4.8.2015 15:29 | Päivitetty 4.8.2015 14:33

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén ei pidä yllättävänä tämänpäiväistä uutista, jonka mukaan kauppaketju Tokmannia oltaisiin ehkä listaamassa pörssiin.

Uutistoimisto Reuters kertoo nimettöminä pysytteleviin lähteisiin viitaten, että Tokmannin vuonna 2012 ostanut pääomasijoittaja Nordic Capital harkitsisi yhtiöstä irtautumista. Yhtenä vaihtoehtona olisi listautumisanti.

Kansan keskuudessa Tokmanni tunnetaan ämpäreistään, joita firma on usein jakanut maksutta, kun se on avannut uusia myymälöitä.

Vilénin mukaan aika olisi nyt otollinen, sillä arvostustasot ovat kohtuullisen korkealla. Pääomasijoittajan näkökulmasta pörssi tarjoaa siten hyvin houkuttelevan kanavan irtautua omistuksista.

– Ei ole sattumaa, että pääomasijoittajat nyt listaavat useampiakin yhtiöitä, Vilén sanoo Taloussanomille.

Toisin oli vielä muutama vuosi sitten, jolloin pörssiä parempia hintoja oli tarjolla toisilta pääomasijoittajilta tai instituutiosijoittajilta.

– Nyt tilanne on kääntynyt toisinpäin ja sijoittajilla on selvästi mielenkiintoa uusia listautumisia kohtaan. Tämä näkyy siinäkin, että listautumiset ovat menneet hyvällä prosentilla läpi.

Vilén uskoo Tokmannillekin olevan pörssissä kysyntää, sillä yhtiö on hänen mukaansa hyvin johdettu. Ottaen huomioon kaupan alan yleisen tilanteen Suomessa Tokmanni on pärjännyt hyvin.

– Yhtiön numeroissa ei juurikaan näy, että kaupan alalla menee huonosti.

Tässä auttaa sekin, että Tokmannin liiketoiminta on jossain määrin kontrasyklistä toisin kuin esimerkiksi Stockmannin, jota heikko taloustilanne koettelee kovin.

Tokmannia myytäessä paljon riippuu siitä, minkälaisella tarinalla yhtiötä aletaan myydä, onko kyseessä esimerkiksi kasvuyhtiö vai osinkokone. Tämän mukaan muodostuvat myös sijoittajaprofiili ja hinta.

Keskimääräisenä lähtökohtana hinnan arvioinnissa voi pitää kauppakonserni Keskon eurooppalaisia verrokkeja, joiden arvostukset liikkuvat keskimäärin yhdeksänkertaisina käyttökatteeseen nähden. Näin laskien Tokmanni asettuisi 400–500 miljoonan euron haarukkaan.

– Tästä voidaan sitten liikkua ylös tai alas riippuen siitä, minkälainen tarina taustalla on, Vilén sanoo.

Hän toivottaisi Tokmannin lämpimästi tervetulleeksi Helsingin pörssiin, joka historiallisesti on painottunut konepaja- ja it-yhtiöihin. Kaupan ala ja muut laajemmin sijoittajien ja kuluttajien tuntemat yhtiöt olisivat pörssin elinvoimaisuuden kannalta eduksi, Vilén sanoo.

Kuluvasta vuodesta voi hänen mukaansa olla tulossa varsin vilkas, sillä keväisten kymmenkunnan listautumisen lisäksi syksy saattaa ainakin markkinahuhujen mukaan olla tuomassa toiset kymmenkunta listautumista lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?