Vain yksi eläkeyhtiö teetti selvityksen sijoitusten hiilijalanjäljestä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Vain yksi eläkeyhtiö teetti selvityksen sijoitusten hiilijalanjäljestä

Suomalaisista työeläkeyhtiöistä vain Ilmarinen on teettänyt ulkopuolisen selvityksen sijoitustensa hiilijalanjäljestä. Elo ja Veritas sanovat, ettei niillä ole juuri nyt tarvetta erillisille tutkimukselle.

23.6.2015 17:04 | Päivitetty 23.6.2015 17:27

Viime viikolla Ilmarinen kertoi arvioineensa hiilijalanjälkeä suorissa sijoituksissa listattuihin osakkeisiin. Arvioinnin mukaan Ilmarisella ei ole sijoituksia yhteenkään yhtiöön, jonka liiketoiminta liittyisi kokonaan kivihiileen.

Ilmarinen omistaa yhtä yhtiötä, jonka tuloista yli 30 prosenttia tulee kivihiilestä. Arvioinnin teki asiaan erikoistunut kansainvälinen yhtiö huhtikuussa, Ilmarinen kertoi.

Ilmarisen suurin kilpailija Varma on tarkastellut sijoitustensa hiilijalanjälkeä itse. Sijoitukset yli 30 prosenttia kivihiilestä tulonsa saavista yhtiöistä ovat 0,04 prosenttia kokonaissijoitusvarallisuudesta. Sijoitusjohtaja Reima Rytsölä sanoo, että kivihiilen osuus voidaan painaa silmänräpäyksessä nollaan, jos tarvetta on. Fossiilisia polttoaineita Varman sijoituksista on "toki enemmän".

– Jos laajassa kuvassa tarkastellaan fossiilisia polttoaineita, tullaan kysymykseen, onko kasvu hyvästä vai ei, Rytsölä pohtii.

Julkisen puolen eläkesijoittaja Keva ei ole teettänyt ulkopuolista selvitystä, mutta omien selvitysten mukaan Kevan osakesalkut ovat alipainossa hiili-, öljy- ja kaasusektoreilla, Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari sanoo uutistoimisto Startelille sähköpostitse.

– Samoin altistuma suurimmat hiilidioksidivarannot omaaviin yrityksiin on kohtuullinen vertailuindeksiin verrattuna.

Huotarin mukaan Keva pyrkii sijoittajana vaikuttamaan hyvin aktiivisesti yritysten toimintaa. Ensisijaisesti Keva pyrkii vaikuttamaan ja toissijaisesti myymään sijoituksensa, Huotari painottaa. Keva jatkaa hiiliteeman analysointia kesälomien jälkeen.

Elo: Hiiliriskiyhtiöiden vaikea täyttää kriteereitä

Eläkeyhtiöistä uusin, Elo, sanoo tiedostaneensa hiiliriskin merkityksen jo pitkään. Riski on arvioitava tekijä sijoituspäätöksissä. Elon sijoitustutkimuksen johdosta hiiliriskin osuus on ollut yhtiön mukaan pieni jo vuosia osakesalkussa, koska yhtiöiden on ollut vaikea täyttää sijoituskriteereitä.

– Lähestymistavastamme johtuen juuri nyt ei ole edes tarvetta erilliselle tutkimukselle, viestintäpäällikkö Hanna Saira sanoo.

Elolla ei ole suoria sijoituksia yhtiöin, joiden liiketoiminta liittyy kokonaan kivihiileen. "Erittäin vähän" yhtiöllä on sijoituksia yhtiöihin, joilla osa liikevaihdosta tulee kivihiilestä tai suoraan muista fossiilisista polttoaineista.

Etera sanoo aloittaneensa ympäristövastuullisuuden edistämisen kiinteistösijoituksissa, koska yhtiö voi vaikuttaa siellä suhteellisesti enemmän. Eteralla kiinteistösijoitusten paino on suurempi kuin muilla yhtiöillä.

– Edistämme kiinteistösijoituksissamme energiatehokasta ja ympäristövastuullista rakennuttamista, viestintäpäällikkö Annukka Lalu kirjoittaa.

Etera ei ole sijoittanut kivihiiliyhtiöihin, ja sijoituksia öljy- ja kaasuteollisuuteen on alle prosentti taseesta.

Veritaksen sijoitusjohtajan Niina Bergringin mukaan yhtiön sijoituskokonaisuus on hyvin hallussa, eikä sen vuoksi ole ollut tarvetta teettää selvitystä hiilijalanjäljestä. Suoria osakesijoituksia yhtiöllä on vain Suomessa, joista Neste ainoana fossiilisten polttoaineiden yhtiönä.

Veritas ei sijoita myöskään passiivisiin indeksirahastoihin, joissa fossiilisten polttoaineiden yhtiöitä on väistämättä enemmän. Varainhoitajille painotetaan vastuullisuutta, Bergring sanoo.

– Jossain vaiheessa selvityksen tekeminen voi tulla eteen, mutta se on myös kallista.

Bergringin mukaan selvityksen tekeminen maksaa satoja tuhansia euroja vuodessa.

Jutun otsikkoa on tarkennettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?