Outokumpu yskii USA:ssa – osake rymylaskussa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Outokumpu yskii USA:ssa – osake rymylaskussa

EU:n asettamat tuontitullit teräkselle vaikuttivat osaltaan Outokummun hankalaan tilanteeseen Yhdysvalloissa.

23.7.2015 13:47 | Päivitetty 23.7.2015 14:03

Teräsyhtiö Outokummun osake on sukeltanut aamun tulosjulkistuksen painamana yli kahdeksan prosentin laskuun.

Alamäki ei yllätä lukujen valossa. Evli-pankin analyytikko Antti Kansanen pitää yhtiön tulosta yllättävän heikkona.

– Operatiivinen tulos oli selkeästi alle kaikkien odotusten. Analyytikkoarvioiden alhaisin lukema oli 20 miljoonaa euroa tappiota, ja tulos jäi 25 miljoonaa tappiolle, Kansanen toteaa Taloussanomille.

Markkinoita kiinnosti suuresti Outokummun näkymä eteenpäin erityisesti Pohjois-Amerikassa. Alabaman Calvertin tehtaan loppuvuoden ongelmien jälkeen ohjeistuksesta toivottiin pilkahduksia positiivisesta, mutta niitä ei kuultu.

– Hankaluudet jatkuvat Yhdysvalloissa, missä kolmannen neljänneksen toimitukset ja tulos tulevat olemaan selkeästi odotettua heikommat, Kansanen sanoo.

Coil Americasin koko vuoden 2015 toimitusmäärien arvioidaan jäävän viime vuodesta.

Kuvaavaa Yhdysvaltojen heikoissa odotuksissa on se, että aikataulu uuden tuotantolaitoksen Calvertin ylösajosta täyteen potentiaaliin piteni. Keväällä viivästys oli arviolta 6-12 kuukautta, nyt tulostiedotteessa puhuttiin vuodesta.

Calvertin täysi kaupallinen kyvykkyys saadaan Outokummun arvion mukaan käyttöön vasta vuoden 2017 loppuun mennessä.

Tuontitullit käyttöön myös USA:ssa?

Yhtiön on hyvin vaikea lisätä Yhdysvalloissa markkinaosuutta vallitsevassa tilanteessa, vaikka taloustilanne on yleisesti Eurooppaa parempi ja teräsmarkkinan pidemmän aikavälin näkymä on valoisampi.

– Kysyntää painaa se, että Atlantin takana on käynnissä varastojen alasajo ja samaan aikaan tuontivolyymia on siirtynyt Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Aasian osuus Yhdysvaltojen tuontiteräksestä nousi huhti-toukokuussa 32 prosenttiin, ja yksin Kiinan osuus oli runsaat 13 prosenttia.

– Euroopan markkina on nyt suojattu tuontitulleilla. Yhdysvalloissa otetaan todennäköisesti samat keinot käyttöön. Siellä on oltu perinteisesti aktiivisempia suojauspolitiikassa, Kansanen arvioi.

Aivan lähiaikoina tulleja tuskin kuitenkaan asetetaan. Yhdysvaltojen kotimaisten teräsyhtiöiden on ensin kyettävä osoittamaan, että polkuhintainen tuontiteräs on näkynyt liiketuloksissa.

EU:n tuontitulleista vetoapua loppuvuonna

Euroopan unionin asettamat tuontitullit kiinalaiselle teräkselle tulevat Kansasen mukaan näkymään Outokummun tuloksessa laajemmin vasta loppuvuonna.

Yhtiön mukaan tuonnin paine on helpottanut, mutta teräksen perushinnat ovat toistaiseksi nousseet vain maltillisesti.

Tässä valossa Outokummun tulos Euroopassa oli hyvä, operatiivista tulosta kertyi 42 miljoonaa euroa. Näkymä Euroopassa on Yhdysvaltoja parempi.

– Teräksen hintoihin voi odottaa nousua loppuvuonna. Kiinan Euroopan tuonnin korvaava tuontivolyymi tulee maista, joissa tuotanto on kalliimpaa ja samaan aikaan Euroopan sisäinen ylikapasiteettitilanne paranee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?