Franchising-yritys on pörssissä harvinaisuus

Kotipizza on ilahduttava tulokas pörssiin, koska se on sekä ravintola-, että franchising-yritys, analyytikko sanoo.

21.5.2015 12:31 | Päivitetty 21.5.2015 12:34

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikon Sauli Vilénin mukaan Kotipizzan ilmoitus pörssiin listautumisesta ei tullut yllätyksenä, sillä yhtiö on ollut kaupan jo pitkään.

– Ilmeisesti yhtiön omistaja on katsonut, että pörssi tarjoaa tällä hetkellä paremman exitin kuin esimerkiksi private equity, Vilén sanoo Taloussanomille.

Kotipizzan suurin omistaja on pääomasijoitusyhtiö Sentica Partnersin Buyout III -rahasto, jonka sijoittajiin lukeutuu muun muassa suomalaisia eläkeyhtiöitä ja -kassoja, Teollisuussijoitus ja Euroopan investointirahasto.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka suuren osan 73 prosentin omistuksestaan rahasto myy, mutta Vilénin mukaan tällaisessa tapauksessa "on todennäköistä, että pääomasijoittaja luopuu vähintään suuresta osasta osakkeistaan".

Viléniä ilahduttaa etenkin se, että pörssissä harvinainen ravintola-ala saa toisen edustajan Restamaxin rinnalle. Harvaislaatuisen pörssiyhtiön Kotipizzasta tekee myös se, että yhtiön toiminta perustuu lähes täysin franchise-yrittäjyyteen.

– Ei nyt ainakaan suoralta kädeltä tule viimeisten kymmenen vuoden ajalta mieleen yhtään toista Helsingin pörssiin listautunutta franchise-yhtiötä, Vilén sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?