Osakekauppa seis kurssisyöksyn vuoksi? Ei onnistu Helsingissä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Osakekauppa seis kurssisyöksyn vuoksi? Ei onnistu Helsingissä

Helsingin pörssissä osakkeiden kauppa keskeytetään tyypillisesti vain lyhytaikaisesti muutamaksi tunniksi ja silloinkin vain hyvin perustellusta syystä.

10.7.2015 18:16

Kiinassa kaupankäynti on keskeytetty yli tuhannella osakkeella menneen viikon aikana. Manner-Kiinan pörsseihin listatut yhtiöt ovat pyytäneet kaupankäynnin keskeyttämistä kurssisyöksyn pysäyttämiseksi.

Helsingin pörssissä kaupankäyntiä osakkeilla ei voi keskeyttää pelkän osakeluisun vuoksi, kertoo Helsingin pörssiä pyörittävän Nasdaq Helsingin markkinavalvontajohtaja Susanna Tolppanen.

Kaupankäynnin keskeyttämiseen pitää aina olla hyvin perusteltu syy. Tyypillinen tilanne on Tolppasen mukaan joko tekninen syy tai se, että markkinoilla kaikilla ei ole yhtenäistä tietoa osakkeesta tai yhtiöstä.

– Markkinoilla voidaan esimerkiksi epäillä tietovuotoa, jolla voidaan olettaa olevan olennaista vaikutusta yhtiön osakkeen arvoon. Tai jos yhtiö on esimerkiksi julkistanut tietoa, mutta se ei ole tavoittanut kaikkia, joita sen lainmukaisesti pitäisi tavoittaa, Tolppanen kertoo.

Listattu yhtiö voi pyytää lyhytaikaista kaupankäynnin keskeyttämistä myös esimerkiksi silloin, jos se on jättämässä konkurssihakemuksen tai siitä ollaan tekemässä julkinen ostotarjous.

Tolppanen kertoo, että tyypillisesti kaupankäynti yhtiön osakkeilla keskeytetään 1–3 tunnin ajaksi. Siinä ajassa yhtiö ehtii laatia asiasta pörssitiedotteen. Joskus harvemmin kaupankäynti keskeytetään pidemmäksi aikaa, kuten tällä hetkellä Talvivaara Kaivosyhtiön kohdalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?