Pörssiuutiset

Suomen Eurooppa-politiikan U-käännös

Julkaistu:

Analyysi
Seuraava hallitus muuttaa Suomen Eurooppa-politiikkaa radikaalilla korjausliikkeellä, jos hallitus tekee niin kuin keskustan Juha Sipilä tahtoo ja valtiovarainministeriö neuvoo. Se olisi U-käännös, jolla Suomi yrittäisi eroon liittovaltiokehityksestä.


Suomen Eurooppa-politiikkaan on vireillä suhteellisen riuska korjausliike, joka voi ainakin periaatteessa merkitä jopa täydellistä U-käännöstä entiseen. Tämä täyskäännös näyttää yritykseltä painaa jarrua euroalueen ja Euroopan unionin (EU) liittovaltiokehitykseen.

Täyskäännös ilmenee suuntaviivoista ja kysymyksistä, joilla keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on tunnustellut maahan uutta hallitusta. Samaa täyskäännöstä kuvailee ja perustelee valtiovarainministeriö (VM) talous- ja rahaliitto EMUn kehitysnäkymiä hahmottelevassa laajassa raportissaan.

Sipilä kertoo eduskuntaryhmille lähettämiensä kysymysten liitteessä 1, että "EMU:n kehittämisessä edetään valtiovarainministeriön Vakaampi talous- ja rahaliitto -raportin päälinjojen mukaan".

Tämä linjaus voi ensi lukemalla maistua pölyiseltä paperilta, mutta se on dramaattinen ja monin tavoin jopa radikaali – niin kuin on kyseinen VM:n raporttikin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raportin sivuilta tai Sipilän kysymyksistä ei löydy ilmaisua "Suomen Eurooppa-politiikan U-käännös", mutta sellaisesta on kuitenkin kysymys.

Toteutuessaan tämä täyskäännös tarkoittaisi, että Suomi ryhtyisi ensin painamaan jarruja kriisivuosina voimistuneeseen liittovaltiokehitykseen, ja seuraavaksi panisi pakin päälle ja ryhtyisi palauttamaan talouspoliittista valtaa EU:n toimielimiltä jäsenmaille.

Tämä tarkoittaisi myös melkoisen selkeää syrjähyppyä pois EU:n keskeisten toimielinten laatimilta tiekartoilta, joiden ajo-ohjeilla talous- ja rahaliittoa olisi tarkoitus päinvastoin kehittää yhä tiiviimmän, keskitetymmän ja muutoinkin liittovaltiomaisemman valtarakennelman suuntaan.

Brysselistä katsoen Sipilän ja VM:n EMU-raportin linjaukset voivatkin näyttää suoranaiselta niskuroinnilta.

Raportin on laatinut VM:n sisäinen asiantuntijaryhmä Marketta Henriksson, Ilkka Kajaste, Päivi Leino-Sandberg ja Jaakko Weuro. Raportilla on alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimon tuki mutta johtopäätökset ovat työryhmän omia eivätkä ne välttämättä edusta ministeriön virallista kantaa.

Vanhan säännöt taas voimaan

Hallitustunnustelija Sipilä haluaa ja VM:n raportti suosittelee, että talouspoliittisen vallan keskittäminen jäsenmailta EU:n toimielimille ensin hidastuu, sitten lakkaa ja lopulta kääntyy vastakkaiseen suuntaan takaisin jäsenvaltioille.

Samoin eurokriisin aikana erinäisissä kriisitoimissa suoraan ja epäsuorasti kasvanut euromaiden keskinäinen yhteisvastuu toinen toistensa veloista ja taloushaasteista on Sipilän ja VM:n raportin mukaan syytä ensi tilassa purkaa.

"Hallitus pyrkii toimillaan palauttamaan no-bailout -säännön ja talouspolitiikan kehikon uskottavuuden", linjaa Sipilä uuden hallituksen evästyksessään. Seuraavaksi hän haluaa, että "pyrkimyksestä talouspolitiikan koordinaation edelleen syventämiseen tulee luopua."

Lopulta "pitkän tähtäimen tavoite on velkojen yhteisvastuuta synnyttävien rakenteiden purkaminen".

Kriisitoimien romukoppaan heittämä "no-bailout -sääntö" tarkoittaa EU:n perussopimukseen kirjattua kieltoa, jonka mukaan eurovaltiot tai sen puoleen muutkaan EU:n jäsenvaltiot eivät saa ottaa vastatakseen toinen toistensa velkoja tai muitakaan taloudellisia velvoitteita.

Tämän kiellon piti varmistaa, että kukin jäsenvaltio vastaa itse veloistaan, ja on siksi halukas pitämään huolta oman taloutensa tasapainoisesta kehityksestä ylivelkaantumista välttäen.

Kriisi on käytännössä osoittanut, että jäsenmaat eivät ole kyenneet pitämään huolta omasta taloudestaan, ja kriisitoimet ovat puolestaan tehneet yhteisvastuun ja rahoitustuen kiellon tyhjäksi.

