Ehdotus suomalaisille: Sunnuntain tuplapalkan voisi poistaa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Kesko: Sunnuntain tuplapalkan poistoa pitää miettiä

Suomen vähittäiskaupan kehitys ei tyydytä Keskoa. Suomalaisten ostovoima on laskenut tavalla, jollaista ei olla toisen maailmansodan jälkeen nähty, pääjohtaja Mikko Helander sanoo.

Mikko Helander ­

22.7.2015 14:27 | Päivitetty 22.7.2015 15:13

Kauppakonserni Keskon pääjohtaja Mikko Helanderin mukaan Suomen vähittäiskaupan poikkeuksellinen tilanne alleviivaa suomalaisen työelämän muutostarvetta.

Vähittäiskaupan kehitys on ollut miinuksella viime vuodesta lähtien. Tilastokeskuksen mukaan vähittäiskaupan myynti supistui tammi-toukokuussa 1,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta.

– Trendi on jatkunut pelottavan pitkään, esimerkiksi Ruotsissa kauppa on aivan eri raiteilla, Helander totesi Keskon tulosinfossa.

Kehno kehitys johtuu osaltaan ruuan hinnan laskusta, mutta on Helanderin mukaan myös osoitus Suomea rasittavasta taudista: eletään yli varojen.

Pääjohtaja liputtaa avointa ja ennakkoluulotonta keskustelua vireillä olevan yhteiskuntasopimuksen peruskysymyksestä, kuinka suomalaisen työn yksikkötyökustannuksia lasketaan hallituksen tavoittelemat viisi prosenttia.

– Suomessa työaika on lomien ja muiden vapaiden jälkeen varsin lyhyt moniin maihin verrattuna. Olen varma siitä, että tekemällä vielä enemmän töitä ja pienentämällä yksikkökustannuksia, teemme merkittävän kädenojennuksen niille, joilla työtä ei ole, Helander sanoi.

Yksi kauppaa koskeva kysymys on sunnuntailisien kohtalo. Tuplapalkan poistamisesta on puhunut muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Kaupan liiton Juhani Pekkalan komppaamana.

Helanderin mukaan sunnuntailisien poisto tulisi nostaa neuvottelupöydälle.

– Tämä [sunnuntailisien poistaminen] on yksi asia mitä pitää ennakkoluulottomasti miettiä, Helander sanoi.

Ostovoima ja talousluottamus huolettaa

Helander kiinnitti myös huomiota suomalaisten yhä heikkenevään ostovoimaan, sekä kuluttajien kevään jälkeen valahtaneeseen talousluottamukseen.

– Kuluttajien ostovoima laskee nyt neljättä vuotta peräkkäin. Käsittääkseni tällaista tilannetta ei toisen maailmansodan jälkeen suomalaisessa yhteiskunnassa ole ollut, Helander totesi.

Kyseessä on Helanderin oma arvio. Muun muassa Veronmaksajien keskusliitto arvioi toukokuussa, että ostovoima kääntyy tänä vuonna keskimäärin 0,5 prosentin nousuun.

Elintasosta tinkiminen ja ostovoiman kasvutavoite ovat hankala yhtälö. Tie ostovoiman kohenemiseen on Helanderin mukaan kilpailukykyä lisäävissä uudistuksissa, joilla myös työllisyys saadaan kasvuun.

Kuluttajien luottamus talouteen koheni keväällä, mutta kääntyi kesällä jälleen laskuun. Tilastokeskuksen julkistama kuluttajien luottamusindikaattori oli kesäkuussa 10,8, kun se toukokuussa oli 15,5 ja huhtikuussa vielä 11,4.

Helander uskoo nousun johtuneen vaalien alla heränneistä toiveista, ja laskun toisaalta Kreikan kriisistä johtuvasta epävarmuudesta.

Myös luottamuksen osalta kehitys parempaan kulkee Helanderin mukaan mittavien uudistusten kautta.

– Haluan tulkita niin, että suomalaiset odottavat toimenpiteitä joilla palautetaan suomalaisen työn kilpailukyky. Luottamusta voidaan parantaa ainoastaan konkreettisilla toimilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?