Wahlroos kertoi, mistä Swedbank-kuviossa on kyse - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Wahlroos kertoi, mistä Swedbank-kuviossa on kyse

Finanssikonserni Sammon hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin mukaan yhtiön Swedbank-ostojen taustalla ei ole isompaa suunnitelmaa.

21.5.2015 13:14 | Päivitetty 21.5.2015 13:11

Investointipankki Berenbergin seminaarissa Tarrytownissa Yhdysvalloissa puhunut Björn Wahlroos kertoi paikalla olleille pankkiireille, että Swebank-ostot olivat toiseksi paras vaihtoehto Nordean suuromistajalle.

Berenbergin analyytikoiden laatiman raportin mukaan Wahlroos kertoi, että Sampo halusi yksinkertaisesti saada parempaa tuottoa ylimääräiselle käteiselleen. Wahlroosin tiedetään pohtineen Nordean ja Swedbankin yhdistymistä.

Toukokuussa kävi ilmi, että Nordea-pankin suurin omistaja, Sampo on ostanut yli 11 miljoonaa ruotsalaisen Swedbankin osaketta kuukauden aikana. Sampo omistaa 21,4 prosenttia Nordeasta. Swedbankissa yhtiö on yhdenneksitoista suurin omistaja.

Wahlroosin mukaan omistusosuuden kasvattaminen Nordeassa olisi vaikeaa, sillä se saattaisi johtaa siihen, että yhdysvaltalaiset viranomaiset alkaisivat pitää Sampoa pankkitoimintaa harjoittavana holding-yhtiönä, mikä lisäisi sen sääntelyä. Tämän takia Swedbank-ostot olivat toiseksi paras vaihtoehto.

Berenbergin raportin mukaan Wahlroos esitteli "mukaansatempaavassa ja nautinnollisessa lounaspuheessaan" myös näkemyksiään maailmantalouden tilasta ja keskuspankkiirien osaamisesta.

Wahlroos kertoi pitävänsä selvänä, että Kiinan voimakas talouskasvu hidastuu. Yhdysvaltojen Wahlroos katsoi olevan matkalla kohti parempaa, koska keskuspankki Fedissä on ymmärretty rahapolitiikan "peruskonseptit".

Sen sijaan eurooppalaiset rahapolitiikan päättäjät eivät Wahlroosin mukaan vieläkään "tajua sitä". Sammon kolmanneksi suurin omistaja uskoo, että Euroopan talouskasvu jää varsin vaatimattomaksi tulevina vuosina ennen kuin monimutkaiset kulttuuriset ja sosiaaliset ongelmat saadaan ratkaistua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?