Kriisitoimissa eurovaltiot ovat erilaisin järjestelyin ottaneet vastatakseen yhteensä pitkälti yli 200 miljardin euron arvosta kriisiin ajautuneiden eurovaltioiden velkoja. Lisäksi EKP on tukenut ylivelkaisten valtioiden alijäämien rahoittamista omilla vielä mittavammilla tukitoimillaan.

Näin kriisitoimet ovat käytännössä kasvattaneet juuri sellaista jäsenmaiden keskinäistä yhteisvastuuta, jollaista ei alkuperäisten sopimusten ja sääntöjen mukaan pitänyt syntyä.

Kiitos ei fiskaaliunionia

VM:n EMU-raportti kuvailee talouspoliittisen "vastavallankumouksen" samaan tapaan kuin Sipilän tunnustelulinjaukset, mutta tekee sen hieman Sipilää monisanaisemmin ja perusteellisemmin.

Ministeriön työryhmä tulkitsee, että "EMUn edelleen kehittämistä koskeneiden ehdotusten johtava ajatus on ollut, että talous- ja rahaliiton vakaus edellyttää jäsenvaltioiden luovuttavan edelleen talouspoliittista päätösvaltaa EU:lle".

Tämä on raportin johtopäätösten mukaan Suomen kaltaiselle yksittäiselle jäsenmaalle huonoa kehitystä, joka olisi parasta pysäyttää ja kääntää.

Työryhmän mukaan "tällaisen kehityksen poliittinen ja taloudellinen kestävyys olisi kuitenkin myös pitkällä tähtäimellä kyseenalainen. Se haavoittaisi talouspoliittisten päätösten hyväksyttävyyttä jäsenvaltioissa ja heikentäisi samalla ratkaisujen täytäntöönpanoa".

Myös raportin kanta minkäänlaisen fiskaaliunionin rakentamiseen on yksiselitteisen kielteinen:

"Yhteisvastuun lisääminen ja kehitys kohti fiskaaliunionia eivät loisi laajasti hyväksyttävää ja siten nykyistä vakaampaa talous- ja rahaliittoa."

Fiskaaliunioni on yksi rahaliiton kehitystä kuvaavista epämääräisistä iskusanoista, joka yleensä viittaa yhteisen verotuksen, velkojen ja tulonsiirtojärjestelyjen kehittämiseen euromaiden välille. Tällaista kehitystä ovat EU:n keskeisten toimielimien lisäksi patistaneet esimerkiksi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja kansainvälisten suurpankkien kaltaiset sivulliset.

Niitä ovat toistaiseksi kannattaneet myös esimerkiksi Suomen edelliset hallitukset, joita ovat neljän viime vuoden aikana vuoron perään johtaneet pääministereinä kokoomuksen Jyrki Katainen ja Alexander Stubb.

Niinpä suurten puolueiden perjantaina julkistamista vastauksista juuri kokoomuksen eduskuntaryhmän vastaus näytti olevan selvimmin eri mieltä Sipilän EMU-linjauksista.

Täyskäännös vie pitkän aikaa

VM:n EMU-raportin mukaan yhteisvastuuta ja fiskaaliunionia parempi keino vakauden lisäämiseen on paluu alkuperäiseen ajatukseen kunkin jäsenvaltion omasta vastuusta omista veloistaan ja muista talouskysymyksistään.

Todellisen ja uskottavan omavastuun palauttamiseksi VM:n raportti suosittelee menetelmien ja pelisääntöjen kehittämistä jäsenvaltioiden maksukyvyttömyyden kohtaamiseen ja velkasaneerausten toteuttamiseen eikä suinkaan niiden välttämiseen niin kuin viime vuosien kriisitoimet ovat tehneet.

Niin jyrkkää täyskäännöstä ei EMU-raportti sentään esitä, että se suosittelisi Kreikan tai muidenkaan ylivelkaisten eurovaltioiden velkojen suursaneerauksia saman tien ja varsinkaan ilman minkäänlaisia turvaverkkoja. Sellaiseen ylivelkaisten eurovaltioiden velkamäärät ovat työryhmän mukaan aivan liian suuria.

Aidon omavastuun palauttaminen ja velkasaneerausten mahdollisuus edellyttävät sen mukaan esimerkiksi pankkiunionin valmiiksi rakentamista ja velkamäärien supistamista. Ne ovat tarpeen myös sijoittajavastuun ja markkinakurin palauttamiseksi, päättelee EMU-raportti.

Paluu yhteisvastuun tieltä valtioiden omavastuuseen, sijoittajavastuuseen ja markkinakuriin sekä nykyistä pienempiin velkamääriin etenee raportin mukaan talouspolitiikan yhteensovittamisen avulla. Tämä on sen mukaan eri asia kuin talouspoliittisen vallan keskittäminen.

