Ruotsin keskuspankilta yllättävä koronlasku - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Ruotsin keskuspankilta yllättävä koronlasku

Koronlaskun syynä on Kreikan aiheuttama epävarmuus ja Ruotsin kruunun vahvistuminen.

­

2.7.2015 11:08

Ruotsin keskuspankki on laskenut ohjauskorkoaan yllättäen. Riksbank perustelee koronlaskua Kreikan aiheuttamalla epävarmuudella ja vahvistuneella Ruotsin kruunulla, vaikka inflaatio nousee ja taloudellinen toimeliaisuus Ruotsissa vahvistuu.

Riksbank laski repo-korkonsa -0,35 prosenttiin, kun se aiemmin oli -0,25 prosenttia. Uutistoimisto Bloombergin ennusteessa (mediaani) koron odotettiin jäävän ennalleen.

Keskuspankin mukaan nykyisessä epävarmassa taloustilanteessa rahapolitiikan pitää olla aiempaakin elvyttävämpää, jotta inflaatio nousee kohti kahden prosentin tavoitetta. Kruunun liiallinen vahvistuminen hidastaisi tuontihyödykkeiden hinnannousua ja talouden kysyntä heikkenisi.

Repo-korko pysyy Riksbankin ennusteen mukaan -0,3 prosentissa tänä ja ensi vuonna. Vuonna 2017 korko on 0,2 prosenttia. Aiempi arvio oli -0,2 prosenttia tänä ja ensi vuonna ja 0,3 prosenttia sitä seuraavana.

Riksbankin mukaan korkopolku mahdollistaa ohjauskoron lisäleikkauksen. Keskuspankki vakuuttaa olevansa valmis tekemään myös enemmän. Valtionvelkakirjaostojen lisäksi Riksbank voisi aloittaa esimerkiksi yritysten lainaohjelman pankkien avulla.

Riksbank myös kasvattaa velkakirjaostojaan 45 miljardilla kruunulla eli noin 4,8 miljardilla eurolla.

Yllättävä koronlasku heikensi kruunua lähes prosentin euroon verrattuna. Kello 10.43 Suomen aikaa euroa vaihdettiin 9,3443 kruunuun, kun eilinen päätösnoteeraus oli 9,2652.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?