Suursijoittaja varoittaa ilmastonmuutoksesta: näkyy salkussa jo nyt - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Suursijoittaja varoittaa ilmastonmuutoksesta: näkyy salkussa jo nyt

Sijoittajien pitäisi ottaa ilmastonmuutos huomioon, jos he haluavat saada tuottoja. Yhdysvaltalaisen suursijoittajan mukaan siitä on jo todisteita.

10.6.2015 18:54 | Päivitetty 10.6.2015 18:48

Sijoittajien pitäisi huomioida ilmastonmuutos, sillä se on riski tuotoille jo lyhyellä aikavälillä, sanoo varainhoitoyhtiö Inflection Point Capital Managementin perustaja ja toimitusjohtaja Matthew J. Kiernan.

Sen osoittivat esimerkiksi Thaimaan viimevuotiset tulvat, joiden alle jäi muiden muassa puolijohdevalmistajien tehtaita. Samalla katkesi myös niitä käyttävien yhtiöiden tuotanto kahdeksi kuukaudeksi. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos todennäköisesti ainakin lisäsi tulvien riskiä, vastuullista sijoittamista edistävän Finsif-yhdistyksen seminaarissa keskiviikkona vieraillut Kiernan sanoo.

– Vaikkei välittäisi ilmastonmuutoksesta yhtään ja haluaa sijoittajana vain parantaa riskipainotetun pääoman tuottoa, se pitää ottaa huomioon, Kiernan sanoi Taloussanomille.

Ei siis ole väliä vaikka ei uskoisi koko ilmastonmuutokseen tai siihen, että se olisi ihmisen aiheuttamaa. Se kuinka yhtiö huomioi muutokset fyysisessä maailmassa, kuluttajakäyttäytymisessä tai sääntelyssä on joka tapauksessa hyödyllinen signaali sijoittajalle.

Selviä eroja on esimerkiksi suurten öljy-yhtiöiden välillä. Exxon ei reagoi samalla tavalla kuin Chevron, Kiernan toteaa.

Ilmastoindeksi ohitti jo tavallisen

Kiernanilla on myös laskelmia väitteidensä tueksi.

Hän laati jo vuonna 2004 amerikkalaispankki JPMorganille "ilmastoriski-indeksin" muokkaamalla yhtiön vanhaa obligaatioindeksiä. Niiden kehitystä seurattiin paperilla kolme ja puoli vuotta, ja ilmastoindeksin tuotto ylitti pohjaindeksin tuoton selvästi.

Nyt ero olisi vielä suurempi, Kiernan uskoo. Sen takaa lisääntynyt tietoisuus ja lainsäädäntö.

Lontoosta ja Pariisista käsin toimiva Inflection Point Capital Management hallinnoi miljardin dollarin varallisuutta. Yhtiö soveltaa käytännössä oppeja, jotka Kiernanin kaksi vuosikymmentä aiemmin perustama tutkimusyhtiö on tuottanut.

Sijoituksia arvioitaessa katsotaan yhtiöiden talouden ohella esimerkiksi niiden alttiutta megatrendeille ja sopeutuvuutta muuttuvassa maailmassa.

Joistakin se kuulostaa riskialttiilta, mutta perinteisellä tavalla näkee vain osan koko kuvasta.

– En väitä että näkisimme kaikkea, mutta ainakin enemmän kuin ne jotka eivät edes yritä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?