VM:n työryhmä vahvistaisi talouspolitiikan sääntöjä, mutta samalla muuttaisi niitä nykyistä yksinkertaisemmiksi ja selkeämmiksi. Se arvostelee euroalueen taloussääntöjä nykyisellään aivan liian vaikeiksi, sekaviksi ja tulkinnallisiksi.

Ryhmä vahvistaisi myös euroalueen pankkiunionia, joka on sen mukaan "olennainen väline" talous- ja rahaliiton vakauden valvonnassa ja vaalimisessa. Pankkiunioni on sen mukaan tarpeen, kun koittaa aika hillitä ja hallita valtioiden tai pankkien maksuhäiriöiden ja velkasaneerausten aiheuttamia vahinkoja.

Sen sijaan esimerkiksi euromaiden pysyväksi kriisirahastoksi perustama EVM edustaa EMU-raportin mukaan sellaisia "yhteisvastuuta synnyttäviä rakenteita" ja "järjestelyjä", joissa on "mahdollista ryhtyä... mittavampaan purkamiseen".

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksin asuvan menoihin riittää 1130 e/kk pk-seudun ulkopuolella – katso, paljonko eri kotitaloudet tarvitsevat rahaa elämiseen

  2. 2

   Välittäjä vaati kauppakirjaan ratkaisevan ehdon – mökkiseikkailu maksoi ostajalle 200 000 euroa

  3. 3

   Trokarit iskivät Fazerin uutuuteen – laatikollisesta suklaata pyydetään 299 euroa

  4. 4

   Nainen tyrmistyi, kun kylpyhuoneeseen ilmestyi putkiremontissa 16 sentin kynnys – nyt taloyhtiötä odottaa kallis lasku

  5. 5

   Viking Linen tulos polki paikallaan – kilpailu lisää hintapaineita edelleen

  6. 6

   Onko dieselin aika jo ohi? ”Autojen arvoissa voi tapahtua ikäviä muutoksia”

  7. 7

   Britannian punta vahvistui brexit-sopimusluonnoksen hyväksymisen jälkeen

  8. 8

   Danske Bank: Pörssiyhtiöt maksavat ennätysosingot ensi keväänä

  9. 9

   Professori: Dieselin verotusta on uudistettava ennen pitkää

  10. 10

   Jamilla Heiskanen, 24, kokoaa laajaa sijoitussalkkua – näihin hän pistää rahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen tyrmistyi, kun kylpyhuoneeseen ilmestyi putkiremontissa 16 sentin kynnys – nyt taloyhtiötä odottaa kallis lasku

  2. 2

   Välittäjä vaati kauppakirjaan ratkaisevan ehdon – mökkiseikkailu maksoi ostajalle 200 000 euroa

  3. 3

   Trokarit iskivät Fazerin uutuuteen – laatikollisesta suklaata pyydetään 299 euroa

  4. 4

   Onko dieselin aika jo ohi? ”Autojen arvoissa voi tapahtua ikäviä muutoksia”

  5. 5

   Yksin asuvan menoihin riittää 1130 e/kk pk-seudun ulkopuolella – katso, paljonko eri kotitaloudet tarvitsevat rahaa elämiseen

  6. 6

   Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

  7. 7

   Kommentti: Yksi kuva kertoo, miksi Italian velka on Suomenkin ongelma

  8. 8

   Danske Bank: Pörssiyhtiöt maksavat ennätysosingot ensi keväänä

  9. 9

   Professori: Dieselin verotusta on uudistettava ennen pitkää

  10. 10

   Jamilla Heiskanen, 24, kokoaa laajaa sijoitussalkkua – näihin hän pistää rahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen tyrmistyi, kun kylpyhuoneeseen ilmestyi putkiremontissa 16 sentin kynnys – nyt taloyhtiötä odottaa kallis lasku

  2. 2

   Tällaisia eläkkeet ovat eri puolilla Suomea – katso, mikä on kuntasi keskieläke

  3. 3

   Juha ei ollut uskoa silmiään kun ajoi huoltoasemalle Kirkkonummella – bensan ja dieselin hinnassa näkyy nyt harvinainen ilmiö

  4. 4

   Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

  5. 5

   Padasjokelaisen omakotitalon hinnalla saisi 13 neliötä Helsingin kalliilta alueelta – ”On mahdotonta hyväksyä, ettei löydy ostajaa”

  6. 6

   Välittäjä vaati kauppakirjaan ratkaisevan ehdon – mökkiseikkailu maksoi ostajalle 200 000 euroa

  7. 7

   Trokarit iskivät Fazerin uutuuteen – laatikollisesta suklaata pyydetään 299 euroa

  8. 8

   Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

  9. 9

   Hommia tarjolla heti ilman koulutusta – muuttaisitko 517 kilometrin päähän saadaksesi töitä?

  10. 10

   Halkaisiko räjäytystyö uuden talon rungon? Osakkeenomistajat vaativat rakennuttajalta reiluja korvauksia

  11. Näytä lisää